Tuesday, March 31, 2009

Miss her

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

First and foremost, I want to express my gratitude to all visitor and silent reader of my lovely blog. I am making friend with new people since I started blogging. Once again, thanks for all visitors and enjoy viewing my blog ya~ Don’t forget the previous entry to look at. Dig, dig and continue digging.. hehe

Back to main title of this entry – Miss her soo much~. Well, she is not my girlfriend coz I am still single and available. Ngeh ngeh… I am quite disappointed coz last week when I was at home, I didn’t play with her. Yerp, I was busy preparing thing to attend my twin’s convocation ceremony at UUM plus the weather not very fine since it’s raining in the evening. So, I cannot visit my aunty thus missing Syahira at the same time.

She is pretty cool and friendly with most of her cousin. Tak MERAGAM! Best betol kalo maen2 ngn die. Betol la kata sorng penceramah, “Bila bermain2 dengan baby, hati akan tenang” It’s TRUE~ Btw, keyword seperti Baby, Babies, Lovely Baby, Cute Baby, and Nice Baby will be captured by Google lah lepas neh.

Sapa suka baby sila angkat kening 3 kali ~ !!

D80_21Feb09-814

D80_21Feb09-749

syahira  syahira

D80_shahira

Monday, March 30, 2009

Bersua di Labuan

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Semalam buat pertama kali bermalam di KLiA. Syok, best dan tak selesa bercampur baur. Cuak pon ade sebab tersangat la leteh coz pagi Ahad dah bangun awal nk g UUM, majlis convo my twin then tak tidor2 sampai la 1am pagi tadi.

Naseb baek jumpa kawan yang tunggu flight die pagi ni ke Sabah gak. So ade teman berbual2. Aku tertido dalam kol2 & terjaga sekali sekali sambil melirik2 beg DSLR n Lappy. Takoott wooo.. Alhamdulillah. Ok sumernye sampai la ke saat check-in pagi tadi dan selamat sampi ke Labuan ketika ini.

Sebab tido kat KLiA? Flight dari Penang-LCCT dah lewat malam, then flight KLia-Labuan plak kol 9am. Nak balik Wangsamaju tgh2 malam? Tak dapat ler... So bermalam la di KliA for the first time in history. Maybe next time akan menyusul lagik. Ahaks

Saturday, March 28, 2009

Happy Birthday Abah!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Mentang2 la dok kt umah skrng neh, so tak sms pon kat Abah wish Happy Birthday. Lagipon hari nih masing2 keje so macam kelam kabut sket. Btw, anak lelaki selalunya rapat ngn ibu compare to father kan? Tapi kasih sayang tetap sama.

Bersemperna ngn Earth Hour bley la wish kat Abah gak. Fyi, sekarang kami sekeluarga berada di Pekan Jitra, Homestay (sponsored by me) Ngeh ngeh. Sok nak g majlis convo my twin kt UUM.

Allah selamat kan Abah,
Allah selamat kan Abah,
Allah selamat kan Abah,

Semoga kehidupan kita sekeluarga diberkati ilahi & aman bahagia. Amin.

my family

-dari anak2 & mama-

p/s: Gambo bersama cousin2 tak sempat edit.Internet kt sni slow sket kalo nk upload.. Jitra ooo jitra~

Friday, March 27, 2009

Rintik-rintik HUJAN

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Hujan rintik- rintik,
Air bergelora,
Emak kasi dua posen,
Adik pergi sekolah,
Enam kali enam, (2X)
Tiga puluh enam,
Sayang mama,
Sayang papa,
Selamat Malam.

Penah dengar lagu mase kecik2? Sebab ujan tengah turun sekarng, so teringatlah lagu ini. Selamat Hari Jumaat. Sok pakat ramai2 tutop lampu. Earth hour katanye~

Thursday, March 26, 2009

Brother’s Corner

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Hari ni cuaca cerah dan langit kelihatan berawan bak kepul2 kekabu. Petang plak hujan renyai2. Takde effect pon kt aku sebab aku tak de outdoor activity. Kelas plak seperti biasa, tapi getting lost sebab very deep and a lil bit complicated. But, seems ok to everybody since our instructor really helpful. Thanks to Alex!

Lepas tengok citer Spa-Q yang meletop-letop itu, sadis pon ade. Haiiiyoooo! Tak kuar bilik sebab melekat-melekit2 tengok citer tuh. SEPAKU betul la. Mula2 time tengok dolu2 rasa macam menyahsampah menyampah la plak. Dafi yang lembik ikot cakap bini, Melissa yang lurus dan Marlia yang vogue tuh. Lagik satu, Datin Sofiera yang nama sebenar Leha! Ini Leha mak..anak mak~!!! hahabrothers-corner

Malam nih dinner kat Brother’s Corner kt sebelah PERMATA neh jek. Lawa je tengok kedai makan nih. As usual, aku mmg skip nasik pada waktu malam seboleynya la.. so aku order Koeyteow Kung-fu. Boley tahan la. In short – tak sedap! Pastu order la Tauhu Bakar kat gerai kecik sebelah tuh. Yang nih sedap! hehe

Sok last day training.. Kene revise everything before balik nih.. Kalo tak rugi~

tauhubakar

Wednesday, March 25, 2009

Jalan-jalan di Alamanda

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Masuk hari ketiga di PERMATA. Hari berlalu sangat cepat ditambah plak kesejukan tahap gaban sebab hujan turun tak henti2 since aku bangun tido sampi la lunch hour td. Itu tak menjadi halangan lagik sebab aku dah beli jacket baru kat Alamanda tadi. Ngeh ngeh..

Dah lama aku ngidam nak beli jacket untuk dipakai bila travel, balik kampung segala. Maka tercapailah hajat yang satu neh. Tak sempat nak upload la gambo. Next time maybe.

Dinner hari nih kat foodcourt - Rasa bersama Said VCM. Nasi putih separuh, Sambal Udang Petai, Brokoli Hijau Goreng and Kentang Rebus Blackpepper. Sedaappp.. Alhamdulillah. Usai makan ber'exercise' sambil shopping2 dalam Alamanda. Otw balik ke PERMATA, sesat la plak dalam hutan batu Putrajaya neh..demmss

P/s: Happy birthday to Najib a.k.a Kachak~

Monday, March 23, 2009

Super duper HOT!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Tu dia tajuk tak bley blah~ Haha..Sehari berlalu kat PERMATA neh. Best gak approach yang digunakan oleh instructor Problem Solving si Alex dari Kepner-Tregoe neh. Ramai participant dari OPU laen2. Mitco, GPP, PMO, SKO and etc… Totally new friends and most of them are 2-3 year older than me and this mean I am the youngest + hensem + less experience~ huhu

Tadi dinner kat depan Permata jek – Koey Teow Bandung kat Brother Corner. Memang super duper HOT! Yang nih baru la tajuk entry sebenar. Sila amati gambo kat bawah.

Super duper HOt

Bau dia saja memang dah pedas + baru kuar dari kitchen panas2. Hmm Rasa macam berkilo-kilogram belacan tukang masak tuh gune. Udang kering yang di’blender’ pon macam ada gak. Pekat giler kuah die. Yang kurang best, agak manis. Lapar punya pasal, dimulai dengan kalimah Bismillah, terus makan. Kenyang~ Burrppp. Alhamdulillah.

P/s: Happy belated birthday to Cik Selamat – our inspector Mech Piping.

Sunday, March 22, 2009

Bored journey

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Selamat sampi ke rumah kol10.30pm semalam. Agak lemah menapak keluar dari ERL sebab tengah bayangkan kebuhsan berada dirumah. There is nobody home. Lebey memenatkan lagik, dalam flight ade mamat sorang neh duduk seat aku. Aku punya window seat, dia dok tengah2 tapi tak reti nk duduk tmpat sendirik. Dah la badan besar gabak, sampi masuk territory aku. Pastu, kaki dok goyang2 tak henti2. Demm! Tersiksa aku 2 jam 20 minit dalam flight semalam.

Haihh.. Semua housemate got attachment outside KL. Masing-masing dengan kerjaya tersendiri. Agak2 bila la kami semua nk kuar hangout ramai2. The time will come, but don't know when. Satu lagik dalam ERL, ada mamat kerek sorang neh tak abes2 ngn phone call. Naik menyampah. Macam la dia sorang ade hp~ buduss

Semasa menunggu bagasi di KLiA, telefon aku berdering. Phone call from KURiK!!! My housemate in KL. He is at home asking me what time to arrive. Lupa plak die ade di KL sebab balik bercuti. Bersemangat kembali untuk balik sebab ade geng kt rumah 3 tingkat itu. Lepas lepak + minum ngn si Yon kt KL Sentral, trus amik taxi balik umah. Taxi plak bawak macam harraam~ haih

Lastly ade gak sweet memory. Makan malam kol doblas kat Old Town. Haha. Kat Labuan takdo kopitiam neh. Kol130 baru balik. Kuar ngn Kurik lah. Pagi2 buta lagi die dah blah g epot sebab flight ke Labuan kol730am. Alone kembali...

Malam neh, aku g PERMATA, training 4 hari kat sana. Harap2 dapat kawan2 baru yang boley ceriakan hidup aku ini. Tadaaa~

Friday, March 20, 2009

Nearly end

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

After staying here in Labuan for about 3 months doing my job, now it’s going to end soon. When? Hmm..Maybe end of April or maybe not. Depend on the progress from contractor.

Here, I learn a lot from people around me – Sayuthy, Cik Selamat, Ilyana, Shamani, Faizul, Cik Alias and many more. There are very kind and ‘gila-gila’. After this, we won’t be staying in Labuan anymore after all items sent to offshore and this doesn’t mean the project is ended.

Still we have to go offshore to monitor offshore installation work and we’ll meet again over there. Hopefully after this we’ll keep in touch and probably going holiday together like before…

D80-Yard Visit 177

P/s: Happy birthday to Ezmal esok~

Missing Hometown

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

 

D80- Sungai Petani Town 

Homesick already after nearly 1 month left my family since last time went home. Picture above taken during night-outing session with Boo-lah around Sungai Petani Town. We walked to the middle of the main road and using tripod to capture the night scene. Among 30+ pictures taken, only few of it really in a good frame. Ngeh ngeh…

Tomorrow, I’ll be back to KL again to attend training. Last time during having nothing to do at KLCC, I’ve fill up the training form which tentatively turn out during my attachment at Labuan. What to do, just f0llow the scheduled training…

P/s: Happy Birthday to my adopted Mother in Kampung Dura!

Wednesday, March 18, 2009

Cooking

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Dua tiga hari neh tersangat lah busy. Mula2 dapat info dari Bos-bos cakap minggu ni minggu terakhir bermastautin kt Labuan neh. Tup2, lepas meting ngn Bos-bos semalam, tak jadi plak. Perasaan berbaur gelisah dan happy… pro and cons~

So, kitaorng kat Labuan neh pon decide lah nak wat masak2 kat Hotel Tiara neh particularly kt bilik Sayuthy. Ngeh ngeh..abes berbau la bilik dia dengan haruman masakan. Memang sedih la gak sebab ada yang dekat setahun kat Labuan neh. Aku baru masuk 3 bulan.

Tapi jauh disudut hati, aku rasakan hanya project team yang balik, aku mungkin akan stay longer to settle all the documentation as well assisting inspector to send all the items to offshore.3 D80-Ikan Masak Kicap

Back to topic, pagi2 Yana datang Tiara untuk maen squash then lpas tuh trus g pasar. Jumpa cik Selamat kt pasar, pilih2 ikan segala bagai. Memang segar abes ikan kat Labuan neh. Pejal dan keras lagik. Siap ada ikan warna warni. Laut dalam katanye…

Then, tengahari baru la datang berkumpul kat bilik Sayut. Cik Selamat, Datin Ezah, Ilyana dan me myself. Potong bawang, bersih ikan, goreng2 segala. Chef of the day – Che Selamat dengan resepi ‘Ikan Masak Kicap’.. Yuhoo.. Faizul balik g ACD, Shamani plak ade kt KL settle VISA. So takdela meriah sangat.

1 D80-Masak Tiara4 D80- Lauk Pauk2 D80-Geng2 Masak5 D80-Makan time

Lepas makan, tersangat lah penat. Makan pon bley penat. Sedap sebab takdo ajinomoto~

Monday, March 16, 2009

Kenduri Kawen

Salam Semua~

Lately, memang ramai yang menjadi ‘Raja lebey dari Sehari’ or Naik Pelamin. Most of them are my friends. Unfortunately, I am still here in Labuan, so with full of honest, I want to say I am really sorry for not able to turn up in the ceremony.

So, last Saturday, me and my friends at Labuan went to Lisa’s Wedding. She is our secretary at yard/office. We planned everything regarding the present about 2 weeks time. Lastly, we managed to get a bigger present. Taadaaa~ rahsia.

I would say that last week was the most hectic week in Labuan due to heavy workload.ok.fullstop.The past is past. Ok, enjoy the pictures below.

Selamat kembali ke office too all & Happy holiday to students!

 

D80-15-03-2009 045

D80-15-03-2009 069 D80-15-03-2009 094

D80-15-03-2009 098

D80-15-03-2009 409

Sunday, March 15, 2009

Merpati.Liar

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Merpati sangat liar kan? Sangat mudah di dekati, tapi bila nak tangkap, dusshhhh.. terbang!!!. Terkebil-kebil sambil marah sebab dipermainkan begitu. Aiyyaaarkk..sebenornye busy giler nak hapdet blog minggu neh.

Tengah2 belek2 folder picture, jumpa la gambar merpati neh mase kuar jalan2 cari hadiah kawin kat Lisa ( secretary kt opis Labuan), ade ler amik dua tiga keping. Apa lagik, post je ler.

Hari neh, first time aku makan kenduri kat Labuan neh. Nanti aku post gambo2 kat majlis kahwin Lisa. Nite

Merpati Joli
Macam nak patuk aku jer~

Thursday, March 12, 2009

Bola bola

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

 

bola-bola 2

Have you ever seen those creature above? Guest what is the name of that thing? Click to enlarge the picture. la la la..

Lately, my lovely blog received lots of visitors. Really appreciate it sooo much. I promise to myself as long as this blog is alive, I won’t quit blogging.

One more thing, I’d like to meet up with all my blogger friends such as en_me, menteil, kak izza de bintang, kak suhada, bluecrystaldude, ad3ck, aim-a, adzariff, azlinda and the rest of bloggers in my list.

To those who name not listed here, jangan la sedey sebab nama2 kat atas adalah bloggers yang pernah jumpa face to face.

Wednesday, March 11, 2009

Bagai Belangkas

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

belangkas couple

Kawan-kawan pernah dengar perumpamaan ‘Bagaikan Belangkas’ tak? Mesti penah kan, kalo tak penah, I am pretty sure that you’re not from Malaysia. Masa sekolah rendah kan ada belajar BM. Haaa.. Tu dia gamba diatas ade se‘couple' binatang itu sedang bermesra-mesra-an di dalam air yang tenang berdekatan Kampung Air Patau-Patau, Kepulauan Labuan. Gambo neh amik mase g release tension workload yang terlebey2 sudaa.

Tapi bukan itu main point kat sini. Perkara pokoknya adalah couple yang selalu kehulu kehilir melekat-melekit-lekit lebey dari pasangan kembar terlebih siam.Ngeh ngeh ngeh. Selalu dilihat di universitas2 di Malaysia dan serata dunia. Itu lah guna nya perumpaan ini. Tidak ada kene mengena dengan mana2 makhluk Tuhan paling seksi.Perrgghh merapu abes sebab tulih entry nih kul1AM~

Sekian sahaja~ Tq

P/s: Happy Birthday Akak Ezarin. Semoga panjang umor & murah rezeki!

Tuesday, March 10, 2009

Paku karat

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

D80-Paku Karat Patau-Patau

Paku karat. Bila sebut pasal paku karat, macam2 terbayang di benak. Aku ada satu pengalaman pahit masa zaman muda remaja dahulukala. Masih terbayang lagi saat itu, ketika bulan puasa, bulan Ramadhan lah tuh.

Selepas solat lapan rakaat Tarawikh, turun ke bawah perkarangan masjid bermain kereta ‘Dashing Kuro’ bersama rakan2. Ada yang guna kayu, ada yang fabricate sendirik alat untuk make sure kereta mainan tuh bergerak lurus or undercontrol.

Tengah seronot bermain, kereta aku out-of-control menonong ke dalam longkang cetek di tepi jalan. Gelap gulita ya amat! Aku pon turut serta. Nah! Terkena paku karat yang tertancap pada sekeping kayu kat tapak kaki kanan or kiri.

Penat kene soal jawab ngn mama & abah lepas tuh. Tuh baru paku karat, kalo paku untuk dipaku ke leher tuh ape cer?

Moral or story : Sembahyang Tarawikh bagi cukup 20 rakaat baru turun maen. Ekekee

Monday, March 9, 2009

Penyeri Timur & Barat

Rasulullah Junjungan –by Raihan

allah_muhammad

Ya nabi salammualaika, Ya rasul salammualaika
Ya nabi salammualaika, Ya rasul salammualaika
Ya habibi salammualaika

Ya habibi salammualaika
Telah terbit bulan purnama
Cahayanya menyinari kami

Kau contoh akhlak terpuji
Wajahmu penyejuk hati

Kau bagaikan matahari
Cahaya menerangi bumi

Engkaulah permata hati
Bertakhta di sanubari

Ya habibi Ya Muhammad
Penyeri timur dan barat

Kau yang gagah, yang mulia
Engkaulah imam kami

P/s: Terharu dengar pentomin kat TV3 oleh Dato’ Ustazah Bahiyah tadi semperna Sambutan Maulidur Rasul. Sangat tersentuh sebab Baginda berdoa kepada Allah supaya dapat merasa sendiri SAKRATUL MAUT yang akan dirasai oleh umatnya.

So, before Rasulullah wafat, Baginda berpesan 2 perkara :

1) Baca Al-Quran selalu
2) Ikut sunnah beliau

Sama2 la kita mengikut pesanan terakhir yang diwasiatkan kepada kita semua.InsyaAllah.

Sunday, March 8, 2009

Selamat Hari Minggu

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Selamat hari minggu buat semua! Hari ni ade undangan memsak kat Berdaun, satu tmpt di Labuan..Perghhh, undangan memasak tuh. Selalunye menyanyi. Ngeh ngeh..Dah lama giler tak pegang senduk kuali neh. Thanks to Radzi sebab invite aku g umh untuk masak lunch hari neh.

Belom tahu lagik mau masak apa hari nih, so kene g market/pasaraya cari barang basah. Aiiiyaaark, dah pukul doblas neh. Ape yang ado kat market tuh??? belasah je ler..

[Updated : menu lunch tadi - Ayam Masak Kicap, Kacang Buncis Goreng, Telur dadar & Sotong Masak Kunyit. Tadaaa~]

Sok cuti lagi semperna Maulidur Rasul. Mari berselawat banyak. InsyaAllah, murah rezeki kita semua.

Guys, cuba teka apekah gambar ini???

mahkluk-aneh

Thursday, March 5, 2009

Angkasaraya

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Semenjak bekeje neh, naik kapal terbang bagaikan naik bas dah..Umangaih, bapak bongkak nye statement.. Company yang bayar takpe ler.Ngeh ngeh. Mase mula2 naik MAS memang BEST sangat sampi wish kapal terbang tuh tak mendarat langsung. Siap wish lagik cuaca berkabus mase nak landing so the plane won’t be able to landing thus flying around until the view is clear from haze. Itu dolu2 katanye…

Now, it’s totally different! 2hr and 10minutes journey from KLIA-Labuan or vice versa is just a very long journey plus if there is an ‘Air Pocket’. You’ll definitely won’t expect to have it anymore. Cuak seyh! Well, what else to do, there is no other option to reach Labuan very fast compare to ferry right? OK Pitya, please stop complaining!~Ngeh ngeh

Here are some pictures taken during my journey with MAS.

1

Scene kat KLIA

macam2 1040  What a lovely sky

macam2 1043

Best tol kalau dpt seat windowmacam2 1478

Rasa macam nak lompat2 je atas awan seputih kekabu tuh

y

Time to land on the runaway~

P/s: Tq kawan2 yang drop komen dan menjadi pelawat setia blog aku neh.Tq again.**terharu sangat~

Wednesday, March 4, 2009

Old couple

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Photobucket

Backdated story lagi lah. Masa kat kampung last time, aku ngn sahabat, si Boolah gi la photoshoot kt area sawah padi. Kitaorang pilih side betol2 ngn tali air yang menyalurkan saliran air ke petak2 sawah. Suasa amat tenang. Cheewaahhh... Aku suka kampung!!!

Tengah syok2 snap gambo 'hang & aku', gambo burung berterbangan di udara dan gambo macro rerumput segala tetibe muncul la sepasang couple berjalan menuju kearah kami. Memang suwweett couple plus DAH BERUMUR~haha.. Memang betol suwweett..Dah berumur masih berjalan berdua-dua-an melihat alam semulajadi. Ye la kan, anak2 sumer dah besar & ada family masing2. My mom & dad pon camtuh..Pegi cari ikan kt sawah petang2 kalo ade free time. Alhamdulillah~ Aman damai & harmoni.

Aku pon curik2 la amik gambo derang mase tengah berjalan menghampiri kitaorang. Mereka terseyum sambil ketawa. Of course la seronot kalo orng amik gambo kita.Ngeh ngeh. Pastu bermulalah perbualan ala2 berbasa basi. Selepas ditanya anak siapa gerangan pemilik2 DSLR Canon & Nikon d80, barulah aku sedari rupenye couple itu adalah sepupu aku, ade talian darah sebelah abah rupenye. What a small world~

Moral of the story : Photography boley menjalin hubungan sesama sedara yang terpisah~

p/s: Happy Birthday to Alang - housemate kt KL~

Tuesday, March 3, 2009

Pisang Panas

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Pisang goreng Siswazah Corner, Labuan.

Petang2 neh kalo bley g makan pisang goreng panas kt Siswazah Corner neh best gak. Kat ne tuh? Just nearby Labuan port kt Town Labuan. Muhaha. Sedap giler Pisang goreng kat sini. Direct dari dapur. Sepanas entry penyanyi nasyid Saujana kat bawh neh. Sorry la kepada peminat2 Saujana, just sharing info je ngn pembaca blog.Saman Youtube!

Selalunye g makan rmai2 ngn team member kt Labuan antaranya Sayuthi, Cik Selamat, Ilyana, Shamani & tak dilupakan silent reader blog neh Faizul. Project pon dah nak abes. Cheewaahh.. so lepas neh dah tak leh nak gather rmai2 ler..

Jom g makan goreng Pisang rmai2!

Monday, March 2, 2009

Rindu

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Photobucket

Tengah bosan2 duk kt Wangsamaju last week, sempat belek2 entry blog yang lama2. Terjumpa la gambo diatas bersama rakan2 di UTP, mostly housemate. Dah lama tak berjumpa sua dengan mereka semua. Sangat rindu lah!

Well, semua dah berkerja dan sibuk dengan tanggungjawab masing2. Yang rajin aku jumpa Muhyi, Bob & Radzi sebab derang kt Labuan. Yang laen2 macam Nazmi, Ariff, Farid and Niema memang jarang. Tahun neh 2009, belom jumpe lagik rasenye. Epit masih kt UTP lagik.

Kepada kawan2 sekalian, deep in my heart I miss you guys! Hopefully after this we can meet up and have our gathering together2. Kepada kawan2 blog dan juga kawan2 baru, entry ini bukan hendak melupakan korang. Sometimes just rindukan kenangan lalu.

Friendship Forever!