Thursday, January 28, 2010

iPhone for free?

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Sekarang ade minat baru plak dah..pantang tengok orang pegang hp besar2 yang look like iPhone, PDA, HTC, Blackberry, Blueberry, mesti rasa macam nak beli sebijik masa tuh jugak~!! kes naya nihhh..haha..Kalo ler FREE~!! hihi

Kat bawah nih adalah list gadget yang aku dok tengah survey sambil kuar masuk kedai cuba-try-test dulu. Dan pada masa yang sama, aku dok try yang dak2 opis nyer gak. Abes derang racun aku.

Harga yang aku target adalah RM2000—which is the lower the better, but with superb specs.hehe..dush** Bukan tak sayang lappy aku nih, tapi aku rasa memang dah jadi macam keperluan. Camera tuh kalo 5mP memang bonus lah, yang penting organizer tuh penting. To do list yang aku kerap tulih atas recycle paper sambil buat mcm nota zaman sekolah dulu2..

phones

Blackberry Storm nih pon eye-catchy gak. Design die mmg menawan kalbu.hik hik. Tapi keyboard die agak keras nk taip2..Tapi kira ok la jugak sb screen die besorr..Lebey kurang iPhone gak..Dah try gne Blackberry Storm kepunyaan dak Faris opismate td..aiiyaa…kene racun abess..

htc-hero-2

This one plak HTC Hero. Tu diaa nama dia..Hero ala2 citer Heroes tuh..Jadik duta ka?? Die nyer transition pon agak smooth msa touch screen. Tadi tokey kedai tuh bagitau, nih HP Android~ hihu..dengan tak malu aku wat muka blur2.. Android? Macam robot plak..Hero nih pon ok gak..next~

Tadaaa..memperkenalkan iPhone 3Gs yang bley cuit-cuit untuk kecik n besarkan image tuh.hihi.. Aku dah diracun oleh si Shahmie mase lepak kat Melaka last week. Deyymmnn! haha.. Pastuh kat opis tadi si Daong plak racun aku.. Pastu, awek chomey kat Maxis tuh pon sma gak..Tapi sliding die mmg superbb~! Laju jer,,

HTC HD2 nih aku tak sempat nk belek2 secara live sebab yang ade kat kedai tuh dummy jer. Memang besar gabak gak dari iPhone. Orang kat kedai tuh cakap lebey kurang HTC Hero jer..kira orait la sebab takde bend macam HTC Hero..abes kembong poket aku kalo simpan..This one to be consider~

Jeng jeng jeng~~~ Blackberry Bold! Ramai betol orang pkai.Tapi aku tak suke kat keyboard yang kecik2 and banyak2 tuh..Lemas perut tengok..Hmm, belom cuba belom tahu..so, kene gi survey2 dulu la barang 2-3 kali..

So, apa kata pembaca budiman sekalian? Any suggestion on the benefit and disadvantages of each gadget listed above. Help me to make decision~ or kot ada yang nak kasi FREE sebagai hadiah~

P/S: Ofis cuti Jumaat sampi Isnin. Tapi sebab next week nk kene travel, just hang out KL jer lah~ Happy Thaipussam~!!

Tuesday, January 26, 2010

Jalan-jalan JB

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Selepas balik dari Sibu last week, terus lepak jup kat Jb with ex-roomate. This is the 1st time jumpa dia untuk tahun 2010 nih. Al maklumlah, orang kaya dok yard lama-lama.. hehe..Baby Whitty plak bawah jagaan beliau sepanjang pemergian aku ke Sibu....Mari ikot chronology lah picture by picture..

Pinky pinky jus~

Selepas touch down kat JB airport, fecth-up by him. Pegi airport tuh gune GPS tak bley blah..haha..mentang2 baru beli GPS~ hihi.. Pastu, terus balik hotel n having late dinner. Apa lagik, aku ketok la si Farid nih banjer makan kat hotel~ hihi..

farid

Mase nih dah lepas melantak..tengah lepak2, ade plak berita kemangkatan Seri Paduka Baginda Tuanku Sultan Johor Darul Takzim Almutawakkil Al-Allah Sultan Iskandar ibni Almarhum Sultan Ismail. Terkesima sebentar..Al-Fatihah buat baginda.

dorsett Walaupon dalam mood kesedihan, semangat nak outing photoshot still membara..hihi..Nih tengah ready nk pegi outing selepas brekfast..Nak decide pegi mana2 pon susah sebab si Farid nih tak tau tmpat2 best..haihh..

229

Naseb baek ade adik Lily..Bnyak gak tempat die suggest..aleh2 round2 kat tempat pemakanan Sultan sambil tengok2 area istana yang diselubungi mood berkabung. Risau gak sebab orang tengah berkabung, kitaorang kuar huha huha~ dush** Dah ler sekarang nih blog dibawah permerhatian pihak berkuasa. Kene behati2 nak kuar statement~

d60 in action

Tu dia professional photographer in action..Tapi, nape pkai spec hitam cekkkk??

Nasi Padang~

Lepas penat round2 JB, terus lapar. Giler lah.then singgah kat Restoran Benaffe yang ade jual Nasi Ayam Penyek~ Tapi malam jer..siang2 die jual Nasi Padang~ pergghhh..layan..

In short, JB hanya hidup diwaktu malam. For entertainment.. Kalo nk buat outdoor photoshoot, tak jmpa la plak tmpat best2. Mebe kene hire tourist guide untuk bawak kami berjalan-jalan round JB~

P/s: Kawan2 datang dan pergi, biler nk buat re-union sumer housemate UTP ni!

Saturday, January 23, 2010

Ada apa dengan Sibu?

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

If the same question being to ask to me, definitely I’d say Sibu is just a good place to raise a family~ haha.. yerp..no traffic jam at all and the town is complete with basic facilities such as school, post office, shopping complex, market etc..

But for me, after the question being asked to Taxi driver, contractors and people around, the answer is “ Sibu is not a tourism attraction place coz it’s situated in rural area which not having clear blue beach and crystal clear waterfall” hoho.

Yerp, people here said that they will opt to go outside of Sibu when they going to spend holiday which children, normally to Kuching, Miri and peninsular Malaysia. Thanks to AirAsia for the slogan “Now everyone can fly’ hihi..

The best thing here was the Ship building yard is line up side by side along the river. Fantastically, they are building ship with minor/basic equipment. You won’t believe your eye when seeing the yard. hoho! And this is the main reason why I was here =)

Sibu also having plenty of seafud restaurant. This is great! I love seafud soo much~ hehe..

View from RH hotel, sungai Rajang kat belakang tuhh

Shark Fin Soup~ sedaappp!

Town of Sibu~

Big Swan~

Popeye the sailorman~

With the inspection team Azman & Radzuan

Thursday, January 21, 2010

Awan~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Gambo nih diamik masa kat gi raya kat umah kazen, ade 4 ekor tak silap aku. Sumer bekeliaran di halaman umah jer, tido bawah keta and ade yang tido kat sarang derang. For sure, mesti ade lubang yang dikorek oleh geng-geng Bug Bunny nih..

Teringat kat arnab aku – Si Awan yang dah jadi arwah sebab kene makan dek haiwan yang tak dapat dipastikan identiti.Either Kucing or Anjing~ haiihh..Bende yang aku paling suka tengok bila derang korek lubang. Sangat amazed lah! Aku suka kaco, contohnye aku mase die tengah syok gali gali lubang tuh aku tanam balik or aku masukan benda asing seperti daun2 kering, serpih kayu, buah pinang dan laen2 bende yang aku jmpe kat situ..

To be surprise, die akan sondol kuar sumer bende2 tuh sambil marah2..Hampir2 digigit oleh gigi die..hehe..Syok giler lah usik die gali lubang~ Skng teringin nak bela, tapi bila outstation sapa nak jaga? Lagipon, tak proper bela kat KL niih..huhu

rabbit Sekarang tengah onair kat Premier Hotel, Sibu. Flite alternate day balik ke JB..haih..agak busan kat sini sebab bukan tempat tumpuan tourist. Yang best sini tak jem. Kalo pemandu taxi kata ‘10 minutes jer’ itu bermakna 10 minutes tanpa jem, but jauh namampos dahh..hehe

Wednesday, January 20, 2010

Contest Dialog

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Berjalan2 dipagi hari kat blog secangkir madu merah, terjumpa la contest nih. Tetibe lak bersemangat nak wat sebab internet kat Hotel Dorsett JB nih laju~ even ade syarat2 penyertaan dari contest owner Kak Pah, no hal punya..=)  Okeh, enjoy~

image

contest

Alamak…hopefully bley baca tulisan tuh~

Monday, January 18, 2010

Limau Cina~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Agak lemau nak hapdet blog lately nih. Sorry yer kepada yang bertanya kapan bila mau update. Not in the perfect mood plus no subject to post as entry. Memandangkan CNY lagi sebulan, dah belambak-lambak limau cina kat pasar2 basah tuh.

Very juicy kan macam kat gambo dibawah. Tapi, me prefer to drink Twister or Peel Fresh yang berkotak2 kat dalam fridge tuh every morning n night before sleep~ Hihu~ Orait, got to sleep early coz tomorrow is travelling day till end of this weekend via intermodalism mode~

limau

P/s: Abes sudah Cinta Balqis TV3 tuh..Supposedly tajuk die kene jadik ‘Cinta Si Hasan Teruna’ baru la ngam sebab asyik citer pasal nasib Hasan jer~

Monday, January 11, 2010

Cucur Cempedak nak?

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Dah masuk minggu kedua tahun 2010 nih. AJL 24 pon dah selamat semalam. Suka betol ngn Opening dia plus iklan2 AJL kat TV3 tuh..Tahniah kepada pemenang2. Sempat tengok opening kat kedai makan pastuh, pegi shopping kt 7E n Watson..pastu lost dah sebab ngntuk~

As usual, tak senang duduk bila tak hapdet blog. Tadi selepas belek2 gambo2 lama dalam simpanan, terjumpa gamba2 kat bawah. Mase nih, mama tengah buat Cucur Cempedak. Tambah2, last weekend tak lekat kat rumah, merayau2 kat Bangi cari rumah + pekena Nasi Beriani yang keabesan gam ngan Harith & Muaz~

cucur-cempedak

Berbalik kepada gambar di atas dan di bawah.. Kalo dapat makan panas-panas time minum petang tersangat lah bagussss…Asia Bagus!! Kena plak ngn Coconut Shake perisa Vanilla versi Klebang~…Perrrgghhhh!

cucur-cempedak2

Apa lagik, mari lah menjamu selera..eh, menjamu mata~ layaaannn..

Thursday, January 7, 2010

Pasar Malam~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Sapa suka pegi merayau-rayau kat Pasar Malam? Night market~ Bukan macam Uptown tuh..sebab kat Uptown takdo Ikan Segar dan barang2 basah.. Yang nih baek punya tempat. Setan pon banyak sebab mse nih la berlaku tipu timbangan dan jual beli..betol tak? Tapi tak sumer la..marah plak peniaga pasar malam nanti..hehe.biayanee.

Kalo balik kampung ( isk2..dah seminggu balik KL pon dah teringat kampung!!) tempat yang wajib aku pegi ialah Pasar Malam..selalu nye lepas Isya’ lah. Dari dulu2 lagi zaman sekolah aku sangat suka gi rayau2 kat pasar malam nih..

Antara barang yang dibeli:

  • Ice Blended Mocha – RM2.50
  • Nasik Campur + Sambal Kepala Sotong ngn Kentang~
  • Keropok Lekor
  • Rangka Ayam
  • Tau fu fahh
  • Air Soya
  • Putu Mayung
  • Barang2 dapur kiriman Mama i.e Bawang,Cili Kering..etc

Kalo kat KL plak aku just beli Nasik Kerabu~! hehe..or tapau apa2 untuk dinner jer..

pasarmalam

pasarmalam2

P/s: Dah seminggu tahun baru nih, apa cerita terbaru??

Saturday, January 2, 2010

2010 – Celebration at Ulu Legong Hot Spring~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

It’s already 2nd January 2010! How fast time fly~ isk isk.. Sudah berlalu countdown nak masuk new year 2010 pon. Tahun nih, celebrate new year kat Ulu Legong Hot Spring, Baling. Last year, kat hotel Dorsett Labuan. Tersangat la kontra~ hihi

Perjalanan bermula bersama teman2 sekampung. Aku, my twin, Boolah & Samad. Supposedly, ramai yang ikot, tapi apakan daya..hu2.. Jam 11pm bertolak dari rumah bersama Baby Whitty & Baby D80 berserta sedikit bekalan makanan untuk dijamah semasa mandi manda~

Jarak perjalanan sejauh 80km, almost 1hour gak..So, celebrate ler new year dalam kete! Seperti yang dijangka, memang hangat~ fullhouse la mase awal2 tuh. Parking kene bayar rm2, adult entry rm4 and child entry rm2. Gerai makanan bersepah kat dalam dan luar kawasan Hotspring..Tapi, biler dah kol 2am lebey, dah kurang orang..so, ini kolam ana yang punya~!!

Actually, this is my 4th times datang sini. Umah kazen kat taman atas tuh jer. Few years back, masuk tak kene bayar since dolu2, kawasan nih tak properly managed lagik. Sekarang dah Ok~!! Recommended suh pegi..Banyak khasiat~hihi.. Ada 3 kolam kat sini. Kolam pertama adalah tmpat air panas kuar direct from source kat earth crust tuh..pagi2 bley nampak air die mengelegak..No 2 plak, kurang sket panas, and no 3 untuk kanak2 ribena..

Whatever it is, ending for 2009 was great and hopefully,2010 will be much better, InsyaAllah. Maka, cuti annual leave 2009 pon bakal berakhir sok lusa jaa..huhu..Selamat kembali ke sekolah/opis yer~

hotspring2-tilehoysprinq-tile

P/s: Pagi nih pegi anto adik kat Lenggong, Perak plak..Bley la lagi cuti-cuti Malaysia sepam dua~ hehe