Tuesday, March 30, 2010

OST Na-O-Mei

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Hmm, sapa-sapa kat sini after opis hour terkejar-kejar balik ghumah nk layan Na-0-Mei 6.30pm TV3 sila angkat tangan sambil kejip-kejip mata sebelah kanan! Ok, ramai rupenyer. Bagus-bagus. Layan citer Melayu. Tak kan Melayu hilang di dunia katanya. Watak-watak lakonan Adi Putra & Bella tuh sangat best.

Tengah bloghopper semalam, terjumpa satu blog nih yang buat entry OST mp3 version Youtube Na o Mei nih. Kaget sebentar selepas streaming lagu-lagu nih gune Digi Broadband aku nih (Internet done Right!).

Lagu-lagu OST nih sumer artis dari negara seberang rupenye! Patot la sedap & syahdu jer menusuk kalbu lagu-lagu tuh..Bila la lagu-lagu dari penanyi Malaysia nak jadi hebat seperti negara seberang~ Layan jer lah =)

Bisikan Rindu|Dinda|Terakhir|Hidupmu Hidupku

 

 

Source dari sini =)

Monday, March 29, 2010

Dari mata turun ke hati~

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Ibu kuceng & anak-anak die kat umah KL kaler PUTEH, Kucing liar kat kampung aku pon kaler PUTEH, baby Whitty aku pon kaler PUTEH~ In short, I love kaler PUTEH so much!

Photobucket Photobucket

 

Kedua-dua gambar kat atas nih adalah Kucing PUTEH yang sedang di’mengorat’ oleh seekor kuceng jantan hitam keoren-orenan. Musim degawan mengawan sekarang nih. Kira aku kacau daun lah and that’s why ade daun-daun kaler hijau samar-samar tuh~ =)

Kesimpulanya, kaler PUTEH kalo blended ngn kaler HIJAU muda tersangatlah damai~

Sunday, March 28, 2010

Happy birthday Abah!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

abah

Oh Abah,
Tak pernah ku tanya,
Kemana tumpahnya keringatmu,
Oh Abah,
Tak pernah ku hitung,
Berapa banyak kerutan di dahimu,

Lestari kasihmu tanpa batasan,
Sempadan waktu yang memisahkan,
Abadi hingga ke hujung usia akhiran masa,
Sentuhanmu amat bermakna.

P/s: Happy birthday buat Abah tersayang. Semoga dipanjangkan umur, murah rezeki, bahagia & diberkati Ilahi bersama kita sekeluarga~ Abang sayang abah! Kami  adik–beradik semua sayang abah & mama! Doakan kami jadi anak yang soleh & dimurahkan rezeki~ Amin

P/s/s: Happy birthday gak kat sumer March Babies listed on the top right of my blog. Happy birthday to all~

Thursday, March 25, 2010

Bagaimana nak buat Solok Lada?

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Entry nih agak lama dah diperam dalam lappy nih. Sangat teruja nak wat entry nih  untuk tatapan umum. XOXO.. Mase nih kat umah kazen di Jerantun Pahang. Thanks Aunty for the recipe~

Malam jumaat yang sepi diiringi hujan sepoi-sepoi..Mak aihhh, salah tatabahasa nih. Ampun cikgu!

Mari mulakan cara-cara membikin Solok Lada~ Mula-mula, kene ade cili/lada @ cabai yang diimport khas dari kelate. Kaler ijau2 muda sket. Memang laen dari cili yang ada kat pasar malam hari Isnin area Wangsamaju tuh..

Bahan-bahan nya:

  1. Isi ikan Selayang rebus (sebab ikan nih manis) yang ditumbuk
  2. Kerisik
  3. Kelapa parut (yang ditumbuk separa lumat)
  4. Garam & Gula
  5. Telur ayam yang dibasuh .
  6. Santan pekat

264263266267 

Semua bahan-bahan diatas digaul sehingga sebati dan disumbat beramai-ramai dengan kerjasama askar-askar kerahan kat dapur ke dalam sarung lada yang dibelah~ Disusun dalam periuk dan sebelum direbus bersama-sama santan~

Tadaa…siap dah~

P/s: Baru aku tahu upenye kene makan dengan kulit2 lada tuh..Before this aku buang jer macam makan ketupat palas..Ingatkan itu sarung jer sebab isi kat dalam.. hikhik..

Selamat Berhujung minggu!

Tuesday, March 23, 2010

Anak Soleh~

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Sifat anak yang soleh mentaati ibu ayah,
Tidak membantah malah mentaatinya,
Halus peribadinya mencontohi Rasulullah,
Tingkah lakunya dijaga akhlak dipelihara,
Segala amalan dijaga hanya kerana Yang Esa,


Hormat pada yang tua Kasih pada yang muda,
Sayang pada ibu ayah dan juga keluarga,
Hidupnya rajin berusaha,
Tidak pernah berputus asa,
Didalam kehidupan penuh pancaroba.

mama & abah

 

Cukup SOLEH kah aku kepada kedua Mama & Abah selama ini?

Thursday, March 18, 2010

Kuceng mata biru & hijau~

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Salam malam Jumaat semua. Yes, sok adalah hari Jumaat, sehari menghampiri weekend. Hari yang ditunggu-tunggu setiap pekerja di seluruh dunia~ Betol tak?

Mari tengok gambar ibu kuceng kat bawah nih. NIh la peneman setia kat rumah kitaorang skang. Setelah hampir 3 bulan on-off balik umah, skang die angkut bawak balik anak die plak.

Photobucket

 

Yang ajaib pasal ibu kuceng nih, ia mempunyai sepasang mata kaler biru dan hijau~ Tengok dan tenung betol-betol sepasang mata milik si ibu kucing nih~ Nice kannnn~

Sok petang balik kampung kot attend wedding kat kampung. Sapa-sapa mau ikot?

Tuesday, March 16, 2010

Fridge Magnetoooz~!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Lately nih sunggug suka kumpul menda alah yang dipanggil ‘Fridge Magnet’ nih. very addicted to it. Kalo gi jalan-jalan kat mana-mana pon mesti cari sekeping dua buat souvenir. Gambar kat bawah tuh adalah new collection, tapi tampal kat fridge di kampung lah bukti dah sampi kat tempat-tempat tuh =p

Fridge Magnet

 

So, kalo ade sahabat-sahabat bloggers yang ade nak kasi Fridge Magnet tuh, sangat-sangat la dialu-alukan.. ngeh ngeh..

Monday, March 15, 2010

You're my Honeybunch~

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

* * * * * * * * * *

You're my Honeybunch, Sugarplum
Pumpy-umpy-umpkin, You're my Sweetie Pie
You're my Cuppycake, Gumdrop
Snoogums-Boogums, You're the Apple of my Eye
And I love you so and I want you to know
That I'll always be right here
And I love to sing sweet songs to you
Because you are so dear

* * * * * * * * * * *

Friday, March 12, 2010

Baby Jajam~

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Let’s take a look at the baby below~ ngeh ngeh..It’s not mine of course. My cousin’s baby..

Baby Jajam

Dah genap seminggu tinggal kan baby Jajam nih kat umah die di Jengka tuh. I did mention in previous entry that I’ve travelled  long distance rite..Nasib baek ade baby nih kat umah kazen aku tuh. Terus hilang penat tuh~

The specialty of each baby in the world is ability to create enjoyable moment. Bila tengok baby jer, mesti tenang. This baby Jajam plak, tak menangis dan tak kesah sapa2 pon dukung. Janji ada orang maen dengan dia. Serius, even tengok bola pon die tak kejip2 mata..tengok movie pon sama..hihi

This little baby umor dalam 6 bulan, so kira ok lah. Takde lah lembik sangat leher dia. As per my observation, baby yang baru lahir up to 4 bulan, very fragile. hihi.. Sangat cowwaakk nak dukung compare to 5 month and above.

My baby Shahirah plak kat kampung tuh dah besar panjang, so dah tak best macam real baby dah.. How i wish all the babies not grown up so fast~

Thursday, March 11, 2010

Coconut Shake satu!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Sapa penah pekena Klebang Coconut Shake? Kat man tuh? Bagi yang tak tahu, gerai Klebang Coconut Shake nih terletak kat Melaka~ on the way to Bandar Melaka kalo dari Sungai Udang. Lebey kurang 7km dari PETRONAS Penapisan Melaka. Tepi pantai yang dah ditambak tuh~ huhu..

Ada sapa2 tahu camno nak buek Coconut Shake tak? Yang kawe tahu, isi kelapa muda, air kelapa, ais-kelim perisa Vanilla, air gula sket dan ais ketol. Sumer bahan-bahan nih blender sekali sampi sebati~ Kalo salah tolong betolkan dan share2 ler recipe sket~ =)

coconutshake 

Kan Malaysia sekarang awek tengah HOT~ Perrgghhh, tentulah sedap kalo dapat sedut time-time tengahari sebagai penghilang dahaga. Moh ler ke Melaka kalo nk try Klebang Coconut Shake nih~ Yang meriahnya, ramai giler tourist dari Singopore berderet2 park kereta kat tepi gerai nih..Mesti la sedap! Harga RM2 per glass~

P/s: Dinner tadi merasala pegi ke Bali sebab Muhyi belanja makan kat H0use 0f Sundanese KLCC. Memang kenyang makan makanan indonesia~ First attempt to gather ex-UTP is 30% successful .Tak cukup geng lg~ Ezmal, Muhyi, Niema and Nazmi jer ade tadik..

Wednesday, March 10, 2010

Lori kaler pink!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Nama jer ganas, tapi kaler merah jambu~ sesuai ke? haha..Sempat kawe shoot sekeping dua gamba lori kaler pink nih mase gi Baling hari tuh.. Nih lori pembancuh simen maka tough kan keje nyer, tapi kaler la plak tak sesuai.haha..

Mula-mula tak perasan pon, pastu tetiba plak terperasan sebab satu badan lori nih kaler pink. Jangan simen pon kaler pink sudah. Or maybe pemandu lori nih perempuan kot sebab ramai betol perempuan obsess ngn kaler pink a.k.a Merah Jambu~ Betol kan Ladies??

lori pink 

pinky

P/s: Hmm, macam best gak citer Tiz Zaqyah kat TV3 nih..Nice introduction~ Lagi satu, citer Top Host TV3 tuh pon masyuk!!!

Monday, March 8, 2010

Urrghh…

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

hmm..macam nak pegi spa urut sendi pon sedap nih...huuuarrgghh~ yaawwnnnn

“Terima kasih daun keladi sebab sudi melawat blog yang dah bersawang nih” kata Kucing kat atas tuh..ngeh ngeh.. Lately nih malas betol nak hapdet walaupon banyak giler cerita2 yang tak dapat dilafazkan melalui percakapan tetapi melalui penulisan di blog.

Yang pertama sekali, Aku sangat letih driving for long distance as of now. Serius, dah rasa muak nak drive even nak gi shopping complex. Kedah – KL- Lumut- Jerantut – Jengka – KL. Any advice to stay awake while travelling?

Currently, i mean sekarang nih tengah dok gelak terkekeh kekeh dengar radio Kedah.Fm via streaming. Seronok dengar celoteh pekat loghat Kedah kat radio nih..Yup, every time aku balik Kedah, memang akan tune in to Kedah.FM.. [KEdah.FM]

Tup tup, dah nak masuk tengah bulan March 2010. Sangat la pantas masa berlalu dan aku masih mengejar impian yang perfectly line up until end of this year. I miss my friends so much. I miss to hang out together as before. I miss the environment at UTP. I  miss everything that I’ve been through back in few months/years...

Keje plak? Busy as usual and need to deal with it everyday. I need a vacation with my family~

Last sekali, aku tertengok iklan Tiz Zaqyah belakon kat series TV3 ganti citer Nigina tuh..ngeh ngeh.. Gud!

Tuesday, March 2, 2010

RadiX friEd ChicKen!!!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Seperti biasa, bila balik kampung activity yang selalu aku buat ialah bawak family jalan-jalan cari makan~ But this time around, special request from my mom to treat my family Radix Fried Chicken at Sungai Petani.

The only one not able to join us is my younger sister. The rest is available including my sweet grandma~

Sedap tak? Hmm, prefer to eat Hot & Spicy sebab rasa rempah dia best. Pedas dan rangup~ compare to KFC, aku agak muak dengan kFc. Radix Fried Chicken nih ayam die pejal sket compare ngn product sedia ada. Pastu, macam tak kenyang-kenyang plak~ haha..

Hmm, next time nak try Radix Pizza plak~ jejoms!

1family ayam~little brothers radix cola segar! mama

ice kelimmm~ nyum nyumm~