Monday, January 26, 2009

Gong Xi Fa Cai

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Happy Chinese New Year to all Chinese in Malaysia. Alamak, tak tau nk tulih apa pasal CNY neh. Something berkenaan dengan prosperity kot~ Yang penting kat hotel aku ade orng hias2 tanglung segala bagai. So snap ler. Nih hasilnye lepas edit gne PS. By the way, I am just got back from holiday at Kota Kinabalu.Ngeh ngeh.. Wait for next post in the next entry coz this evening, I'll be leaving Labuan to Miri to go Offshore from there~ Yeah!

Sad to inform too, this blog won't be updated till further notice. I am not sure whether the connection is available at offshore. So, I am away starting 27 of January onward.


Back to main topic,kat TV pon ade banyak citer best semperna CNY neh. Layan je ler. Kepada kawan2 yang sedang bercuti tuh, mesti best kan? Huhu... Tape2, lepas nih aku plak yang gelak besar dengan kamu sume sebab nak balik kampung untuk qada' cuti. Ngeh ngeh. Tapinye, aku tak tau bila..Huwa huwa..huwaah~

Once again, Happy Chinese New Year $%*^^% ^$%* ^*& ^*& (tak reti nak sebut dlm mandarin) & Selamat Memandu di kesibukan jalan raya!

Kepala je ade kt situ, badan dah buat sup kot~

Tanglung

Friday, January 23, 2009

Paintball

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Petang semalam, aku & team2 member kt Labuan neh (refer pic below) berpeluang merasa bermain Paintball. Tersangatlah best sehingga masing-masing bagai anak seorang gembala~ Busuk abes. Malam sebelum permainan hujan lebat, so padang die lembik giler. Aku, Sayuthy, Ilyana, Faizul, En.Selamat, Arinah, Shamani, Mark & Che Wan je yang dapat main. Bos2 tak dapat join sebab meeting. Datin Ezzah plak terngah tido sebab jetlag baru balik dari semenanjung Malaysia. Dah tuh tertinggal flght plak~ haiyooo..ekeke

Mostly, 85% tak penah main Paintball, termasuklah aku. So kitaorng main belasah jer macam koboi. Memang rasa takut tuh ada la sket2 sebab instructor kat situ ade tunjuk kesan2 lebam ala2 'love bite' kt seluruh anggota badan. Memang lebam sebesar duit 50sen! Pressure yang die gune untuk Marker (senapang) tuh around 4500psi gune CO2. Kitaorng kene abeskan 2000p pelet yang berharga RM220.

Mase main tuh, perasaan cuak pon ade. Rasa macam kat medan perang pon ada sebab takut kene tembak. Dah ler laju bullet tuh. Pelet die kaler kuning and aku ade kene tembak sekali kt kepala. Syial jek.Macam kene berak ngn burung. Kedepekkk bunyi die.

Yang penting aku jadi wira mse second round. haha. Tuh pon main belasah kamikaze. Dah ler maen pakai coverall Petronas. Hehe..Ape2 pon team kt Labuan neh memang best. Thanks sumer. Enjoy my exposure here very2 much! Credit to Arinah for the pictures.


One team!

Beraksi & Bergaya! Macam alien jek topi tuh~

Macam Pilot la plak~ ngeh ngeh

Jaga - jaga~

Kene kepit sket, nnti kene bullet!

Great team work~ Koboi

Serangi Yahud!

Wednesday, January 21, 2009

Banana Sepelit~

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Want some? Sedap kan..huhu.. Room service kat Tiara Hotel neh. Ade pisang yang dipotong-potong kecik, ade kueh sepit, ade buah ceri merah and lastly 3 scope of ice cream from 3 different flavour. Meh makan~

Hmm..Yummy!

Monday, January 19, 2009

Balik KL!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

I got sms from my Bos this morning and he requested me to go to offshore ASAP. Why? Because I got to be in the office by early February to receive hand over note from one of my colleague. She'll fly away soon.

That's mean I am going to stuck in KL again. Aiiyaaarrkk.. Going to miss Labuan and my fellow friends here. Ilyana, Sayuthy, Faizul, Cik Selamat, Cik Alias, Datin Rina & Datin Ezah, Connie, Lisa and Lily... and the rest of my friends here at Labuan~



La la la la la la la life is wonderful
Ah la la la la la la life goes full circle
Ah la la la la la la life is wonderful
Al la la la la

[Jason Mraz - Life is Wonderful]

Friday, January 16, 2009

Gadis Kapal Terbang

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

  1. Aku ade satu cerita nak share neh. Lewat petang semalam, flight aku dari KLIA-Labuan and aku check-in agak awal sebab takut terlepas flight macam last time. Tapi kalo terlepas pon, tak kene bayar pape, just g kat kaunter KL Sentral tuh ckap nk tukar tiket.
  2. Lepas check in and nek ERL sampi KLIA. Aku trus g tempat menunggu kt gate A4. Terus aku online and check status keje kt Labuan neh. Tunggu punya tunggu, akak chumel manis tuh invite penumpang boarding the flight.
  3. Aku pon terkedek2 usung DLSR n Bag Laptop masuk dalam flight and duk kt seat 10A. Demm, seat tuh static and tak dapat nk adjust atas sebab kecemasan mse emergency landing nanti. Kerazz aku duk kat seat tuh 2 jam lebey.
  4. Then, setelah selesa duk sambil relax2, ade le seorang gadis, sambil marah2 kat tepon bimbit and duduk kt selang satu seat dari aku. Cuak seyhh.. memang die tengah frust. Apa sebab, jangan tanya sebab aku memang tak ade brann nk figure out.
  5. Aku pon buat2 ler tak de pape and cool. Selepas beberapa minit, flight dah take off, aku tengok ler die sebab dah buhsan tengok luar tingkap. Ade setitis dua air mata menitis dan turun ikot pipi die. Macam tak percaya bebbb!! Aku dah gelabah. Then die perasan aku tengok die. Speechless. Die trus amik tisu dalam handbag die and lap.
  6. Makanan ringan pon dihidangkan dalam flight tuh. Ape yang aku mintak, die pon mintak. Nasi with fish. Sedap. Aku pon start makan. Nak dijadikan cerita, masa tengah makan tuh, die macam cucuk2 nasik tuh ngan garpu die and air mata die kuar lagik... haiyaakkk..aku dah tak leh tengok orang nangis.Sumpah! kalo aku tengok, memang confirm aku akan nangis gak.
  7. Aku pon stop makan and tnya die " Miss, are you ok??" Die tak reply and just angguk jek. Aku pon tanya " Sure?" Die angguk lagik. Then aku pon biar je le die melayan perasaan. Dah tak nangis dah.Malas nak tanya lebey2. Tapi aku ok je kalo nk jadi Shoulder to Cry On~ Gataaaiii..
  8. Lepas die makan nasik, die maen2 ngn roti sambil sapu mentega bak orang melukis guna water color Very slow and teliti. Sejam!!! Die sapu mentega dengan penuh kusyuk. Melayan duka lara kot. Every pramugara/i yang lalu mesti tengok die sambil tersenyum. paksa sebab dok tunggu nak kutip bekas makanan tuh. Lampu dalam flight dah dipadamkan, dia still dok sapu mentega. Sampi la abes sejam, die amik beg kertas untuk muntah tuh, die simpan dalam tuh.
  9. Pelik kan? Aku pon terfikir sejenak, mesti die neh frust menonggeng and tak dapat terima kenyataan.. Haih, entahlah. Nasib badan. Sorry eh kalo gadis itu terbaca blog nih... Ampunn..
P/s: Flight mlm tuh agak bergegar sebab cuaca buruk. Alhamdulillah dapat mendarat dengan selamat.

Wednesday, January 14, 2009

D80 Product #1

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Today was my last day at Decommissioning Seminar held at The Westin Hotel. It was super duper great seminar about demolishing platform. Normally people just focus on building platform, but in the future when there is no more production from that field; what should we do with that platform then? The answer is Decommissioning it properly or in Bahasa we call it "Perungkaian". Okes, enough about that.

Let’s just take look at some pictures taken using D80. All the pictures had been edited using Photoshop. Some comment please... =P

Hmm..Btw I need to sharpen up my skills not only in photography but also in presentation skills (formal presentation @ informal)... Need some help coz I am nervous in front crowd~


Gauge

Hanjing at Yard

Marlboro - Belongs to Peja~

Tuesday, January 13, 2009

Laksa Shack!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Let's eat up something!!! Have you ever tried Laksa Shack? This was my first time enjoy eating at Laksa Shack Mid Valley last 2 days when arrived from Labuan. The taste? Just nice. Actually I requested Nasi Beriyani, unfortunately it still in rice cooker and not ready to be served yet. So I changed the menu to Nasi Kerabu.

The question in my mind at that time was "Does this shop serves ISRAEL?" Lately, this question become a must before buying something~

Nasi Kerabu

Laksa Sarawak perhaps~

Sunday, January 11, 2009

Going back to KL~

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Right now I am sitting alone at living room of my rented house at Wangsamaju. Why I am here and not at Labuan?? It's because tomorrow I am going to attend Decommissioning Seminar at Westin Hotel until 14 of January. Then going back to Labuan to complete the work. Nobody home. None of my housemate is here. Farid at Ramunia, Kurik at Labuan and Alang at offshore. It's just a routine when I going back to this house alone. It's all because of work~

Here I am uploading some pictures of my newly born baby - D80. It's been quite a long time to search for this gadget. At last, I managed to have it with good price.The grip was so fantastic and the sound generated by the shutter is lovely. Right now, I got to be alert when reading about photography - shutter, apperture and some other terms used by photographer.

Wanna share some tips with me?

Wednesday, January 7, 2009

ISRAEL LAHANAT!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Semenjak ISRAEL melancarkan perang terhadap penduduk Palestin di Gaza, kotak email dan sms aku dipenuhi info2 mengenai kekejaman ISRAEL. Kejam, Kejam dan sangat Kejam. Meremang bila baca email2 yang dihantar. Kita di Malaysia masih aman damai walaupun kadangkala dilanda berita2 yang berunsur hasutan dan perkauman. Still, aman damai... Tapi di Gaza, rakyat Palestin berhujan peluru dan bermandi darah.

Apa tindakan kita?

Tahu ilmu perang?

Tahu guna senjata?


*************************************

Sanggupkah kita pergi berperang meninggalkan keluarga tersayang?

Kebanyakkan jawapan yang pasti ialah - TIDAK SANGGUP!

So...

Senjata terbaik Umat ISLAM adalah DOA! InsyaAllah, DOA yang ikhlas dan tulus dapat mematahkan serangan ISRAEL terhadap rakyat PALESTIN. Hanya Allah dapat membantu mereka. InsyaAllah!

Credit to Boolah for this poster.

p/s: Ini sumbangan aku dalam dunia atas talian. Apa sumbangan anda?

Sunday, January 4, 2009

Posing

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Salam Tahun Baru 2009! Aiyakk, dah 4hb pon hari neh. Before that, Happy Birthday kt Yon (kang merajuk plak). Ko dah masuk 24 tahun! haha

Back to 2008, aku ngn Boolah ade kuar outing mse kt kampung. Belasah je hapdet citer tahun lepas..Nih bukan outing macam budak2 sekolah berasrama dulu. Nek bas ramai2 then gi carik barang2 keperluan kt pekan/bandar. Nie outing untuk photoshoot.Hehe..

Bersempena musim 'Back to School', aku nk wish Selamat Bersekolah kepada adik2 ku dan juga semua pelajar2 sekolah di seluruh Malaysia. Belajar rajin2 tau!

Hayatilah gambar yang ala2 poyo kat bawah neh =P. Thanks to Boolah coz snap gambo2 aku gune Canon 40D. Nanti kite outing lg ble aku balik kampung gne Canon D80 plak yer~


Membelek padi

Berlari-larian di batas sawah bukan milikku~

Erk~control2

Mama, pinjam kete jup

Hehe

Jumping2!

Jump some more reaching the sky!

Love doing it soo much! I like it!!!

Thursday, January 1, 2009

Suka Duka 2008

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Here I managed to list down summary of 2008 events. Lift is short, so live your life to the fullest! Note the green color~ Pahit manis suka duka tahun 2008. Selamat Tinggal Tahun 2008! Aku dah tua setahun lagik..aiyakkk~

Jan
Final Semester at lovely UTP. Struggling with Quiz, TEST, FYP

Feb
Final Semester at lovely UTP. Struggling with Quiz, TEST, FYP

March
Final Semester at lovely UTP. Struggling with Quiz, TEST, FYP

April
Final Semester at lovely UTP. Struggling with Quiz, TEST, FYP + INTERVIEW

May
Final Semester at lovely UTP. Struggling with Quiz, TEST, FYP + INTERVIEW RESULT
Taking picture all around UTP - Tasek UTP, Masjid, Chanselor Hall, MPH etc

June
Final Exam + Presentation FYP + Subscribed Celcom Broadband + Job Offer from Carigali!

July
Become a Farmer @ home + a temporary Teacher at SMK Air Merah, Kulim

August
End of holiday!
Start working at KLCC after attending PIPE + Start travel (MIRI) + Convocation @UTP

September
Attachment at Ramunia Fabricator for Angsi D Project
Bought Dell laptop!
Happy Birthday to Me~ dapat Pen free..
Aidilfitri @ Kampung - start giving angpaw~
Bought External Hardisk 250gig!

October
Attachment at Ramunia Fabricator for Angsi D Project at Johor
Attending BOSET
Bought C902 handphone

November
Going Back to KLCC. Attending HAZOP + PIR at Great Eastern
Grandma passed away on 16th November 2008

December
Attached at Labuan yard
Aidiladha @Labuan for the first time. No angpow~
Grandpa passed away on 15th December 2008
Celebrated Maal Hijrah at Kampung!
Bought Nikon D80~

Happy New Year!

p/s: Sorry tak reply sms and tak anto sms. Network jem! hehe..