Sunday, June 15, 2008

Asam Keping

Salam sejahtera. hihi..Hari ni nak gne bahasa ibunda lah. Cube tengok gambo2 kat bawah nih? Soklan cepumas~ Apekebende bulat2 itu? hihi.. Manggis? Salah2. Itu adalah buah Asam! Serius sangat MASAM! Ok. Gambo2 nih aku amik sebab nk kongsi ilmu sket camne orang buat Asam Keping or Asam Gelugor. Memandangkan untuk mendapat rasa makanan yang asli dan lebey sedap, orang tua mahupon muda akan gune asam dalam Gulai, Masak Asam, Sayur Ikan dan jugak Sambal Tumis. Trust me, kalo tak taruk asam keping nih, rasa die tak sesedap rasa~ Gambo memula tuh gambo Buah Asam yang Wan aku pungut kat dusun. Btw, tahun ni buah durian n langsat beserta rambutan TIDAK menjadi. TAPI pohon durian kt depan umah aku berbuah! Hmm..sian Wan aku ler sebab die harap ada hasil dusun. So kengkawan, tak de ler rezeki nk mai umah aku n gi dusun buah2an. Then lepas pungut buah, Tok aku akan amik alih keje2 berikutnye; memotong dan menjemur buah2 asam nih. Kalo terlalu lembik, susah nak potong kecil2. Lepas potong2, buang bijik die ( kasi Awang makan) jemur lagik dan lagik dan sampai kering dan kehitam-hitaman. Tadaaa~ maka menjadilah Asam Keping. Awang adalah seekor kera@monyet@monkey yang adik aku bela kat dpn umah! Wah2 dah jadik zoo umah aku~ Nanti aku update pasal Awang nih yer.

Fyi, Asam Keping nih Tok aku jual ikot kilo. Murah jek. MYR 5 sekilogram!!!eh, tuh harga untuk anak² die la, ada diskaun sb aku tukang potong asam tuh gak~ Harga pasaran or borong MYR 10 per KG [nego]. Kalo korang perasan lah, kat pasar 5 keping dah 5 posen camtuh. Tanya mama korang cepat! Mahal kan!!! So sape nak order, bley la alert aku lepas nih. ngeh ngeh~

Nih before dipotong & dicasting
Setelah dipotong & dijemur
Terus dijemur dibawah mentari
Agak kehitaman sedikit
Tadaa~ dah siap pon. Bley disimpan ditempat kering dah

16 comments:

  1. wah! first time tengok buah nih.. Ni buah asam ni same dengan buah mangga (mango) k?

    ReplyDelete
  2. eh kat umah ku pong ade laa. mak ku baru keringkan tadi ehehehe.

    ReplyDelete
  3. To bluecrystaldude;
    eh, xsama...buah ni orng xwat mkn cicah mcm buah manggo...nih special nye buah..untuk wat asam keping

    To ad3ck;
    haha..mmg musim buah nih skng~ tuh yg pakat2 jemur wat jual n kegunaan sendirik

    ReplyDelete
  4. kalau 'kurang asam' camna? kah.. kah.. kah..

    ReplyDelete
  5. To Boolah the best;

    kurang asam tuh bley blah~

    ReplyDelete
  6. nenek aku slalu juge buat asam sendiri dulu2. in fact, aku pernah tlg buat skali. skrg dh jarang buat sendiri.

    ReplyDelete
  7. isk2.tlg nenek wat ler..bley kte join venture jual online~ ngeh ngeh... betol x ad3ck???

    ReplyDelete
  8. hm... mcm sy duk kat shah alam. kalo berminat nak beli mcm mana? saja ala tanya sbb mak aku ada kedai. hm... ke ko nk pos? :P

    ReplyDelete
  9. betol ke ko nak beli nih ahib? bley je kte deal.. aah..post ler..gne courier pon bley..bpe kilo nak?

    ReplyDelete
  10. Behind The Scene - Asam Keping

    ReplyDelete
  11. yon:
    ingat movie ke ... behind the scene~

    ReplyDelete
  12. salam. saya minat nak beli asam gelugor nih..saya nk 1 kilo dulu..anak pokok ada jual gak ke?

    ni email saya : azie_abdrahman@yahoo.com

    ReplyDelete
  13. mak kak jie pun buat sendiri dulu....nak bawa buah tu balik sampai rumah punyalah seksa...berat oooo

    ReplyDelete
  14. hmm x reply pun kat saya..saya minat nk beli asam ni..tlg email saya eh..azie_abdrahman@yahoo.com

    ReplyDelete
  15. Ha...Sapa Nak Beli Asam Keping Sila Hubungi
    En.Mohd Abd Hakim 013-5206701
    En.Mohd Zakhi 019-5578838
    Pejabat 05-8552046

    ReplyDelete
  16. Selalu nampak asam keping yang dah diproses.Pertama kali nampak dalam bentuk asalnya.

    ReplyDelete

Please leave your comment here =)