Tuesday, December 31, 2013

Si Jantung Pisang

D80_31122013 059

Jantung pisang adalah merupakan bunga pisang yang akan bertukar menjadi buah pisang apabila matang. Jantung pisang ada dijual dipasar-pasar untuk dijadikan ulam oleh masyarakat Melayu. Jantung pisang akan dicelur sebelum dihidangkan untuk dimakan bersama sambal belacan.[wikipedia]

Monday, August 26, 2013

Happy Birthday Sayang~

image

26/8/2013 00:01 HRS

Happy Birthday Norhashila Ismail

“Semoga dipanjangkan usia, diberi kesihatan fizikal dan rohani untuk terus beribadah kepadaNya, dilimpahkan rezeki mencurah-curah, dihindarkan dari mala petaka dan sentiasa ceria bersama suami, anak-anak tersayang, kaum keluarga dan orang-orang sekeliling. Amin

Friday, August 23, 2013

Hari Raya Eid Fitri 1434H/2013

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Hari nih genap dah Syawal yang ke 15. Semakin jauh Ramadhan meninggalkan kita semua.Alhamdulillah raya tahun ini sebagai pasangan suami dan isteri di Kedah. Walaupon sedang sarat, semua mak mak buyong masih maintain.

Introducing the new family pix of Hj Yahaya & Isteri. First time ever taken. Maybe next year, it is getting hard to gather in ONE BIG FAMILY like this.

Let the pix tell the story lah plak yer. Alhamdulillah.

Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin



Menu wajib bulan posa. Ketupat Palas with Rendang Ayam. Wife pon dah belajar anyaman ketupat palas, so bley la buat kat umah mak mertua nanti.

Si kembar bersama isteri masing masing raya pertama bersama suami isteri

Husband & Wife

Keluarga Haji Yahaya & Isteri. Subhanallah

8 Beradik!

12 Beradik bersama cucu sulong Hj Yahaya,Subhanallah. 

Husband and Wife

Adik perempuang dengan 2 kakak ipar dan adik ipar yang membuyong!

Sunday, July 21, 2013

Baju Raya 2013!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Hari nih dah genap 12 hari berpuasa. Sungguh cepat berlalu. Maybe sebab dah ada orang rumah jaga makna minum sahur dan berbuka. hihi.. Alhamdulillah. Cuma nya keadaan perut memboyot tuh menyebabkan Jelajah Tarawik kurang menjadi.Sian kat wifey nk usung perut turun naek tangga kalo pegi masjid2 besar kat area Bangi nih. Last year bley la sebab aku solo. Kuar lepas berbuka balik almost midnight sb makanan sahur pon simple jer. Memang terbaek lah hidup sebagai suami isteri. Syukran ya Allah.

image

Berbalik kepada topik asal, memang nk gih hunting baju raya hujung minggu nih,tup tup bangun lambat plak Sabtu semalam sebab tido lambat menyental sinki dan lantai dapur yang dah melekit-lekit. Hobi membasuh waktu malam sebab nanti takde la kehulu-kehilir pijak lantai yang basah tuh. So pagi yang tak seberapa pagi tuh sempat plak bukak website Jakel! Adehh, ada Aaron Aziz la plak. Gerenti jemm!! haha

So decided to go to Jakel selepas Zohor. Timing baek punya sebab sampai sana almost 4pm. Termasuk sesat jalan lagik. Memang dah balik la si retis AA nih. Tak jem dah. Plus, rezeki baby kot, dapat la sepasang baju raya sendondon Happy Hour! First time dapat pakai baju raya sendondon sebagai pasangan halal. Alhamdulillah. Camnih rupanya nikmat kawin dan dapat pahala. Dulu2 zaman bujang memang Jalan TAR and JAKEL jadi tempat buruan baju raya since 2008!

Otw balik tuh, sempat la masuk ke KL Bird Park. Bukan masuk ke dalam taman tuh, just lalu jer di bawah rimbunan kanopi hijau iklim khatulistiwa Malaysia nih. Next time akan datang berkunjung semula sebab masa dah suntuk nk gih cari kedai berbuka puasa area Bangi plak.

Akhir kata,sudahkah kita beristiqfar dan berselawat hari nih?

Thursday, July 18, 2013

Tik tok tik tok...

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!


Tik tok tik tok... Subhanallah~ 
Lilypie Pregnancy tickers
Can't wait!

Thanks to mr Google and family and friends for the knowledge sharing for future Mom and Dad to be. Just search for the keyword "baby checklist" in the Google search box you'll end up with thousand list of website that shared their own 
experience on the preparatory work before enter labor room.

(La Takhaf Wa La Tahzan. Innallaha Ma’ana) 
“Janganlah kamu takut dan janganlah kamu bersedih hati. Sesungguhnya Allah ada bersama kita”


Wednesday, July 17, 2013

Seminggu Berpuasa!


Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers! 

SELAMAT BERPUASA!
Hari nih dah genap seminggu berpuasa! Yeah! 
Muhasabah diri semula amalan-amalan ibadah selama seminggu nih,
Seems kene improvise lagi,
InsyaAllah, semoga Ramadhan kita tahun ini lebih berkat. Amin

Throwback: Honeymoon onboard Menara Taming Sari, Melaka 2012

Saturday, July 13, 2013

How to download using Torrent

 

Salam!

Just want to share how to download the movies, mp3, eBook and any related online content on the website that share torrent file.

[BitTorrent is a protocol supporting the practice of peer-to-peer file sharing that is used to distribute large amounts of data over the Internet. BitTorrent is one of the most common protocols for transferring large files and peer-to-peer networks have been estimated to collectively account for approximately 43% to 70% of all Internet traffic (depending on geographical location) as of February 2009.[1] In November of 2004 BitTorrent was responsible for 35% of all Internet traffic.[2] As of February 2013, BitTorrent was responsible for 3.35% o all worldwide bandwidth, more than half of the 6% of total bandwidth dedicated to file sharing.[3] ] (Wikipedia)

Understand or not? No worries guy. What I can say the method of download is simple especially for those who own PC at home and with superb internet connection such as Unifi, YES 4G or Maxis Home Fibre Internet.

Okay guys, please refer the print screen below on step by step how to download from The Pirate Bay website.

1) Firstly, you must go to Google or any search engine that you currently use as Home browser.image

2) Then you type the work “Torrent” in the search box. There are lot of list with regard to Torrent. image

3) You can see lots of review on the Top 10, Top 15 of MOST POPULAR TORRENT site! For me, I am comfortable with Piratebay website. It is among the TOP list anyway. image

4) When you click at the Piratebay, this is the home interface of the website. Then straightaway please click at the “Browse Torrent” to see the updated content shared by other all around the world. image

5) Here is the sample of the update movie list that being shared. The secret how to ensure your download time is less is by looking at the SEED numbers. The higher the Seeder, the faster you download will complete. So, simply click at the SEED to sort the number from higher to low. You can click any movie you want to download from the list.image

6) You can read the description of the movie, size, type of file and the owner who shared the movie. For me, the bigger the movies size mean it is very high quality movie.Beware not to download any porn movie!

DO NOT FORGET TO READ THE COMMENT FROM OTHER BEFORE DOWNLOAD THE MOVIE!! Sometimes people share for the sake of popularity and it wasting you bandwidth and time consumed. Therefore, watch out  and be reminded to read the comment before clicking the ‘Get this torrent’

image

7) Finally, the last step is to monitor the download time and speed from your torrent. I am using Free UTorrent.  Features that make µTorrent so popular and efficient torrent downloading due to expertly designed for fast downloads. Avoids hogging valuable system resources, runs quietly in the background, and doesn't interfere with your work, play etc. Cutting Edge technology that incorporating groundbreaking µTP technology, µTorrent maximizes bandwidth and reduces congestion - so you have the smoothest, quickest downloads possible and don't make your internet connection slow to a crawl.
image

Now it is time to enjoy your movie during weekend since I’ve  downloaded it over the weekdays before going to sleep. Let the computer do the job and when you wake up next morning, just do rain check before shutdown the PC and off to work. Have a great weekend!

Saturday, July 6, 2013

Check List Ramadhan 2013

 

As salam semua,

Tup tup tup, lagi beberapa hari saja lagik Ramadhan. Just sharing for everyone of us for this coming Ramadhan. I’ve found lots of checklist made by others in the internet for our guidance. It’s seem very comprehensive and can give us motivation to perform our Fasting day by day.

I am going to print and paste it somewhere in my house for reference. Maybe we can put in the office as well for the tracking.

checklist-ramadan-copy

ramadan-daily-checklist-wallpaper-1024x768jpg

ramadan_checklist

Ahlan wa sahlan Ya Ramadhan!

P/: Bila tarik lihat anak bulan Ramadhan tahun 2013? Sama sama kita nantikan pengumuman dari Penyimpan Mohor Besar yer

Thursday, June 27, 2013

Are we ready for Ramadhan this year?

 

ramadhan

Less than 2 week before Ramadhan. Are we ready yet? Alhamdulillah, this year I am going to have my lovely wife to go though together. InsyaAllah, we will try to do it together all the good deeds. We have to start making the checklist for the Ramadhan.

Wednesday, June 26, 2013

GOOGLE Trends & Top Charts?

 

Good Morning.

Saya budak baru belajar untuk tahu keyword – keyword yang HOT di Google oleh pengguna Internet diseluruh dunia. So, I found out this site. Cool huh.

image

Now, I wonder how those people get lotssss of traffic to their blog, thus increase their adsense or Nuffnang earning.

image

By looking at the result as per above, we can see the top keyword being search at Google website. Facebook, Youtube, Google, Free?

People are looking on free item to give away, or Free Gift or maybe Free Cinema Ticket.Good keyword to be used.

Tuesday, June 18, 2013

Ustaz-Ustazah Hebat di Malaysia

As salam,

Currently watching siaran ulangan Forum Perdana Diraja Hal Ehwal Islam bersemperna Hari Keputraan Agong.

Siapa tak kenal Ustaz Don? Menjadi Fenomena di Malaysia semasa kemunculan pertama beliau bersiaran LIVE dalam 30 Minit Ustaz Don. Beliau sangat sempoi! Bukan disebabkan saya orang Kedah, tapi disebabkan gaya dan penampilan beliau semasa berinteraksi dengan penonton.

Ustazah Sharifah Hayati. Beliau penah datang ke UTP menjadi penceramah kepada kami last time semasa belajar. Beliau jugak merupakan ahli panel Forum Perdana semasa zaman sekolah rendah dan menengah dahulu. Sangat soft spoken dan berketrampilan bila memberi ucapan.

Ustaz Kazim Elias aka UKE. He is Doctor LOVE! Before getting married last year, managed to have short conversation with him over the phone asking some final advise. Beliau jugak mempunyai peminat peminat tersendiri kerana gaya interaksi semasa menjawab soalan soalan yang diajukan. Dia suka menyayi dan memberi "info ternak" mengenai artis2 dan movie2 lama especially P Ramlee.

Didoakan semoga saluran TV dan PM & Menteri2 yang terlibat dapat memperbanyakkan lagi "Taman Taman Syurga" versi LIVE or Rakaman di Malaysia nih. InsyaAllah, kita bukan hidup untuk memenuhkan tembolok, tapi mencari redha Ilahi dalam setiap aspek kehidupan. Amin.

Hotel Mewah, Makanan Tempatan!

As salam!

Semalam dan hari nih ada workshop conducted by HSE Department - Compact HSE Part 2 at Double Tree by Hilton Hotel KL.

As usual, classroom sangat condusive  and aircond tak terlalu sejuk tak terlalu panas. Nyaman bahh..

Topik-topik yang disentuh oleh penceramah dan group activity semalam berkisar dengan JHA, PETRONAS Legal Requirement, EMP Implementation,  Health Management,  Lifting Safety.

Hari nih pulak berkenaan HSE Negligence & Consequence Management.  Seem menarik. Yang laen pulak Trenching & Excavation safety.  Cara selamat semasa korek lubang longkang especially nk buat foundation for big structure.

Last but not least, Confined Space, HSE Leadership & Behaviour and LOTO. And the most interesting and important for me as HUC Engineer/CSR is Managing Critical Activities during MONSOON!

Workshop kalo makanan tak best pon yilek jugak. Tuh yang susah nk berpuasa sunat kalo training kat hotel hotel nih. For example, tgk la gambar ulam- ulaman tuh. Petai! Kalo buat Sambal Tumis Udang ngn Petai.. Perghh..

P/s: Dah abes ganti puasa ke belom? Next month  posa! :)

Sunday, June 16, 2013

Aktiviti menyedut Movie di Torrent!

 

Salam sejahtera semua,

Macam dah dapat momentum menaip di blog semula. Rasa macam dah lama tak update dan baca blog-blog yang bagus di dunia tanpa sempadan nih. Seriously sangat leka!

image

Jeng jeng jeng.. nih la activity bila UNIFI yang quota download bergig gig tuh tak digunakan time hari hari biasa. Activity menyelam dan menyedut movie yang agak baru dan jugak lama. Teknik nya senang, ON PC, search Movie apa yang nak kat Torrent website, pastu apa lagi, Tengok dulu Seed yang paling banyak dan tak lupa jugak baca sekali imbas comment dulu baru la download.Then tido or pegi la mana2. Selalunya aku akan que up the movie lepas Isyak, then tido. Pagi Subuh esok aku akan shutdown PC.

Lagi satu, bila outstation naik flight MAS, banyak kot movie movie baru dan lama yang dah stored kat flight yang baru  nih.. In-Flight entertainment. OneMH katanya. Cuma lagik best untuk domestic flight nih ada WIFI jugak laa.. Movie sometimes bosan. Better reading than watching movie. Unless UNIFI server down, leh la sambung Hardisk kat LED TV and layan movie marathon~

Selalunya download cerita omputeh la sb movie Melayu leh tgk kt AstroFirst or Tonton~ hihi..

Speed Test UNIFI Bangi & ABNXCESS!

 

Fuhh, baru je FSR TM datang settle kan UNIFI kat umah aku. Since Jumaat malam tak dapat tgk TV HD dan juga WIFI UNIFI yang berdesup tuh dek kerana cable fibre optic tuh tak properly connected. Maybe terkena vacuum or terkena kotak yang tersusun kat tepi tv tuh.

So. FSR TM UNIFI nih hanya amik masa less than 5 minutes to settle the problem. Haha.. Tapi takper, at least aku ada belajar new thing today. Connection fibre optic tuh kene make sure tak nampk ‘red line sign’ tuh.. Kalo nampak maknanya tak dapat proper connection to UNIFI Server!

image

So memandangkan dah ok, aku pon buat la speed test kat Family Area tingkat atas. Selepas follow tutorial dari shakiddo.co, aku dah tukarkan Wireless Mode kepada 802.11 (n/g/b) dan Bandwidth ditukar kepada 20Mhz konon2 nk bagi better coverage kat tingkat atas nih… macam ok! haha

Ok, lepas nih nak study WIFI Repeater and Skybox TV! Bley pasang TV kat Masterbedroom ala ala kat hotel sebab TV dapat siaran guna WIFI saja~ Adioss

P/s: Ada siaran cable TV dari our beloved government.. ABNXCESS katanya. Review ABNXCESS nih baru lagi tp iklan dah gempak.. Service availability hanyalah Klang Valley & Johor jer. Promotional price RM98.99/month. 10mbps tuh basic!!!  Mahu laju dari UNIFI 5mbps yang aku subcribe sekarang RM149/moth

image

Tuesday, May 21, 2013

Life~

 

In another life
I would make you stay
So I don't have to say
You were the one that got away
The one that got away.

20130211_121357

Wednesday, March 20, 2013

Wish you were here

 

20121231_133442

You're still the one I run to,
The one that I belong to,
You're still the one I want for life,
You're still the one that I love,
The only one I dream of,
You're still the one I kiss good night.

Monday, February 11, 2013

Remember Him always

Surah Al-Baqara, Verse 152:

فَاذْكُرُونِي أَذْكُرْكُم

ْ وَاشْكُرُوا لِي وَلَا تَكْفُرُونِ

Therefore remember Me, I will remember you, and be thankful to Me, and do not be ungrateful to Me. (English - Shakir)

Monday, January 14, 2013

Maggie!

As salam,

Megie mee nih favorite kat offshore je. Simple je buat, Rendam dalam air panas dalam mangkuk then pecah telur sebijik n taruk perencah sket (sikit jer) then masuk microwave tggu 8minit.

Ada case kt offshore mamat 2-5 orang pegi taruk telur tanpa pecahkan dlu, kabooommmm apa lagi meletop la dalam microwave tuh. Aleh2 campboss (ketua tukang masak) print and label kt atas microwave besar-besar "SILA PECAHKAN TELUR SEBELUM MASAK DALAM MICROWAVE". Lesson learnt!

Topic meggie nih kuar sebab wifey terchinta cari bihun kering tak jumpa kat kitchen tuh. So dapat la greenlight untuk masak Meggie for dinner tonight ganti bihun soup. I was so surprised sebab meggie neh laen giler and sedappppp! Well, sebelom neh bujang yang masak so laen la.

Ada sayur, sotong(my suggestion :p), bawangan etc..  slllruupppp! Alhamdulillah.

Akhir kalam, berdua lebih baek manakala beramai-ramai lebih meriah!