Saturday, May 30, 2009

Hampeh

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Tadi sampai depan UTP kol 2 lebey, konon2 nak merasa kenangan tido kat UTP... Tup tup HAMPEh giler sebab pak guard yang kerek. Haha.. Syial je soal siasat bagai nk rak. Memang la aku bukan student dah. Ezmal pon sama.. dah ler badan besar gabaak. Memang pak guard tak percaya la kitaorng student... So, sekarang neh tengah onair gune free wifi kat Clear Water Sanctuary kt Batu Gajah.

Melayang la duit byar hotel. Hampeh..hampeh... Sok kat kenduri kahwin Nadhirah kene wat collection untuk bayar hotel. Hihi.. Btw, Selamat Pengantin Baru kepada Nadhirah & Yat!Whatever it is, selamat hari weekend! Dan yang paling penting selamat bercuti kepada semua pelajar2 dan cikgu2 di seluruh Malaysia.





Tuesday, May 26, 2009

Lalapan Miri

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Bersua kembali selepas 2 hari menyepi. Haha. Masa kat JB, my bos pinjam lappy so memang mati kutu la kat hotel sorng2. Naseb baek ada siaran tv satelit tuh. ekeke..Tengok sampi juling mata.. Takmo cakap banyak2, just nk post pasal makanan jer for this entry. Asyik makan je si Pitya neh eh..

Sapa penah pegi Miri? Ok, satu soklan lagi, Sape penah pegi Miri & makan Nasi Lalapan?

Hoho.. o/ Sangat sedaaaap kan? Untuk yang ade resdung tuh, mesti tak larat dok tonyoh hidung sebab gatal2..hihi.. Biasala, banyak guna belacan Sarawak. Ada ulam yang segar bugar tuh yang paling masyuk~!! Tempe pon ado gak..

So kat bawah neh ade la sekeping dua, eh salah2.. banyak keping gak. Hehe.. Sumer gambo nih diambil masa trip2 aku ke offshore. Harga plak range dari RM10-18. So pandai2 la pilih kedai kat area2 Miri tuh.

Akhir kalam, kalo pegi Miri, belajar2 la makan Nasi Lalapan yang macam2 lauk pauk itu. Maka, teringat la plak pada ex project team di Labuan..haih~

Nasi Lalapan Tenggiri kot Nasi Lalapan Bawal Nasi Lalapan Bawal Lagik Nasi Lalapan Bawal gakNasi Lalapan Ikan Kembung

Saturday, May 23, 2009

Eye candy

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Lately nih agak malas sket nk hapdet blog. Entry Work & Family tu sangat la panas sehingga berjela-jela comments. Sungguh terharu~ Thanks to everybody. Sometimes, I feel that blogging really great when having such a great discussion and everybody giving their opinion that will help me and the rest of people outside to understand the situation and able to choose the best approach to settle down any problem.

Hmm, terima kasih banyak2 yer. Sempat belek2 album kt dalam lappy nih and jumpa gmbo yang diamik secara vertical. Sungguh tertarik la plak and trus dijadikan modal untuk post dalam blog neh. Hijau mata memandang.

Supposedly, aku kene gi E&P training yang 23hari tuh kat Terengganu dan juga Mines Resort. Tapi, kene cancel sebab my  bos tak kasi pegi. Last minute changes plak tuh sebab nak kene siapkan tender & contract yang terlalu huge amount tuh.. Kalo tidak, mau dah bnyak gmbo2 pantai aku snap~ hehe..

Next week plak gi meeting kt JB~ Yeyeee.. So selamat berhujung minggu kepada semua~ Sesungguhnya aku sangat busan berhujung minggu di KL neh~!!

 

Jalan Kampung ku... Pucuk pakisRumput Down to the road

P/s: Happy birthday to Kak Ayu yang penah keje kat CSL mse aku intern 2006 dulu.

Thursday, May 21, 2009

Happy Birthday Shahirah!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Alamak, lupa la plak nk wish kt si baby mata besar nih. Dah 3 hari terlepas..Supposedly, this post should be posted right after ‘Work & Family’ entry. Never mind, just post it now and assumed as backdated entry. And someone might feeling sad bila tengok entry baby neh sebab rindukan baby die di rumah. Be strong ok~!

Nih la cousin yang paling aku sayang & paling rapat selepas kakak die yang ala2 model tuh. Mungkin sebab dia lahir bulan 5 last year, so masa tuh aku mmg kerap balik umah dari UTP. Since kecik smpi la setahun aku ada gmbo2 tumbesaran dia.

Happy Birthday to Shahirah!

Dah cukop setahun 3 hari~!! Patut la dah bley jalan skng..Gigi pon dah ada 4 puntung. Lepas neh dah bley lari2 and lompat dah ler..Nnti claim hadiah yer bila dah bley petah bercakap nnti..

Satu dua... ngaaaaa [tak bley sebut abes lagi..haha] Satu dua... ngaaaa Mentang sudah bley jalan, dah tak mau dukung..

Monday, May 18, 2009

Work & Family

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Sms di bawah dah ditokok tambah ikot kesesuaian...

"Anak aku asyik dok tengok aku ja. Dia tau aku nak kena balik ke tmpat keja hari nih"

Nota kaki: Tengah syok2 dalam keta nk g Air Terjun Sungai Sendat, Ulu Yam, tup2 dapat sms camnih.. Hilang plak rasa excited tuh seketika..

So topik hari nih adalah berkenaan Work & Family. Susah nk describe neh, tapi untuk hikmah bersama gak. Aku dah tengok sendirik camne pahit getir hidup berfamily and at the same time keje travel lama2. Ditambah plak ada anak kecil yang sememangnya cepat membesar. Sangat la pilu. Kerja dan Family? Mana lebey penting? Of course dua-dua penting. Nak support family kene kerja kan? Tapi kalo dah kerja yang sangat tight schedule smpi nak balik jengok anak bini pon susah. Suffer gak tuh.

Haih..mengeluh je le. Aku bukan bos. Kalo Bos bley la consider. Nih baru nk belajar cari duit. Kene la ikot ckp bos kan... Tapi kalo bos yang memahami, lagi bagus kan?

Friday, May 15, 2009

Terima kasih Cikgu!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Tak kesahlah apa pon panggilan diberi..

Ustaz, Ustazah, Cikgu, Cikgi,Lecturer, Pensyarah,Tutor, Sifu, Doctor, Mr, Ms, Madam etc...

Sumer mereka mengajar dan menyampaikan ILMU yang tiada tolok bandingnya sehingga sanggup membakar diri sendiri seperti lilin yang menyala.

Tiada mereka, maka tiada lah orang2 yang bergelar Insan BERJAYA seperti kamu-kamu semua di luar sana.

Walau sekecil mana ilmu yang diajar, apabila diamal dan disebarkan, akan menjadi begitu bermakna buat seorang yang berstatus CIKGU.

So, semperna 16 May neh, aku nk wish SELAMAT HARI GURU kepada semua tenaga pengajar yang pernah mengajar aku secara langsung or tak langsung tak kira di tadika, sekolah, tuisyen, matrikulasi, UTP dan training courses.

Terima Kasih Cikgu!

Tuesday, May 12, 2009

Family gathering May 09

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Since I was having my leave at home sweet home, it’s always my pleasure to treat outside dinner for my lovely family. Yerp, I feel excited when spending my own money to treat my family. It’s speechless. This time around, 2 of my younger sister and brother was not around since they are in univ. and school. So, they missed it.

But, it’s ok coz my mom already called them. Supposedly, I should go back for my leave on 1st of May- during Labour day celebration. What to do then, I was still in Labuan to settle some work there. Haih~ Hopefully next time, I should opt for public holiday to take leave. Whatever it is, last time, we used to dine together with my little sister and younger brother.

FYI, I am going back to KL this evening so hopefully I could save some pix for the next entry. Backdated lagik la jawabnye..hehe.. Really enjoy myself at home even bathroom still under renovation~!! haha.

One more thing, I still cannot accept that I am no longer with BPMT at Labuan [sesuai ke ayat neh?? haha]. Sangat frustrated! Enjoy working with team at Labuan –Sayuthy, Ilyana, Faizul, Nadhirah, Shamani and the rest of inspectors!!!

Nama restoran tuh.. OTW ke Sg PetaniIncoming order..hehe Tadaaa~!! Another 2 is not available..

 Cake - bought by my twin for Mother's Day celebration.

Monday, May 11, 2009

Jalan-jalan kampung #1

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Setelah beberapa hari di kampung tercinta, dapat berjumpa sanak saudara. Perasaan sangat best lah. Gambo2 dibawah sempat aku amik semasa melawat grandma aku. Apa lagik, menjadi photographer professional kepada budak2 neh la. Sangat la susah nk kasi instruction suh posing maut2..haih..

Apa yang penting, aku dapat snap banyak gmbo2 derang as well as alam sekitar kampung aku. Such a very great time. Hopefully, before raya aku akan gather rmai2 kazen2 and snap family pix untuk wat album family turun temurun..Maka aku harus mendapatkan dengan kadar segera SB600/800 or 900... Ngeh ngeh.

As usual, please roll over your little tinny mouse on the pix to see description, TQ~

Lompat la tinggi2Tak masuk frame la plak..haihhh Si budak photogenic... sumer gmbo Aidil nih menjadi.. Barisan kazen yang kecik2.. 2 dari kanan my lovely little brotherThis one Shahira si mata besaaarrrr...udah bley jalan...

Saturday, May 9, 2009

Selamat Hari Mama

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Selamat Hari Mama~!!Bila difikirkan balik, rasa macam dah dirancang plak percutian aku kali neh. Hehe..memang besemperna Hari Ibu sedunia plak tuh. Terima kasih Ya Allah! Well, just nak amik kesempatan untuk wish

Selamat Hari Ibu kepada semua ibu-ibu diseluruh dunia tak kiralah yang baru menjadi IBU, yang dah sekian lama menjadi IBU dan juga yang bakal menjadi IBU. Engkau kurniakanlah nikmat yang tidak ternilai buat mereka dan jadikan mereka IBU MITHALI dunia dan akhirat. Amin.

Mama Abah, abang sayang Mama Abah so much even bukan hari ibu pon. Terima kasih kerana melahirkan, menjaga, membela dan membesarkan kami adik beradik dengan kasih sayang. Terima Kasih.

Bersiar-siar

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Hari nih sangat productive bagi aku. Nape? Yerp, aku sempat visit my lovely grandma plus all the cousin2 pon ade kat umah grandma skalik..So dah cover ler relative-visit this time around. Lepas kene nasik sepinggan (even dah makan kt umah sendirik) ditambah ulam-ulaman kampung…perrghhh.. sedap + masyuk! Sok plak ngn melawat si Shahira si baby mata besar..

Sepetang hingga malam, kuar ngn Boolah lepas asar g ushar2 kete kt Naza Kia – Spectra. Very great design and harga sangat bagus. RM60k jek!!! Hmm..macam nk beli jer..Sabar dulu Pitya ooiiii~!! heeeee

Pastuh, gi makan Radix Fried Chicken. Hmm..rase dia ada sedikit beza ngn first time aku makan dulu..or mebe lidah aku neh weng kot..haha.. Gambo tak sempat upload sebab ada dlm hp lagik.

Jeng jeng jeng… singgah Central Square SP plak pastuh. Tengok wayang kat GSC kol 8pm. Naseb baek sempat maghrib dulu. Aku ngn Boolah tengok citer nih:

X-Men Origins: Wolverine (2009)

wolvyposter

Sangat bagus laa.. Best plus effect2 yang menarik.. Wajib donload bile dah kuar kt Torrent nnti. Ngeh ngeh… Pahtuh ade citer Transformer – revenge plak kuar nnti. Btw, aku ade kenangn burok tengok wayang Knowing. Tengok separuh jek, then terpaksa keluar. So tak abes tengok.. Ape ending die ek??

Friday, May 8, 2009

Home sweet home

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

I took a bus at 4pm this evening after going to office for 1/2 day. Why 1/2 day? Since I got to attend meeting at Etiqa Tower, so I’ve to forced myself to be available this morning. Now, I have to align my whole body and soul towards working in KL. OMG~!! Walk, walk and continue to walk all around KLCC.

Something to share, on Monday I was very – very damn tired after work. Since I used to work in Labuan – no jam, no hassle, easy-going, no stress etc now I have to face the working life in KL. PITYA! please, no more comment. Life must go on. Friends come and go. Project also will end when reach it 100% completion.

Arrived at SP and fetched up by my parent around 10pm. I am on leave for 1 week until Wednesday. Hopefully I can rejuvenate myself before digging up deeper in currently assigned project.

Selamat Hari Wesak kepada sesiapa yang meraikan perayaan ini~!!

Rumahku Syurgaku~

P/s: Happy birthday to Faizul Aziz – my project team member in Labuan.

Wednesday, May 6, 2009

Offshore experience

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

As promised, enjoy the pictures. It tell thousand of words. Just roll-on your mouse over the pictures to see the title. Actually there are many more pictures to share, but since I already rambang mata nk pilih..hehe

In short, I’ve learnt so much for this time around at offshore. Kenal ngn SKO reps, naik turun platform, check valve, line check, equipment layout, commissioning of system, start-up activity, housekeeping, cooking at galley, meeting, witness hydrotest and reinstatement activity etc..Thanks to everybody~!!

yes bos~!!Managed to see turtle and dolphin at bravo platform..best!Osam Manila n Mv Carol Lobster~!! fresh giler..n dimasak sambal.Sangat sedaaaapppp~~~ Going to Alpha platform with YanaGreat Teamwork~!!!Leaving Bravo

Otw back to Miri

With Mechanical Piping Engineer - Sayuthy

P/s: Happy birthday to Mas Elina, Amril and Khalid~!!

Saturday, May 2, 2009

Back from offshore

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Selamat bersua kembali. Since turun dari offshore last 3 days, malas giler nk hapdet blog plus sedih plak nk kene demob g project laen. Memang tak akan berjumpa dah team2 project nih sebab derang kat bangunan laen. Hmmm

Si Yon nih dah beria-ria suh hapdet blog. Terpaksa la hapdet secara brief je. Memang dah ada plan nk citer pengalaman kat offshore selama lebey kurang 10hari. Tak pijak tanah tuh~!! haha. Thanks to everybody at offshore tuhh.

For time being, just enjoy the picture (credit to Ilyana). Tomorrow is my last day in Labuan and hopefully I’ll be back in future. Keje elok2 yer Cik Sayut yut. Aku pon dah start missing hometown gak..

Happy Labour Day~!!

DD3 + Bokor Bravo + Flamingo