Sunday, May 29, 2011

Decoration ideas needed~

Assalamualaikum and a very good day,

Lately nih sangat teruja melihat interior design for kitchen, master bedroom, toilet, dining hall and living area yang melambak2 kat dalam internet tuh. Awsome! Just type and click Google Image and then tadaaa..Memang superb-superb.. hehe.. Plus dok teringat balik design hotel-hotel yang penah dikunjungi sepanjang outstation.

 

Betolah pepatah ‘Rumahku Syurgaku’ sebab kalo nak decorate umah ikot selera sendirik, memang tak keluar rumah lah kan. Btw, just surfing to get the idea. It would be nice if the dream come true and FOC ala-ala tajaan seperti dalam TV tuh..ngeh ngeh..Now, let  see some of the design which is the arrangement and layout that really capture my attention;

 

image

Master Bedroom yang ade partition between wardrobe and king size bed. Lighting plak yang adjustable to ensure sufficient light. Macam gambar kat atas nih, I’ve found in IKEA 2011 brochure. Other main criteria is reading light kat kepala katil tuh plus sepasang lampu yang menghala ke syiling kat hujung katil. Cermin sebesar2 alam is a must! Ruang solat mini yang lengkap. Wardrobe sliding yang mampu menampong berat baju-baju. Meja solek yang sederhana. Hmm, apa lagi eh yang wajib taruk dalam master bedroom? Let’s surfing lagik..hihi

 

image

Mini Home Office~ Tengok set meja kat atas nih. Menarik kan? Well, sebab dia corner lot, so macam jimat ruang sket. Sesuai taruk kat family area kot. Tapi surface area untuk menconteng tuh macam limited sket lah. Hihi.. Dah nama mini opis.. So, bley taruk koleksi novel2,buku2 and reference kat sini for quick grab.

 

image

Penggunaan cermin dalam rumah bley mengaburi mata dengan menjadikan ruang yang sempit kelihatan luas dan lapang. So, cermin yang vertical curvy tuh sangat lah menarik kalo dapat dipasang di wall dekat dining area. Semua product IKEA..Tapi kalo guna cermin yang sekeping besar gedabak tuh dah macam bilik senamrobik plak kan?

 

image

image

image

So, apa lagi yang menarik untuk digoogle mencari idea untuk musim2 perayaan nih. Bilik tetamu should be in the list also right? Toilet interior design. For major modification is kitchen table and cabinet. English style or Melayu style?  Kitchen memang menyemakkan kepala~ haha

 

Selaen IKEA, mana lagik kedai2 perabot yang stylist and durable? Cavenzi? Fella Design? Macy? Whooaaa… Jenama vs design?

Thursday, May 26, 2011

Syahdu

Kawan2, sila tekan button play dan hayati Surah Al Waqiah sambil memahami bait2 makna satu per satu. Sangat merdu bacaan beliau. Syaikh Sudais reciting Surat Al-Waqiah (The Event – Kiamat) ~

    Pedihnya Neraka & Nikmatnya Syurga.

  1. Dalam ayat tu terangkan ada tiga golongan pada hari kiamat.
    1) Golongan akan masuk Syurga - golongan Nabi2x dan Rasul2x serta umat Nabi Muhammad S.A.W
    2) Golongan Kanan - golongan orang yang berat amalan kanan nya
    3) Golongan Kiri - golongan kafir dan golongan orang yang banyak melakukan kejahatan serta tidak percayakan hari kiamat.

.

Sila klik sini untuk membaca translation bahasa [click]

Furthermore, sila baca riwayat2 dibawah;

  Surah al-Waqiah adalah surah kekayaan. Hendaklah kamu membacanya dan ajarkanlah ia kepada anak-anak kamu.” (Riwayat Ibn Mardawaih daripada Anas: Kasyf al-Khafa’).


    Sesiapa yang membaca surah al-Waqiah pada setiap malam ia tidak akan ditimpa kefakiran.” (Riwayat daripada Ibn Mas‘ud: al-Azkar, al-Jami al-Soghir).


    Ajarkanlah surah Al-Waqi’ah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

P/s: Tolong ingatkan aku jika aku lalai~ Hati ini memang setiap saat dan waktu boley saja berubah, kerana memang sifat hati yang mudah untuk membolak-balik.  Maka mari kita berdoa kepadanya agar diteguhkan hati kita kepada kebenaran dan kepada agama :

Ya muqollibul qulub tsabbit qolbi 'ala dinika~

[“Wahai dzat yang membolak-balikkan hati, tetapkanlah hatiku atas agama-Mu dan atas ketaatan kepada-Mu”.]

Supper!

Assalamualaikum...

Tadi malam supper neh jer sebab dah tak lalu nak makan kat atas LQ nih. Yerp, perut orang semenanjung tak sama dengan orang Swak. Tapi, apa2 pon itu semua rezeki. Stop complaining Pitya!

Okay, jom tido. Esok mau bangun awal.So, jangan lupa baca Bismillah 21 kali + doa tidoq + selawat 3 kali + 3 qul.

Simple kan? Slmt beramal..smoga hati kita tenang dlm mengingati Nya. Amin.Gudnite!

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, May 24, 2011

Memori silam UTP

Salam sejahtera,

Godek2 hardisk jumpa la gamba2 lama masa tengah study kt UTP. If I am not mistaken, this pictures was taken during fasting month of Ramadhan. So, before gih berbuka puasa kat Masjid UTP, kill the time pegi memancing~ hehe

I miss the moment when we are young and free~ haha.. Now, masing2 dah busy dengan kerjaya masing2..susah dah nk berjumpa melaenkan waktu attending wedding~ Yang dah kahwin dan beranak pinak pon ade. Lagi lah susah.. tapi I believe the time will come where everybody dah settle down and ade free time to meet up and have chit chat session. Masa house warming ke, masa musim perayaan ke. InsyaAllah.

DSC00800DSC007966288picg031Senyum Keli6288picg036

 

P/s: Sekejup jer nak masuk bulan puasa semula, last day 1st day puasa di laut, so tahun nih masehkah?

Sunday, May 22, 2011

Berkebun

Salam sejahtera semua,

 

D80-150511 545

Cuba teka apakah nama pokok sayuran ini?

Gambar diambil semasa mengunjungi rumah kazen di Temerloh, Pahang pada minggu lepas.

Her mom was planted it at the back of their house.

So, dah tahu belom apa nama pokok nih?

Jawapanya adalah Pokok Kobis!

Bila dah melawat kebun kecik tuh, terus timbul minat nak berkebun semula. Haih,,,

 

p/s: Blog theme dah berubah jadi serba hijau~ go Green bak kata Rosmah Mansur

Friday, May 20, 2011

Nora Elena

Nowadays addicted to this sinetron played by TV3.

After googl-ing arpund and found out that this sinetron was adapted from novel Kasih Yang Suci karya Meen Zulaikha. Macam best jer, so nak pegi cari lah novel nih kat book store!

Citer nih kol 7pm-8pm Senin – Khamis, so jangan lupa semayang MAGHRIB yer.

Cheers!

Wednesday, May 18, 2011

hi~

Alamak, raya dah nak dekat, nasib baek bukan raya haji..hehehe

D80-150511 562

Selamat Senyum Kambing~

Monday, May 16, 2011

Hari Ibu, Hari Guru

 

Salam,

Hari nih 16hb May 2011 adalah Hari Guru. Minggu lepas, Hari Ibu/Mama/Umi/Mak. Hari nih gak besday Nadrah Hanisah.

So, in short just nak wish selamat hari Guru, Hari Ibu dan Hari Lahir buat insan2 yang mewarnai kehidupan penulis selama ini.

Semoga kehidupan kita akan diberkati dan dirahmati Ilahi.

D80-150511 098