Tuesday, December 27, 2011

Keluarga idaman saya :-)

Bagaimana kita dapat membentuk keluarga yang sesuai dengan tuntutan Allah Subhanahu wa Taala, iaitu sebuah keluarga yang berasaskan ideologi Islam?

Pertama, asas dari pernikahan tersebut adalah akidah Islam, bukan manfaat ataupun kepentingan. Dengan menjadikan Islam sebagai landasan, maka segala sesuatu yang terjadi dalam keluarga tersebut dirujuk kembali pada Islam.

Kedua, adanya visi dan misi yang sama antara suami isteri tentang hakikat, tujuan hidup dan berkeluarga dalam Islam. Kenapa kita hidup di dunia ini?

Ketiga, memahami dengan benar fungsi dan kedudukan masing-masing dalam keluarga dan berusaha sedaya upaya menjalankannya sesuai dengan tuntutan Allah dan Rasul-Nya.

Keempat, menjadikan Islam dan syariatnya sebagai penyelesaian terhadap seluruh permasalahan yang terjadi dalam kehidupan berkeluarga. Halal dan haram dijadikan landasan dalam melakukan sesuatu, bukan hawa nafsu. Bukan sekadar menjadi Muslim yang biasa2 tapi berusaha menjadi yang terbaek dalam menghambakan diri kepada Allah swt.

Kelima, mengamalkan amar makruf nahi mungkar di antara sesama anggota keluarga sehingga seluruh anggota keluarga sentiasa berjalan pada landasan Islam.

Keenam, menghiasi rumah dengan membiasakan melakukan amalan-amalan sunnah, seperti membaca al-Quran, bersedekah, melakukan solat/puasa sunnah, dan sebagainya.

Ketujuh, sentiasa berdoa kepada Allah dan bersabar dalam apa jua situasi.

Together we make it happen. I don't have anything else in this world except doing this that will help us to endure the afterlife. InsyaAllah.

Thanks,

Best regards,
Mohd Hafizd Yahaya

Sent from my Samsung Galaxy Tab

Thursday, December 15, 2011

Favor~

 

Let me ask you a favor.
From now on, all of the things that happened to you,
you must tell me without leaving any single detail.
What you had for breakfast, what the side dish was...
What your planning for next day, today and for time being..
Whether you feel good or bad, or if you cut or permed your hair...
How many times you wash your hands...
I want to know everything ahead of anyone else...
So, all the things that happened to you...
you should tell me.

“Ya Allah, satukan hati kami berdua dalam rahmat dan kasih sayang Mu. [Al Mujib- Maha Mengabulkan]

IMG_6347

-mohd hafizd yahaya-

Saturday, November 26, 2011

Selamat Tahun Baru 1433H

Salam sejahtera buat semua. Salam Maal Hijrah 1433 dari 200km luar persisir pantai Bintulu. Tadi sesudah jamak solat asar, aku sempat bukak laptop sebab nak baca Doa Akhir Tahun Hijrah dan dek kerana font nye tak berapa nak clear, so aku teruslah membaca version Melayu yang lebih mendalam maksudnya. Selama aku hidup sampi hari ini, baru aku tahu maksud sebenar Doa Akhir dan Awal Tahun Hijrah tuh. Terima Kasih ya Allah keranan memberi aku peluang memahami maksud disebalik doa-doa Mu.

Terus aku summarize dah paste di FB seperti yang kalian dapat lihat di printscreen dibawah.

image

The more importance thing is aku edit sedikit doa awal tahun itu dengan memohon Allah akhiri zaman solo ku secepat mungkin dengan gadis yang berjaya bertakhta dihati ini.Ku titipkan juga bait2 dibawah ini agar dipermudahkan urusanku dengan nya dan diikatkan/disatukaan hati kami berdua diatas kalimah agung – Kerana Allah Taala~ InsyaAllah.

Oh Tuhan, seandainya telah Kau catatkan
Dia milikku, tercipta untuk diriku
Satukanlah hatinya dengan hatiku
Titipkanlah kebahagiaan

Ya Allah, ku mohon
Apa yang telah Kau takdirkan
Ku harap dia adalah yang terbaik buatku
Kerana Engkau tahu segala isi hatiku
Pelihara daku dari kemurkaanMu

Supaya ku dan dia
Dapat melayar bahtera
Ke muara cinta yang Engkau redhai

Agarku bisa bahagia
Walau tanpa bersamanya
Gantikanlah yang hilang
Tumbuhkan yang telah patah
Ku inginkan bahagia
Di dunia dan akhirat
PadaMu Tuhan ku mohon segala.

p/s: Kalian tolong doakan juga yer untuk saya. Hanya Allah lah bakal membalas jasa baek kalian.

Friday, November 25, 2011

Korean Drama~

Salam sejahtera semua. Saya sudah dapat ubat kepada penyakit malas~ haha..ade dalam koleksi soal jawab ustaz Idrus kat fesbuk tuh. Kalo rasa malas nak buat sesuatu, i.e semayang/baca Quran etc.. ubatnya terus buat apa yang dirasakan malas tuh masa tengah pikir malas tuh. Bangun dan terus amik wudhu dan solat. hehe..Sekian takzkirah untuk hari neh.

Berbalik kepada print screen dibawah neh, cube teka apakah ia? hehe.. Ok, jawapannya ialah koleksi Korean Drama yang aku sempat amik dari  Nina Yakuza. Tuh pon baru 30% asenye..ada lagik tapi sebab aku nk gih offshore, so bley layan dalam ERL/Flight/Boat.. Plus kalo ade Galaxy Tab 10.1 lagi la best. haha

image

Dalam banyak2 citer neh, sumer akan aku compare dengan citer My Girl and Full House~ Sebab 2 citer neh lah yang menjerat aku. hoho.. till then, bubbye..

P/s: Sekejup jer kan tahun 2011 berlalu pergi.. now dah end of November~ huhu… umur makin bertambah, amalan bagaimana?

Tuesday, November 22, 2011

Bersarang burung

As-salam dan selamat sejahtera pembaca blog budiman sekalian.

First of all, congrats to Harimau Malaya last night. Seriously it was a good game even though macam saket jantung dibuatnya. Whatever it is, terima kaseh jugak kepada peminat2 bola sepak Malaysia yang mendoakan kejayaan pasukan kebangsaan kita semalam. Can’t wait for the next game!

Aku rasa korang pon perasan yang blog neh macam agak suram. Frankly speaking, yes mmg suram sebab dah tak macam dulu. Niat memang ade nak keep it updated as frequent as I could, but BB tak leh nk letak tagging and arrange layout picture kalo upload via BB. I need Galaxy Tab10.1 soon! haha

Well, last week was awesome sebab dapat jalan2 Borneo dengan senior office and junior UTP kat SBO tuh.

KK_20112011 082

From snorkerling, round2 Borneo, Sunset, Swimming di pantai putih air jernih, Sampi dan bermalam di kaki Gunung Kinabalu, Tido dirumah Panjang, Sampi di Tip of Borneo dan Shopping di Pasar Tamu Kota Belud. Sumpah! Sangat2 menarek! Terlupa sebentar hal2 office yang serabut.

The best moment is lepak malam atas buaian tali sambil hirup udara segar dari pantai mengikut alunanan desir pantai tuh. Tersangat lah damai! Alhadulillah, nikmat dunia~

Well, I shall come back again and at the same time try to explore new plan to visit Sabah and some other place in Malaysia! Superbly, you need a person with great PR to enjoy the best rates during vacation! Smile

Friday, November 11, 2011

Awan Daniel & Awan Dania~

Salam 11-11-2011,

 

Saya dah adopt new pet last 2 week. I bought it with full package with the best price offered by the pet shop near Nasik Ulam Restaurant, Wangsamaju. They are Awans – Awan Daniel & Awan Dania. Both of them make me remember of our late Awan that passed away killed by probably by Dog or Cat at my hometown.

 

11112011 051

11112011 056

 

Therefore, this time around I’ll take care of this Awans and make sure them live happily ever after.

Tuesday, October 18, 2011

Hanya PadaMu

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Guys, this is the caption that I've posted in fb last week. After did some research, rupanya ramai penyanyi nasyid menyanyikan semula nasyid nih.

Kalo dengar dengan penuh kusyuk bait2 lirik dia, sangat terkesan di hati. Boley jugak dijadikan pembasah lidah dengan berzikir sebab dalam lirik dia dok ulang2 nama Allah.

Semoga semua beroleh berkat dalam kehidupan harian.


Hanya Pada-Mu

Album : Tafakur

Munsyid : Zikraa

http://liriknasyid.com



Allahu Allah ampunilah kami

Pimpinlah kami ke jalan yang Engkau redhai

Hamba yang lemah dengan dunia

Kurniakanlah taufiq hidayah menghadapinya


Hanya pada-Mu kami serahkan

Tiap sesuatu Tuhan kuasa menentukan

Dengan ucapan Alhamdulillah

Kami bersyukur kerana beriman

Kehidupan ini penuh ujian

Nikmat dunia yang mengasyikkan melalaikan

Selamatkanlah agama kami

Peliharalah amalan kami iman kami

Dari duniawi

Allahu Allah


Lagu : Kamal Halim

Lirik : Kamal Halim

Solo : Hairul Anwar Ali

Hakcipta : Marzuq Prod.

Sunday, October 16, 2011

Nama Nama Allah~

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Tengah serabut nie biasalah dok google/youtube zikir2 dan nasyid2 best, tup tup jumpa Nasyid Nama Nama Allah yang ade translation nih. Rasenye dari Kumpulan Mawaddah lah. FYI, this group mmg ade dlm playlist mp3 bila aku bawak kete either gih Bangi or balik kampung~

Suka untuk saya bagitau kat sini bahawa this is one of my option to ensure my little heart and ear is feeded with zikrullah and nasyid2 yang memuji Allah untuk memberatkan amalan di sebelah kanan, InsyaAllah.

Semoga kita sama-sama membesar didalam rahmat ilahi. Setiap apa yang terjadi itu adalah rancanganNya.

Thursday, September 29, 2011

Bersediakah?

Gamba hiasan 

Kebiasaan masyarakat kita apabila disebut persediaan menjadi suami, mereka menyangka ia adalah memiliki sijil pengajian tinggi, paling kurang diploma. Telah memiliki kerjaya dengan gaji bulanan minima RM2500, diikuti dengan sebuah rumah dan kereta.

Tidak ketinggalan, wang tunai berjumlah RM30,000 untuk urusan perkahwinan seperti duit hantaran, dulang-dulang hantaran, cincin dan belanja kenduri kahwin. Jika seorang lelaki belum memiliki semua ini, dia belum layak untuk bergelar suami.

This is so TRUE! Ini adalah persoalan2 yang bermain diminda anak teruna sekarang, tapi jika berlandaskan pendekatan Islam, ia mestilah mengikuti piawai kualiti seperti dibawah.

1) KEPIMPINAN

Persediaan terpenting ialah bakal suami perlu mengetahui bahawa dia memiliki tanggungjawab sebagai pemimpin ke atas keluarganya.

2) KETEGASAN

Lanjutan dari ciri seorang pemimpin, bakal suami hendaklah tegas dalam membimbing isteri. Kelak apabila dianugerahkan cahaya mata, suami juga hendaklah tegas dalam membimbing anak-anak.

3) PEMELIHARA DARI API NERAKA

Suami merupakan pemelihara agar ahli keluarga tidak masuk ke dalam api neraka.

4) MEMBERI NAFKAH

Termasuk persediaan menjadi suami ialah kesedaran bahawa anda merupakan sumber kewangan rumahtangga. Justeru anda bertanggungjawab menyediakan nafkah tempat tinggal, keperluan asas dalam tempat tinggal, pakaian, makanan dan minuman kepada ahli keluarganya. Anda juga bertanggungjawab ke atas kesihatan dan perubatan ahli keluarga seandainya mereka jatuh sakit.

Demikianlah beberapa kualiti yang perlu ada pada seorang lelaki untuk dia menjadi seorang suami. Perhatikan bahawa kualiti-kualiti ini tidak ada ukuran minimum dan maksimum atau batasan tertentu bagi menentukan layak atau tidak.

Ia adalah kualiti yang nilainya relatif, ia akan bertambah apabila anda berusaha untuk memperbaikinya dan akan berkurang apabila anda mengabaikannya. Justeru, lelaki yang sudah bersedia menjadi suami ialah lelaki yang mengetahui kualiti-kualiti ini, memilikinya dan berazam untuk terus memperbaikinya.

P/s: Bersediakah aku?

P/s/s: Selamat Tinggal Syawal Alhamdulillah, dapat habeskan puasa sunat 6. Semoga diterima-Nya. Amin

[source]

Monday, September 26, 2011

Selamat Ulang Tahun Kelahiran~

Prayer

Ulangtahun kelahiran merupakan tanda dekatnya aku kepada kematian.. hampirnya aku ke dunia yang bukan bangkai~ bila tiba hari kelahiran, aku cuba menjadikan detik itu sebagai permulaan detik baru hidupku.. namun, aku manusia yang sering gagal menjadikan aku manusia yang bersyukur di sisi-Nya.. waktu itu tiba mengingatkan aku supaya berterima kasih kepada ibu yang melahirkan.. bersyukur kepada Tuhan yang memberi peluang aku ke dunia.. walaupun aku masih tidak tahu takdir hujungku seperti apa.. setiap tahun aku mengharapkan tahun yang lebih baik dari tahun2 yang lepas, namun acapkali aku tersasar dari matlamat..dan kadangkala, tahun itu akan menjadi tahun yang terburuk buatku.. ada waktu, rasa suka hadir kerana umur sudah bertambah.. tapi ada waktu rasa takut kerana kematian semakin dekat.. sesungguhnya aku masih jauh dari amal~ [source]

Terima kasih semua atas ucapan hari lahir yang diucapkan.

Friday, September 23, 2011

Tahukah kita?

D80-RayaAidilfitri2011 407

Salam hari Jumaat semua. Apa perkhabaran hari ini? Ramadhan dah berlalu meninggalkan kita semua, sekarang hanya ada puasa 6 dan puasa sunat Isnin & Khamis sebagai penganti before kita dapat bertemu semula dengan Ramadhan tahun hadapan. Just knowledge sharing sebab kat dalam TV free dan berbayar takde siarkan iklan selingan Rukun Islam, Rukun Iman ataupon Nama Nama Nabi. Come on, you have the power in your hand, you have the media. Take this opportunity to make sure 1Malaysia know the Islam~ Harap2 berat la timbangan sebelah kanan nnti di sana~ ye tak?

Rukun Islam ada lima (5) perkara :

(1) Mengucap dua kalimah syahadat
(2) Sembahyang lima waktu
(3) Berpuasa sebulan dalam bulan Ramadhan
(4) Menunaikan haji ke Baitullah (Mekah)
(5) Menunaikan zakat

Rukun Iman ada enam (6) perkara :

(1) Beriman kepada ALLAH SWT
(2) Beriman kepada Malaikat-malaikat
(3) Beriman kepada Kitab-kitab
(4) Beriman kepada Rasul-rasul
(5) Beriman kepada Hari Kiamat
(6) Beriman kepada Qada dan Qadar

Dalam agama islam terdapat 25 nabi dan rasul yang wajib diketahui dengan Nabi Muhammad SAW sebagai nabi yang terakhir untuk seluruh umat spanjang masa, yaitu :
1.    Adam AS.
2.    Idris AS.
3.    Nuh AS.
4.    Hud AS.
5.    Soleh AS.
6.    Ibrahim AS.
7.    Luth AS.
8.    Ismail AS.
9.    Ishak AS.
10.    Yakub AS.
11.    Yusuf AS.
12.    Ayub AS.
13.    Sueb AS.
14.    Musa AS.
15.    Harun AS.
16.    Zulkifli AS.
17.    Daud AS.
18.    Sulaiman AS.
19.    Ilyas AS.
20.    Ilyasa AS.
21.    Yunus AS.
22.    Zakaria AS.
23.    Yahya AS.
24.    Isa AS.
25.    Muhammad SAW.

Nabi yang mendapat julukan Ulul Azmi atau nabi/rasul yang memiliki ketabahan yang luar biasa dalam menjalankan kenabiannya :
1.    Nuh AS.
2.    Ibrahim AS.
3.    Musa AS.
4.    Isa AS.
5.    Muhammad SAW.

Monday, September 12, 2011

Kembar

IMG_0429

 

Yang mana Abang dan yang mana adik? Guys, please remember 25/9 ya~

Wednesday, August 17, 2011

Sembahyang vs Puasa

Salam Ramadhan semua. Dal lebih dari separuh bulan Ramadhan yang mulia kita lalui.Kalau tak terbangun sahur pon dah takde masalah kan? Alah bisa, tengal biasa. Semoga amal ibadat kita diterima dan diredhai Allah swt.

Just nak share survey terhadap Solat 5 waktu dan Puasa Ramadhan terhadap young Muslim at Malaysia. Wow! Take a look at the result below. According to the survey “Values, Dreams, Ideals: Muslim Youth in South-East Asia”, 92% of young Malaysian Muslims aged 15 to 25 surveyed.

n_practice

Sembahyang adalah tiang agama tapi hanya 28.7% yang buat. Puasa Ramadhan plak dapat ranking B3 sebab mesti ramai yang nk berpuasa sebab malu kalo dapat tangkap.

Sapa yang patut dipersalahkan? Apa yang patut kita buat? Perbincangan Meja Bulat? Well, jangan ISLAM hanya tinggal pada IC sahaja.

Fikir2kan lah~

Monday, August 1, 2011

Happy Anniversary!

Salam Ramadhan everybody!

Today is 1st day in Ramadhan and today is 1st August 2011. It has been 3 years I am working with this company. Yet, still lot to grab and learn. Well, basically my whole work and life balance depend at offshore since the most critical work is there unless I am attached to onshore plant.

 

Guess what?

 

All this while, I am missing my family at hometown so much. Normally after getting back from offshore, straight away will go back. But since the missing-baby-Whitty incident, it jeopardize my travelling. Semoga pencurik itu mendapat pentunjuk dan hidayah dari Ilahi.

 

Well, all the best dalam melalui bulan Ramadhan yang mulia ini. Kalo tak mampu baca Al-Quran, maenkan bacaan2 di Laptop/mp3 pon sudah berbaloi sebab hati-hati kita akan menjadi tenang. Biar sedikit amalan, tapi berterusan Smile 

p/s: Missing my old friend so much sampai terbawak dalam mimpi. InsyaAllah, everything going to be ok cuma waktu akan menentukan. Selamat Berpuasa!

Tuesday, July 26, 2011

New Life, New Hope; Ramadhan Karim

Salam sejahtera bloggers, apa perkhabaran disana? Lately nih dah kurang dok bloghopping w/pon teringin sangat2 nak kembali ke alam blog. Alhamdulillah, kawan2 blog masih ada dan ada yang active berblog lagik. Keep it up guys!

Tinggal beberapa hari saja lagik kita akan melangkah masuk ke bulan Ramadhan. Sempat ke berpuasa sunat bulan nih? Masih ada kesempatan nk berpuasa hari Isnin dan Khamis nih, jum beramai2..InsyaAllah, ibadat kalo sikit, tapi dibuat secara konsisten, sangat memberi manfaat.

InsyaAllah, dengan kehadiran Ramadhan kali nih, mari lah sama-sama memohon keampunan dan kemaafan supaya kita dapat beramal dalam keredhaanNya.

 

hi

Sunday, July 10, 2011

Dibuai Ombak~

Safely arrive at kapal KPV |Redang 200km dari Bintulu pantai kol 2.30pagi tadik...pening den sb lama tak duduk,makan n tido atas kapal...huhu...cuaca baek..chantek...tp aku abeskan 60% of masa aku tidoq dibuai2 ombak..haha..mentang2 la dpt bilik bos.. so sumer lengkap..ada tv, ada bilik air sndirik..nasib baek makan aku tak suh order anto bilik...
 
argh..sok kene bangun awal sb nk kene bagi speech..haiiihhh... 6am-6pm...paling benci sebab VSAT belom psang lagik..so phone n internet still xse smooth kt platform yg previosly aku gih.. skng nih platform kecik, so tak leh tido atas platform..kene tido atas kapal yg tampung 200pax..
 
adioaa amigos...will update soon.

Thank you very much.

Rgds,

Mohd Hafizd Yahaya,
HUC Kumang Cluster Dev. Project
Sent from my PlayBook for Blackberry © 2011 


Thursday, July 7, 2011

Luahan hati~

Salam blog dimalam Jumaat,

Tengah streaming radio Kedah.Fm tadi tiba2 ada plak lagu nih. Sedap jugak lah bait2 lirik dia. hehe..Hanyut la jugak. Best! Wajib dengar~

Lagu best~

Esok akan berangkat ke Bintulu lagi for a week outstation~ So, selamat tinggal KL~ tak sempat nak beramah mesra lagik sebab last weekend kat Labuan~ Hectic! but I like~ Keep me busy like a bee.

Bulan posa lagi sebulan lagik, dah beli baju raye ke? hehe.. eh, dah abes ganti puasa ke? Tak sangka dah nak kembali berpuasa..InsyaAllah, tahun nih nak menyambut Ramadhan secara total + produktif. Amin..Anda bagaimana?

Monday, July 4, 2011

Travelling

Selamat malam kawan2 bloggers. Ok, mari curik masa sket update blog yang bersawang labah nih. Lately banyak plak spam kat comment box entry kat blog nih. Konon2 nya die baca and post comment. Very FUNNY ok! Computer yang scan and put a comment based on content kat dalam entry tuh, walhal dia tak tahu hujung pangkal pon. Just imagine lah kan.. Otak manusia ciptaan Tuhan tuh much much better than machine.

Btw, terlanjur dah membaca Akhbar Harian Metro tadik, secara tak sengaja terclick la plak ikan FireFly kat banner atas tuh sebab tulis iklan Koh Sa Mui! haha.. Memang hajat hati nak melancong since tahun neh belom pegi mana2 lagik. Korea trip terpaksa ditunda sebab tied up with current work load yang sometimes rasa too much. Tapi apakan daya, itulah sumber rezeki asas dan juga tambahan.

Satu lagik, gambar pesawat ringan milik MASWing nih sempat aku snap masa otw balik ke KLiA semasa transit dari LABUAN ke Kota Kinabalu. Lepas nih ada possibility aku re-route ke sini untuk berjalan-jalan di KK if flight fully booked. Smile

MASWing

Yang sebenarnya nak citer pasal FireFly offer nih. Sangat lah menggamit jiwa dan perasaan. Rasa mahu terbang dan relax jer dari KL nih. If possible tour in group yang dapat best price so that boley hangkut satu family gi bercuti, kan? InsyaAllah, ada masa dan rezeki lebih, akan kutunaikan impian ku yang satu nih. Cuti Cuti dalam Malaysia pon not bad terutamanya sebelah Sabah dan Pulau-Pulau di Pesisir Pantai Malaysia nan Indah nih.

Jom holiday!

Thursday, June 23, 2011

Nasi Ayam terPenyek!

Salam semua..

Terbiar lagi blog nih tanpa update. Serius rasa rugi sangat kalo tak update blog, tp apakan daya..alasan yang sama jer..

Nak tulis blog bukan mudah, kene ada mood nk tulis. Kalo dibaca semula catitan-catitan terdahulu di blog neh, terasa macam tak percaya plak. Gaya bahasa dan olahan cerita tuh macam orang laen yang tulis.

Berbalik kepada tajuk Ayam Penyek, penahkah anda makan Nasik Ayam Penyek? Sedapkah? And kat mana anda menjumpainya? Cercite cercite...

Last week, my friend ask me out after a year haven been outing together. We went for Nasi Ayam Penyek at Bangi. The taste was superb coz I am very hungry! Hehe.. I ate 2 plate of Pece Lele of 'Ikan Keli'

You should try it! It was awsome...

Thanks and best regards,

Mohd Hafizd Yahaya


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, June 3, 2011

Ingatkah kita?

BismillahirRahmanirRahim

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Pahamkah kita dengan makna Al-Fatihah setiap kali membaca semasa solat 5 kali sehari semalam? Semasa bacaan doa sebelum start majlis dan semasa menghadiahkan kepada si mati yang telah lama pergi meninggalkan alam dunia ini?


Sekadar sharing sesama kita dan blogger2 yang singgah di blog nih. Mari start baca surah Al Fatihah sambil menghayati bait2 makna dibawah;

[1] Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[2] Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
[3] Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
[4] Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).
[5] Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
[6] Tunjukilah kami jalan yang lurus.
[7] Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

Google Image

 

P/s: Sekarang dah masuk bulan Rejab, meh kita berpuasa ramai2 menambah amalan yang tak seberapa nih.. Smile

Sunday, May 29, 2011

Decoration ideas needed~

Assalamualaikum and a very good day,

Lately nih sangat teruja melihat interior design for kitchen, master bedroom, toilet, dining hall and living area yang melambak2 kat dalam internet tuh. Awsome! Just type and click Google Image and then tadaaa..Memang superb-superb.. hehe.. Plus dok teringat balik design hotel-hotel yang penah dikunjungi sepanjang outstation.

 

Betolah pepatah ‘Rumahku Syurgaku’ sebab kalo nak decorate umah ikot selera sendirik, memang tak keluar rumah lah kan. Btw, just surfing to get the idea. It would be nice if the dream come true and FOC ala-ala tajaan seperti dalam TV tuh..ngeh ngeh..Now, let  see some of the design which is the arrangement and layout that really capture my attention;

 

image

Master Bedroom yang ade partition between wardrobe and king size bed. Lighting plak yang adjustable to ensure sufficient light. Macam gambar kat atas nih, I’ve found in IKEA 2011 brochure. Other main criteria is reading light kat kepala katil tuh plus sepasang lampu yang menghala ke syiling kat hujung katil. Cermin sebesar2 alam is a must! Ruang solat mini yang lengkap. Wardrobe sliding yang mampu menampong berat baju-baju. Meja solek yang sederhana. Hmm, apa lagi eh yang wajib taruk dalam master bedroom? Let’s surfing lagik..hihi

 

image

Mini Home Office~ Tengok set meja kat atas nih. Menarik kan? Well, sebab dia corner lot, so macam jimat ruang sket. Sesuai taruk kat family area kot. Tapi surface area untuk menconteng tuh macam limited sket lah. Hihi.. Dah nama mini opis.. So, bley taruk koleksi novel2,buku2 and reference kat sini for quick grab.

 

image

Penggunaan cermin dalam rumah bley mengaburi mata dengan menjadikan ruang yang sempit kelihatan luas dan lapang. So, cermin yang vertical curvy tuh sangat lah menarik kalo dapat dipasang di wall dekat dining area. Semua product IKEA..Tapi kalo guna cermin yang sekeping besar gedabak tuh dah macam bilik senamrobik plak kan?

 

image

image

image

So, apa lagi yang menarik untuk digoogle mencari idea untuk musim2 perayaan nih. Bilik tetamu should be in the list also right? Toilet interior design. For major modification is kitchen table and cabinet. English style or Melayu style?  Kitchen memang menyemakkan kepala~ haha

 

Selaen IKEA, mana lagik kedai2 perabot yang stylist and durable? Cavenzi? Fella Design? Macy? Whooaaa… Jenama vs design?

Thursday, May 26, 2011

Syahdu

Kawan2, sila tekan button play dan hayati Surah Al Waqiah sambil memahami bait2 makna satu per satu. Sangat merdu bacaan beliau. Syaikh Sudais reciting Surat Al-Waqiah (The Event – Kiamat) ~

    Pedihnya Neraka & Nikmatnya Syurga.

  1. Dalam ayat tu terangkan ada tiga golongan pada hari kiamat.
    1) Golongan akan masuk Syurga - golongan Nabi2x dan Rasul2x serta umat Nabi Muhammad S.A.W
    2) Golongan Kanan - golongan orang yang berat amalan kanan nya
    3) Golongan Kiri - golongan kafir dan golongan orang yang banyak melakukan kejahatan serta tidak percayakan hari kiamat.

.

Sila klik sini untuk membaca translation bahasa [click]

Furthermore, sila baca riwayat2 dibawah;

  Surah al-Waqiah adalah surah kekayaan. Hendaklah kamu membacanya dan ajarkanlah ia kepada anak-anak kamu.” (Riwayat Ibn Mardawaih daripada Anas: Kasyf al-Khafa’).


    Sesiapa yang membaca surah al-Waqiah pada setiap malam ia tidak akan ditimpa kefakiran.” (Riwayat daripada Ibn Mas‘ud: al-Azkar, al-Jami al-Soghir).


    Ajarkanlah surah Al-Waqi’ah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

P/s: Tolong ingatkan aku jika aku lalai~ Hati ini memang setiap saat dan waktu boley saja berubah, kerana memang sifat hati yang mudah untuk membolak-balik.  Maka mari kita berdoa kepadanya agar diteguhkan hati kita kepada kebenaran dan kepada agama :

Ya muqollibul qulub tsabbit qolbi 'ala dinika~

[“Wahai dzat yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agama-Mu dan atas ketaatan kepada-Mu”.]

Supper!

Assalamualaikum...

Tadi malam supper neh jer sebab dah tak lalu nak makan kat atas LQ nih. Yerp, perut orang semenanjung tak sama dengan orang Swak. Tapi, apa2 pon itu semua rezeki. Stop complaining Pitya!

Okay, jom tido. Esok mau bangun awal.So, jangan lupa baca Bismillah 21 kali + doa tidoq + selawat 3 kali + 3 qul.

Simple kan? Slmt beramal..smoga hati kita tenang dlm mengingati Nya. Amin.Gudnite!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, May 24, 2011

Memori silam UTP

Salam sejahtera,

Godek2 hardisk jumpa la gamba2 lama masa tengah study kt UTP. If I am not mistaken, this pictures was taken during fasting month of Ramadhan. So, before gih berbuka puasa kat Masjid UTP, kill the time pegi memancing~ hehe

I miss the moment when we are young and free~ haha.. Now, masing2 dah busy dengan kerjaya masing2..susah dah nk berjumpa melaenkan waktu attending wedding~ Yang dah kahwin dan beranak pinak pon ade. Lagi lah susah.. tapi I believe the time will come where everybody dah settle down and ade free time to meet up and have chit chat session. Masa house warming ke, masa musim perayaan ke. InsyaAllah.

DSC00800DSC007966288picg031Senyum Keli6288picg036

 

P/s: Sekejup jer nak masuk bulan puasa semula, last day 1st day puasa di laut, so tahun nih masehkah?

Sunday, May 22, 2011

Berkebun

Salam sejahtera semua,

 

D80-150511 545

Cuba teka apakah nama pokok sayuran ini?

Gambar diambil semasa mengunjungi rumah kazen di Temerloh, Pahang pada minggu lepas.

Her mom was planted it at the back of their house.

So, dah tahu belom apa nama pokok nih?

Jawapanya adalah Pokok Kobis!

Bila dah melawat kebun kecik tuh, terus timbul minat nak berkebun semula. Haih,,,

 

p/s: Blog theme dah berubah jadi serba hijau~ go Green bak kata Rosmah Mansur