Monday, November 30, 2009

Mammy Whitty dah kuar, Mrs alza ok tak?

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Itu pertanyaan dari seorang pengomen blog nih, ::: ReActivate ::: pada entry yang lepas. Terkekeh-kekeh gak aku gelak golek2 sebab macam kelakar jer. Mama Whitty plak die panggil si MPV baru Perodua si ALZA tuh. Tak tengok secara love live lagik MPV tuh, just tengok kat TV, Advers board and paper jer. First impression memang lawa. Tambah2 kaler putih kannn~

Sapa dah beli? Sile drop komen yer. My baby Whitty pon dah nak mencecah 10,000km dah bila balik KL sok. Next week plak dah nak kene gi JB selama 2 minggu. Bila dah balik kampung nih, memang virus malas melanda.Tapi bila fikir keje, jadi tak seronok. Sok kene bersemangat nak drive balik sorang2.

Activity kat kampung agak packed sebab tetiber jer ramai2 kwan balik kampung dan banyak plak kenduri kawen. Antara activity yang dapat di list down:

  1. Lepak makan + minum kat Awana bersama teman2 hampir setiap malam~
  2. Shopping raya bersama family pre and post raya sebab ade kenduri korban
  3. Melapah kulit lembu korban for the first time..Dolu2 just tengok n pegang sket2 jer..hihi
  4. Balut Ketupat Palas dengan successfully nyer sebab my mom nak ketupat Jantan, takmo Betina..so kene practise cara balut
  5. Photoshoot Nida kawin bersama ngn Boolah. Bawak baby D80 smpi orang kampung ingat kami nih Wartawan Sinar~ boley??
  6. Hang out ngn Cikgu Azhari kat gerai tepi Jam Besar SP. Tetibe je kami jadikan cikgu orang bujang~ hoho =P
  7. Open house umah kazen. Orang raya2 mkn ketupat, kami makan nasik campur ngn ulam2 lagi~ perghhh~
  8. Open house rumah sendirik raya ke3 sebab aku join ibadah Korban.Ramai gak yang datang. Thanks~
  9. Sambut birthday si Bongsu – Syafiq yang beranak tahun 2000~ dah 9 tahun pon..

rayahaji

Saturday, November 28, 2009

Cinta Terakhir

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Tadik malam sempat tengok Nur Kasih kat Cerekarama TV3. Watak TZ tuh sangat typical. Yer lah, jadi gadis baek budi, lemah lembut dan tak melawan.. hehe..Cuba dia yang ganti watak Umi Aida tuh, mesti lagik grand kan?? Pastu, nama husband pon Adam gak. Haih..Fonomena betol kann.. Apa2 pon, lagu yang Aiman nyanyi untuk OST cerekarama tuh memang layan.

Cinta Terakhir


Kau Cinta pertamaku
Engkau cinta terakhirku
Tiada apa yang bisa menafikan kasih kita…


Kau ayu dimataku
Satu antara seribu
Tiada tara didunia…


Mungkin kan terputus di tengah jalan
Mungkin kan terlerai tanpa ikatan
Usah ragu dengan takdir…


Mungkin kitakan berbeza haluan
Berakhirnya cerita percintaan
Segalanya ditentukan Tuhan….


Lagu/lirik: Hafiz Hamidun

P/s: Ada banyak entry nak dipost, tapi masih dalam draft lagik..mostly pasal Majlis Korban~ Wait n see~

Thursday, November 26, 2009

Journey balik kampung Raya Korban 2009

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Sayup2 dengar orang dok bertakbir kat corong pembesar suara masjid Al-Barakah Tikam Batu kala aku sedang ON lappy serta try to ONLINE selepas sampi dari KL pagi tadik. hihi.. Bertolak kol 10mlm smpai Kedah kol 7pagi~ Kenapa lama sangat walhal dekat je KL-Kedah tuh???

119

Jawapannye, stuck kat MRR2 area Damansara nak exit ke Rawang PLUS highway tuh. Sumpah jem giler~ Macam siput sedut jer kete-kete sumer bergerak~ Lepas tuh, fikiran pon dah tepu dek jem, plus siapkan keje2 kat opis prior nak cuti memang boley dikatakan totally FLAT~

Setelah masuk hiway ikot Sg Buloh, berhenti solat kat RNR Rawang then kat situ dah mula menunjukan kemalasan tahap cipanzi.. Mata dah berat..Si Co-pilot pon macam dah give-up. Aku pon bawak la baby Whitty plak amik alih dari Sayuthy. Odometer baru tunjuk lebey kurang 150KM jarak perjalanan, tapi kami memang out of energy~

Sampi jer RNR Tapah, aku terus go Toilet urinate and basuh muka. Sampai kat kete, si Sayuthy dah sedap baring merengkot ala2 atas tilam empuk~ Mase tuh 1230am. Memang banyk gak kereta2 n bas. Lepas lebey kurang 3 jam terlelap, kol 3.30am baru terjaga~Siap bley mimpi2 bersambung lagik..Terus segar bugar balik sebab macam dah cukup rest.

Baby Whitty tengah rest kat RNR Tapah

Terkebil2 aku sebab first time tido kat RNR. Selesa sebab aku ada bawk balik bantal kekabu walaupon tido kat atas kerusi yang dicondongkan 45degree jahh.hihi..Pastuh, trus continue drive limpas Simpang Pulai, Sg Perak, Bukit Gantang dan Juru. Stop semayang kat SHELL Juru, then proceed smpi Sg Petani. Drop co-pilot kat SP, then smpi umah kol710am. Beli nasik lemak, makan then lepak2 ngn mama sebab beliau tengah prepare nk balut Ketupat Daun Palas dan masak rendang Ayam Kampung~ hihi..

Pastuh aku flat smpi la kol12tghri..

Agak2 kalo dah tengok sampai tak berkelip2 mata tuh - apa SUBJECT itu>??

Apa2 pon, Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha kepada semua muslimin dan muslimat. Semoga kita dapat menghayati ibadah korban dan reflect citer Nabi Ibrahim A.S dan Nabi Ismail A.S zaman dahulukala.InsyaAllah.

P/s: Sumpah citer “Jangan Tegur Lagi” kat Tv3 tuh sangat seram~ dang!!

Monday, November 23, 2009

Hampir genap setahun~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Diam tak diam dah hampir genap setahun raya haji berlalu. Last year aku sambut sorang2 di Labuan. Yer lah, assignment letter aku just a week before raya haji tahun lepas. So, memang tak bley nak elak lah. Raya ler sorang2 kat sane..

Tahun nih, Alhamdulillah dapat beraya kat kampung. InsyaAllah, hari Khamis aku amik cuti dan malam Rabu dah bley balik kampung. Berbalik kepada raya di Labuan last year, aku memang dah jangka nak kene raya kat sana, so dah backup ngn baju raya~ First time raya tanpa family disisi.. sob sob..

Mase tuh, memula sampi kat Labuan, belom kenal rapat lagi ngan Sayuthy, Ilyana, Pejol, Nadhirah, Shamani, En.Selamat, En.Alias dan laen-laen project team. Time raya haji,derang dah ada plan nak pegi beraya kat Brunei..sb aku takdo International passport lagik,so raya sorang2 lah kat Labuan..After a year kenal derang, dah rapat macam adik beradik dah terutama Sayuthy, Ilyana, Nadhirah & Pejol~ huhu..

Hopefully, persahabatan kami kekal sehingga akhir hayat~ Dan tak lupa juga terima kasih kepada blog nih, sebab kerana ialah saya kenal anda-anda pembaca semua~ Salam Lebaran~

Semayang raya di Labuan

Korban Lembu di Labuan 2008

Sunday, November 22, 2009

Awan Biru di Langit tinggi~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Sekarang musim hujan. Pagi petang siang dan malam hujan. Walaupon kat KL nih tak terlalu lebat seperti kat Terengganu, Kelantan dan Kedah, namun ia tetap memberi impak kepada aktiviti harian kan~ Hujan itu rahmat dari Tuhan. Setiap titis hujan tuh amat bermakna kepada tumbuh-tumbuhan yang tak dapat siraman air pada petang hari~ hihi

awansawah awantakhujanawanwhitty

Gambar-gambar diatas diambil semasa berjalan-jalan di sawah padi kat kampung mase naek baby Whitty. Sangat tough dan berketul2. Subhanallah, indah sungguh ciptaan Ilahi~Apa lagik, baby D80 memang selalu dalam standby mode~ terus snap~ Time-time skang memang tak akan jumpa awan camnih sebab sekarang musim hujan~

P/s: Esok dah start keje, selamat berkeje~ Hujung minggu nih dah nak Sambut Hari Raya Haji plak~

Saturday, November 21, 2009

With baby Shahirah @Pantai Merdeka

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Shahirah

Shore

Tepi pantai~

smile

Semalam 20hb November merupakan birthday maksu yakni ibu kepada si Baby Shahirah nih. Selamat Hari Lahir Maksu! Semoga panjang umor dan murah rezeki.

Gambar2 diatas plak diambil masa aku bercuti kat kampung last week. Sempat bawak Baby Whitty, Baby D80 and Baby Shahirah sekeluarga ke Pantai Merdeka. Frankly speaking, this is my first time I drove my baby Whitty to Pantai Merdeka selepas beberapa kali balik kampung.

Selamat berhujung minggu kepada sumer, selamat bercuti sekolah kepada students2 dan juga Selamat Menjawab exam SPM~

P/s: Baru nak merasa ada housemate, tup2 Sayuthy kene gi attachment kat Melaka plak..

P/s/s: Tadik jumpe pengomen tegar blog - adik Lily kat KLCC..terharu =)

Wednesday, November 18, 2009

Siput Pahit~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

I am not pretty sure what to call this kind of siput. Siput Pahit or Siput Sedut? Whatever it is, siput nih sangat sedap dibuat Masak Lomak Cili Api kan??

096

Pix was taken at Pasar Tani Penaga, Penang last Sunday when I accompanied my mom~. Just window shopping jer.. Tengok gelagat peniaga-peniaga dan pembeli kat situ. Memang best~

Tuesday, November 17, 2009

HyperJump

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Kindly take a look at picture below. Any guess?

238

This pix was taken using my baby D80 yesterday nite without using flash. I like this picture very much~ So mari teka ramai2 apa kah ia?~ hihi..

Lately nih memang takdo idea nk update blog..Facebook pon macam kureng jer..Adakah ini syndrome akhir tahun 2009? Azam tahun ini tak telaksana? Hmm… the best reason, rmai yang busy kat tempat keje sebenarye~

Saturday, November 14, 2009

Balik kampung bestttt~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Lebey kurang sebulan gak tak balik kampung, so tanpa soal bicara terus decide balik kampug lepas jumaat semalam since my SKG training kt Kuantan kene postponed atas sebab keje yang peak.Bukan satu, tapi 2~!!  Deymmnnn!

After short phone call with my mom, trus decide nk balik petang semalam bersama Sayuthy. Lagipon, weekend nih kat umah aku memang kosong. Takdo plan n takdo geng~ better balik kampung lagik best. Bley tengok baby Shahirah~ Farid, Alang and Kurik plak sumer outstation. Ilyana plak balik kampung gak.. Nseb bek Sayuthy tumpang umah aku skng..ado geng la pagi2 gi opis n balik opis dan juga berseloroh~

Sayuthy si Co-Pilot balik kampung~ Hari nih agak productive since aku bangun awal w/pon smpi lebey kurang kol11pm. Pagi dah gi melawat tok kesayangan aku kt hujung kampung. Terus dia tanya aku nk makan Gulai Ikan Keli tak? Aku pon anguk2 lah~ hehe.Ikan Keli ternak sendirik jaahh. Makan dedak n kangkung..so ala ala Organik la sket~

Sebelom dimasak~

Terus aku sauk ikan-ikan tuh dalam 5 ekor dan Tok aku yang siangkan~ Aku plak trus start moto gi market bli Rempah Ikan cap O and santan. Aku just tolong2 sket smpi la masak. Pastu  lunch date ngn Tok aku lah berdua~ Memang lovely~ sayanggg Tok~ Yang best, masa dok tengah masak, ramai plak kawan-kawan veteran Tok aku datang menyembang ngn tok aku~ best dengaq citer2 derang zaman gilang gemilang dolu2. hehe

Geng geng veteran kawan Tok aku~

Rempah & Santan~ Jeng jeng jeng~~~

Petang plak, konon2 nak gi tgk baby Shahirah, tapi aku bantai tidoq smpi kol530pm lepas balik semayang zohor. Aku bangun pon sebab hujan lebat berserta guruh berdentum dentam~ Mandi semayang n tolong tengok mama n abah siang ikan darat kat depan umah~ Haruan, Keli, Sepat n ikan Ubi~ memang heaven~ hihi.. Sebab bau hanyir, aku pon tolong tengok jah..hampesss punya anak~ dush**

Malam seperti biasa, rayau2 ngn Boolah lah, plan nk gi tengok movie 2012 midnite kat CS lepas gih melawat umah cikgu Azhari jup lagik..Sok plak ada date ngn Hamzah plak. Pastu mama ajak gi Pasar Pagi kat Penaga~ hihuuu~ hopefully weekend aku terisi sepenuh-penuhnya~ Seperti biasa, aku akan neglect h/p.So, don’t expect prompt reply from me ya~

Tuesday, November 10, 2009

She’s gone…

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Dari petang tadi sampi la mlm nih,aku dok asyik ulang-ulang jer lagi SteelHeart –She’s Gone nih.. Memang layan. Lirik die superbbb~!! Aku tak sure sama ada dah penah wat entry pasal lagu nih or belom..

Khas buat Peja~ hihi.. Lagu nih susah nk karok sebab high note..hoho..So, to those girls out there, please listen carefully. Enjoy the song and the lyric as well ya..

 

 

She's gone,
Out of my life.
I was wrong,
I'm to blame,
I was so untrue.
I can't live without her love.
In my life
There's just an empty space.
All my dreams are lost,
I'm wasting away.
Forgive me, girl.
(Chorus)
Lady, won't you save me?
My heart belongs to you.
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you.
Lady, oh, lady.
She's gone,
Out of my life.
Oh, she's gone.
I find it so hard to go on.
I really miss that girl, my love.
Come back into my arms.
I'm so alone,
I'm begging you,
I'm down on my knees.
Forgive me, girl.
(Chorus x2)
Lady, oh, lady.
My heart belongs to you.
Lady, can you forgive me?
For all I've done to you.

Yang mana Baby Whitty~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Dah lama tak post enty baby Whitty nih. Masuk minggu nih, dah dekat 3 minggu tak basuh2 since balik kampung last Deepavali~ Hujan jer memanjang, tak berbaloi basuh. Tapi tetap  berseri-seri sebab kene hujan lebat otw balik dari Seremban last week, so jadi putih melepak la sket.

Takde idea sebenarnya nak buat entry nh, tapi kesian plak kat visitor2 baru yang click2 Nuffnangs tuh~ hihi..Selamat Datang ke blog saya~ Enjoy your reading~ hihi

Early August 2009 434

Sunday, November 8, 2009

Review sket Cuci the Musical~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Baru jer balik menonton teater Cuci the Musical~ one word to describe it~ SUPERB! Good job guys~ hihi..Start agak lambat kol 9pm camtuh, abes dalam kol 1230am. Sebab ade rest 20minit, sempat gak dijemput gi bilik VIP untuk makan n mnum2..hihi.. Actually, tak leh amik gambol and even maen sms dalam Istana Budaya, nnti kene shoot ngn laser pointer~ hihi.. Gambar2 kat bawah aku amik before and after dah abes~ dibenarkan lah kot~ ?? (sebab ramai je amik)

Wallapaper~

Aku & .., Micha, Najib, Muaz, Atiqah and her BF, Kak Linda & husband jer join malam tadi. Yang laen2 ada urusan. Sangat happening dan meriah jalan citer die. Watak2 yang dibawak oleh Awie, Aflin, Hans and A.C memang besh. Diceriakan lagi dengan kehadiran Vanida & Adibah Nor~

cuci cuci cuci

Hans, Aflin, A.C n Awie dan jugak Adibah

Muaz, Micha, aku n Najib

So, kepada sesiapa yang belom tengok, sile pegi tengok. Hans cakap tadi ade lagik tiket~ Best giler lah.. even aku tak tengok movie Cuci nih pon terhibur~ Sok plak, bley tengok wayang kot..hihi..

Apa2 pon, tahniah Negori 9 menang 3-1 lawan Kelate~ Kenapa & mengapa kalah/menang, sila buat post-mortem yer~

Friday, November 6, 2009

CUCI the Musical~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Agak lama menyepi dari dunia blog setelah 2 hari tak hapdet.hihi. Sok aku ade date ngn kengkawan tengok movie teater Cuci the Musical~ Masa dan tarikh seperti tertera kat tiket di bawah~ hihuuu. Hopefully, sumer pelakon2 tuh ade ler.. Awie, Aflin, Adibah, Hans etc

Yang paling penting, ianyer haruslah BEST seperti yang diganyang oleh mereka2 itu..For previous entry, terima kasih kepada semua yang menyumbang idea/isi. InsyaAllah, nnti kami buat entry beserta jawapan kepada soklan yang listed kat situ yer.

Tiket yang kene CUCI 

Lately nih banyak plak movie2 baru kuar kat wayang. 2 hari lepas aku ngn opismate layan Jennifer Body kat KLCC. Not bad~!! hihi..citer ala-ala hantu gak..eh, memang hantu pon..Pastu Pisau Cukur plak dah kuar semala. For sure ramai akan tengok si Fazura, Aaron Aziz, Maya Karin etc yang gedix2 tuh kan.. bile nk tengok nih..

Mari kita taruk ayat seperti dibawah dalam enty nih:

Download Cuci the Musical.avi | Download 2012.avi | Download Pisau Cukur.avi

Mesti ramai akan sampai kat sni~ haha..just kidding~!! jejom tngk kt WAYANG ramai2, lagi enjoy!

P/s: Teman tengok wayang balik kampung~so sepi lah =(

Tuesday, November 3, 2009

List item yang kene serah kat Pejabat Agama

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

D80-Akad-Taman Nilam 051Nih adalah info untuk semua remaja/retua yang akan mendirikan rumah tangga.. tapi rumah teres pon ok gak. Janji kene akad nikah dolu~

  1. Borang AM 1 & Borang AM 2 [tak sure plak apekah borang nih??]
  2. Salinan Kad Pengenalan
  3. Salinan Kad Pengenalan saksi 2 orang
  4. Salinan dan original Sijil Asal Kursus Kahwin
  5. Ujian saringan HIV

NIh plak list soklan2 yang akan ditanya oleh Tuan Imam mase nak amik borang nikah, so better faham n yang penting hapal~ hoho.. Sekarang dah ada Google, apa lagik, taip & tekan search jahh~ =)

  • Istighfar
  • Mengucap
  • Bacaan al-Fatihah
  • Bacaan Tahiyat
  • Niat mandi wajib
  • Doa Qunut ( panjang dan pendek ..hehe)
  • Rukun Iman
  • Rukun Islam
  • Rukun Solat
  • Fardhu Wuduk
  • Rukun Nikah
  • Tanggungjawab suami
  • Pelan tindakan kalo ada masalah keluarga~ (sort of Emergency Response Plan)
  • Apa itu Haid?
  • Apa kan tempoh maximum n minimum haid?
  • Pantang larang semasa Haid
  • Talak
  • Edah?

Diharapkan blogger-blogger budiman dapat kasi tips kat commenter box untuk tatapan bersama~ If ade kekurangan dalam list kat atas, sila tokok tambah yer~ Thanks~!

Monday, November 2, 2009

Hidup biar sedap~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Lately nih, rajin plak si Apih Chih nih buat entry blog. Tengok lah last month nyer entry, sampi berpuluh-puluh. Dah hobi, nak wat camner.. pastuh bley slot in plak gambar-gambar yang menarik hasil dari baby D80 and budi budiman si Baby Whitty tuh..Dan yang paling penting this Grenny lappy~

Hari nih homesick~ actually, dah beberapa hari dapur tak berasap, tapi sangat rindukan masakan mama kat umah~ Mari segarkan mata dengan melihat gambar Sup Daging & Sambal Tumis Udang Petai~ slurrpppp..terliur dah nih…Yang super duper sedap hanya di rumah, tak dapat di tempat laen~ =)

Sup Tulang

Sambal Tumis Udang Petai

Rasa macam nak jer amik cuti Khamis and Jumaat, tapi hari Sabtu nih ade janji-temu kat Istana Budaya – Cuci the Musical~ hihi..Jejomss ramai2..

P/s: Trademark kak Kujie tuh pinjam sebentar~ hihi

Sunday, November 1, 2009

Baby Ai’syah

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Dah lama tak post gambar2 baby dalam entry nih.hihi..Let’s take a look at this baby, milik si Sayuthy n wife bernama A’isyah. Sangat chomel & cute kannn??..Ilyana ade penah wat entry pasal A’isyah gak. Mata besar ikot mata bapa dia~ hihi. Sebenarnya, terdetik untuk post entry nih lepas baca enty Kak Kujie mengenai hubungan jarak jauh tuh…

Memang dah jadik trend kan sekarang husband kat utara, wife kt selatan..or yang jauh kat sabah/sarawak..apatah lagi oversea..haih~ Apa2 pon persefahaman itu penting untuk kekal bahagia walaupun tak dapat bersama-sama seperti married couple yang laen. All the best kepada semua couple jarak jauh nih..Gambbatte!

Sebenarnye banyak lagik gambo baby A’isyah nih, tapi tak sure mana aku simpan sebab mostly Sayuthy nih MMS. Later on lah yer. To Yuti yut yut, enjoy your holiday kat kampung tuh n jangan stress pikir bab keje~

babysayut2

C902-LateJulyy09 033 raya

chak chak 

P/s: Kejup jer dah masuk bulan November, tinggal 2 bulan sebelom tahun 2010~ Sok adalah episode last Sumpahan Bunian tuh, so check it out~