Thursday, April 23, 2009

Happy Anniversary

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Currently, I am still at offshore so I won’t miss to wish my Mom and my Dad their anniversary by using schedule post.

 

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan

ke 26 Tahun!

[23-04-1983 until present day]

 

Ya Allah
Rendahkanlah suaraku bagi mereka
Perindahlah ucapanku di depan mereka
Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan
Lembutkan hatiku untuk mereka
Ya Allah,
Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya, atas
didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas
kesayangan yang mereka limpahkan padaku,peliharalah
mereka sebagaimana mereka memeliharaku.
Ya Allah,
Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan
atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku
atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku
jadikanlah itu semua penyebab susutnya
dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan
mereka dengan perkenan-Mu ya Allah
hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan
kebaikan berlipat ganda.
Ya Allah,
Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku,
Izinkanlah mereka memberi syafa'at untukku.
Tetapi jika sebaliknya, maka izinkanlah aku memberi
syafa'at untuk mereka,sehingga kami semua berkumpul
bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman
yang dinaungi kemulian-Mu, ampunan-Mu serta rahmat-Mu... .
Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha
Agung, serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah
yang Maha Pengasih diantara semua pengasih.
Amin Ya Rabbul Alamin..

-from your children-

Tuesday, April 21, 2009

Offshore

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Just nak inform, pagi2 sok neh kol 5am aku nak g offshore kt SKO. MAS Wing tadi mendarat kol 8.45PM dari Labuan ke Miri. Sekarang tengah baring kat atas katil Imperial Miri. Semoga aku tak pening lalat sok nek Floating hotel ala2 Star Cruise tuh.

So bersemadilah blog neh sebentar tanpa pemiliknye. Tentatively from 22 April – 28 April 2009, Sarawak water, platform BOKOR. Tinggal la anak tupai sekor kat Labuan yard handle shipment. All the best~!! Nanti jumpe kat offshore yer Sayuthy. Cepat2 la naek offshore, bley ajar aku bab piping kat platform nuh plak.Bulan depan  dah tak jumpa lagik kalian..

senyum-sokmoKepada pembaca blog yang setia, jangan la berjauhan plak dengan blog ini yer. Gaya tulisan ala-ala en_me yang buat entry dikala hujung minggu ittuuu~! ekeke.

Monday, April 20, 2009

Seafood

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Esok dah nak g offshore. Flight Labuan-Miri penoh plak. Tunggu je le flight esok.Abes kelam aku hari neh sebab flight takdo.Nasib baek flight bos dr KL-Miri pon penoh gak hari nih. So postpone keesokan harinya.

Hopefully, gambo2 seafud kat bawah neh dapat bagi sweet memory kat aku di Labuan neh. Sgat2 heaven~!!

Hmm, semalam 19hb genap setahun aku di'interbiew PETRONAS mase kat UTP last year. Hampir terlupa plak. Kejup betol kan~

Btw, hari neh terSANGATlah sengal! dok belek2 entry lama neh, kelakar sebab entry itu ditulis bulan April jugak. Bila dah sengal, rasa nak makan kuda pon ada~!

19dec08 028 19dec08 029 C902-19-04-09 205 19dec08 043

P/s: Aku tak tau apa nama masakan seafud kt atas neh. Eye-candy je lah eh~

Saturday, April 18, 2009

Selamat Tinggal Labuan~!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Tinggal beberapa hari lagik aku akan blah dari Pulau Labuan neh. Mase neh la ada macam2 mende nak buat. Nak gi Kebun Haiwan, nk g mandi laut, nak gi pancing ikan etc.

Before that, kene pegi offshore ngan Bos aku dulu next week. Maybe dalam seminggu lebey kot before balik Labuan kejup. Pastuh, terus demob balik KL after Labour day.

DSC01778

Chocolate yang sedap~!!

Info: Consumable – something that is capable of being consumed; that may be destroyed, dissipated, wasted, or spent. Example paint, electrode, thinner, garnet, oxygen. All of these were used during fabrication in yard.

Thursday, April 16, 2009

Sambal Tumis Ikan

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Cuba tengok lauk kat dalam pix bawah neh buat seketika..

sambaltumisikan 

Dah abes tengok?? Satu je pix tuh. Tengok 2 second, ingat forever2.Ngeh ngeh..

Lauk diatas adalah makanan feveret aku kat umah. My mum is a great chef as well as my dad and not to forget my younger sister. They are awesome in cooking~!! Well, kalo dah start post makanan or perihal keluarga neh of course la ‘Homesick’. Almaklumla dah 3 minggu tak balik kampung. Hoho.. Baru tiga minggu, belum dua tiga bulan lagik. Labuan neh jauh maa.

Minggu neh memang hectic if we touch a little bit about work. Last minute decision, teamwork and networking are the main concern. Plus working with different parties and the most important thing to ensure everybody happy and the work get done successfully. Kan Sayut kan? 2 ekor anak tupai kuning neh bley diharap gak kan. Muhaha..Trimas gak kt pihak contractor yang membantu for this shipment.

P/s: Kawe ade tengok launching Proton Exora oleh PM semalam. Not bad gak la. Hehe.. Nanti bley g test drive kalo dah sampai sample Exora kat showrum Labuan neh.

Info: Shiploose item – flange, pipe or anything that not welded together in fabshop and will be weld at offshore.

Monday, April 13, 2009

Awan Dunia

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Semenjak beli filter Polarizer neh, aku ada satu penyakit baru. Aku sangat geram bila tengok AWAN si dania yang tough dan berketul2 tuh. Tambah pulak bila dapat snap angle baek giler which mean tak nampok kabel2 lektrik yang berselirat kat tepi jalan raya or dahan2 pokok. Memang masyuk abes. Terkesima penuh takjub dengan kejadian Yang Maha Esa.

So, gambar2 awan kat bawah nih aku dah lama simpan lepas di touch-up sket kasi naik kaler gune Photoshop. Most of the cloud taken during lunch time kat Labuan yard and some of it during UUM convocation ceremony last 2 weeks.

Semalam tengok Anugerah Bintang Popular 2008 kat TV3 yang sensasi tuh. Giler la si Nabil tuh, lepas diumumkan pemenang keseluruhan, terus bangun dan peluk si Irma Hasmie pelakon Awan Dania dan merangkap ex-Farid Kamil tuh. Perghh~!! Memang dasat la artis skang nih kan?

bendera

awan3awan2

awan

Info: Erection materials – Stud Bolt, Nuts, Gasket, Valve etc. Materials that will be send to offshore for installation purpose after fabrication complete.

Saturday, April 11, 2009

Breakfast

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

First and foremost, Happy Weekend to everybody~!! hehe. Bestkan kalo dapat bangun lewat dikala weekend pastu dapat breakfast dengn telur separuh masak, susu segar super fresh and not to forget cornflakes yang ditaruk sedikit plain yogurt beserta kismis. Perghh…what a lovely morning kan?

Minggu neh sangat la hectic sepertimana yang telah dijelaskan dalam previous entry. Tak sempat nak reply comments yang diberi. Thanks ya semua yang drop comments. Really appreciate that soo much~!!

Dah petang2 neh sangat la seswai untuk menjamah sedikit kueh mueh seperti pisang goreng panas, cucuk cempedak dan cucur udang kan? Apa-apa pon, selamat berhujung minggu buat semua.

keuh-mueh

Info: Non Destructive Test – MPI, RT, UT and Dye Penetration.

Wednesday, April 8, 2009

Penat + Sibuk = Pebuk

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Minggu neh sangat hectic sebab orang yang selalu jaga yard neh balik kampung bercuti. Tinggal la 2 ekor anak tupai yang pkai jacket kuning kt yard neh terkial2 nk settlekan shipment, inspections etc. Hehe, ada hikmahnya bila keje orang kita sendirik amik alih. Baru tahu pahit getir keje orang tuh. Tambah2 gi wat inspection pipe spools kat tengah2 panas…Mandi peluh la jawabnye~

Oklah, short update jer. Lately neh aku suke betol call gune Google Talk n YM. Sangat clear la. So, jom ramai2 kita chit chat guna Gtalk and YM. Bley saling kenal mengenali dengan lebey dekat.

Photobucket

Add me ya~

YM: ibnu_haikal@yahoo.com

Gtalk : hafizd@gmail.com

Info: Ready spools for physical inspection before put into basket for shipment~

Monday, April 6, 2009

Pelbagai

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Backdated story again. Last month, on March 29 I attended my twin Convocation ceremony at UUM. It was suxx coz the timing was not right since both of my younger brothers got exam so not enough soldier in the pix. That day was really2 hot due to it’s-going-to-rain cloud.Haha..Very dem hot. Don’t ask me the details of the ceremony. I don’t bother. Overall, UTP is the best protocol I ever had during Convocation ceremony.

Happy Belated Graduation my Twin! Congratulation!

D80-Convo UUM 413

I did mention that we stay at Homestay at Jitra. The rate was RM150 per day. Very cheap and great house. Fully furnish like a hotel..Ngeh ngeh~

D80-Convo UUM 521

Kat atas ada contact no.Homestay kat Jitra kalo korang datang ber’holiday’ kat Kedah. Dekat dah ngn Padang Besaq, Langkawi, Bukit Kayu Itam & pelbagai tempat untuk di ZOOM~!!

Lagi satu, Happy belated Birthday kat Harith UTP. Semoga panjang umor dan murah rezeki.

Ok, enjoy the picture and Happy Working~!! Sibuk2 pon sempat hapdet blog sebab bley wat scheduled post~ Ada sedikit tambahan kat bawah entry, info yang aku patot ingat dan apply in working life. Feel free to ask for clarification. Hehe.. Turning my blog enthusiasm into something good by writing down the tips/hint during working.

Info: Tie in Point @ TP. Start install based on TP to avoid hanging pipe spools.

Friday, April 3, 2009

Pepatung

pepatung 

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Pernah tangakap pepatung masa kecik2 dulu tak?  Hehe.. sekarang neh mood untuk hapdet blog membuak2. Sket2 tengok blog, dalam sejam tuh ada la 3-4 kali aku jengok kalo aku ada depan lappy.. Memang gila dah aku dengan blog skng neh. Haih~

Lepas balik check spools kt tengah panas tadi (panas giler lah hari nih) rasa macam nak pitam. Sekarng dah lega sket sebab dah relax2 kat bilik aircond. Dah ler sekarang semua benda kat yard neh kene buat sendirik. Nak harapakan pekerja2 sni, memang dua kali keje...Nak wat camner, kene ler abeskan project.

Selepas diselongkar folder gambar, terjumpa la gambo pepatung yang sedang berasmara dana neh. Uiks, lepas neh kalo orang Google bahan2 lucah, mesti singgah sini. Haha..spam jek

Tapi itu bukan lah perkara pokok, yang pentingnya kehijauan daun sawah dibelakang itu. Best betol tengok daun2 kehijauan dikala keletihan badan yang teramat neh.

Thursday, April 2, 2009

Apa nak jawab eh? [updated]

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

kubur

Thing to ponder for a while.

Korang pernah dengar tak statement nih :

“Jangan jaga tepi kaen orang, nanti mati kubur laen-laen”

“ Blah la ko, tak de kene mengena ngn ko, nanti masing2 kubur laen2”

Apa jawapan terbaek nak reply. Most of this statement slalu kuar dari orng yang fofular...

JAWAPAN:

Ok then, kalo ko MATI nanti, aku nk tengok ko tanamkan mayat ko sendirik. Kata KUBUR masing2, aku pon takmo amik port.Dah kubur ko, pandai2 la gali & tanam sendirik!!! Boley???