Sunday, June 28, 2009

DSLR

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Dah lama nak post pasal DSLR nih. Salah satu faktor aku beli DSLR D80 aku tuh sebab picture kat bawah nih. Sumer nih masa time aku kat Labuan. Hoho.. Jenuh aku cari each folder gambo DSLR and pemiliknya. For time being, yang nih aku berjaya jumpa and post nih pon macam agak serabut. Magrib dah nak abes Pitya ooiiii~!!

In summary, ade 3 biji DSLR. Aku and Shamani masing-masing pemilik Nikon D80 and D90. Manakala si Sayuty plak pemilik Canon 350D.( Shamani lagi terer dari aku and lebey terer dari Sayuthy). Otai tuh~!!

Selepas waktu bekerja, masing2 menghalakan senjata masing2 untuk shot pictures. For time being gak, aku dah kurang amik gambo sebab belom jmpa geng kat KL. Kalo balik kampung or jalan2 keluar Kota baru bley amik.DSLR Boolah je aku tak sempat amik..Kat KL nih hutan batu~ aiiyakkkss…. Any suggestion nak amik gmbo kt area2 KL please?

Btw, sok dah keje~ Selamat kembali betugas~!! It’s a maniac Monday! Jangan lupa plak menjengok ke blog yang lagi satu. Just click HERE!

Baby-baby DSLR

Sayuthy ngn Canon 350D Shamani dengan Nikon D90

D80 milik saya~

Tak bley tinggal DSLR~Faizul and Shamani

Makan-makan bersama Faizul

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Last 2 week aku ade ajak Faizul si BPMT kat Labuan datang dinner kat umah since dah lama tak jumpa. Yer la, opis masing-masing pon kat tempat laen2. Sayangnya BPMT yang laen tak dapat join sebab belom diajak lg. Next tima la yer. Si Sayut plak bila nk sampi umah aku pon tak tau, tapi hang dah janji nak datang kan Yut~ hehe.

Berbalik kepada topik diatas, blog aku kembali menyiarkan pix makanan.Ngeh ngeh. Aku just hidang nasik goreng je kat Faizul.Macam biasa aku tapau je nasik putih kt tepi LRT tuh and balik wat nasik goreng. Naseb baek menjadi resepi nasik goreng tuh.Syukur~ Thanks to my mom gak sebab supply bahan2 untuk wat nasik goreng dari kampung last month.. very essential kene ada asam keping~!!

Lepas dinner ngan nasik goreng, kitaorang lepak2 then tengok movie. Opss, homemade panggung wayang tuh. Guna lappy hijau aku, then sambung ngn speaker subwoofer Alang.. tadaa jadik la wayang lepas tutup lampu. Sound system sangat besh!!! Tengok citer Night at The Museum 2. Then pause jup sebab nk goreng kopok lekor. Faizul g beli Rootbear kt 7E and sambung tengok movie sambil kunyah kopok lekor~

So, lepas neh sapa plak nk datang umah aku? Sayut? Ilyana? Nad? Shamani? Datin Ezah? Nalissa? Arina? Sila2.. Kepada pembaca-pembaca blog pon bley gak nak datang. Maybe bley wat BBQ ke lepas neh sebab td aku nmpak umh jiran berasap-asap dek wat BBQ~ jeles2

Set dinner

Nasi Goreng Belasah

Si dak Faizul~ sila tambah yer

Kopok lekor plak~!!

P/s: Aku dah tengok Transformer petang tadi kt KLCC. Best superb gak. Macam ade Transformer #3 je lepas neh… =)

Thursday, June 25, 2009

Transformer #2

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Memang kagum kan tengok citer Transformer kan? Tapi aku belom tengok yang no. #2 punya sebab belum bekesempatan. Rata-rata mengatakan ‘superb’! hoho… Aku pon memang teringin sangat nak tengok citer nih.Gagaga..

Dah tak dapat tengok, aku just google la gambo2 Transformer #2 nih. Then end up with the pictures below. Bumblebee kuning! Yups! Memang fascinating. Citer nih main ngan CGI yang gempak and nampak logic time transformasi tuh berlaku. Memang best! Even citer Transformer #1 pon aku asyik ulang tengok and replay OST die. Hihi… Sila cepat2 la kuar kt torrent/dvd/cd..hehe

Just wondering, bila lah citer melayu nak sehebat or lagi hebat dari barat...

bumblebeebumblebee 2

Wednesday, June 24, 2009

Selamat Berpuasa

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Hari nih dah masuk 1 Rejab and I believe ramai yang berpuasa sunat hari nih untuk ambil keberkatan Bulan Rejab. Semenjak dari kecil lagi, aku dah dilatih untuk puasa di Bulan Rejab bersama family. Memang best sebab dapat rasa macam bulan posa. Nak nak plak masa berbuka. Memang terasa la sangat best~!!

So, ramai2 kita berpuasa pada Bulan nih untuk preparation puasa di Bulan Ramadhan supaya fizikal dan rohani bersiap siaga menempuh bulan puasa beberapa bulan lagik.

puasa

Monday, June 22, 2009

Away Day

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

As usual, this blog will be cherished by lots of pictures since it tells lots of story. I am off to Mines Resort and Spa last Monday and Tuesday to attend Away Day conducted by my department. I was one of the team members and as well as a narrator for a motivating story taken from forwarded email. siot je kene baca macam dalam classroom...

2 days for the event was really great. Amazing. Nearly 95% of the engineers shows up during Away Day. So, all of us managed to get to know each other better and sharing the project information as well as tips from senior engineers. Great!!!

The most interesting was outdoor games ( tarik tali, bawak belon & searching for gold) , paintball and bowling. All of us are free from workload and managed to spread our networking thus enhance our relationship between senior engineers and young engineers. Karaoke pon sgt happening kat tepi tasik Mines.

Thanks to all team member – Kak Linda, Kak Min, Micha, Izrie, Muaz, Peja, Jessica, Anis, Shahirah, Cik Ku, Kupat, Zhafri, Nazlina and the rest..

Away day 2009 Geng Bukit Kepong Geng Bukit Kepong

Hmm

   With Micha~ Happening department Top 10 Bowling~!! ngeh ngeh Big group of DFHD Thanks for joining DFHD 2009 Away Day!

P/s: Credit to Ron for the pixs. Nyesal lak tak bawak baby D80~!! huhu

Sunday, June 21, 2009

Happy Abah’s Day!

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

raya

Tengah godek2 folder lama dalam lappy aku nih (sebab bosan duk sorng2 kt umah), terjumpa la gambo lama nih. Bagus gak aku gila komputer zaman sekolah dlu. Abes sumer gambo2 aku scan. Hoho.. Memang berbaloi lah sebab gambo2 yang lama sumer abes rusak dek anai-anai durjana lagi celaka.

Berbalik pada topik diatas, I did make a wish on previous entry. So, now I want to wish one more time since hari nih adalah Hari Bapa yang sebenar. But for me, everyday is Hari Bapa.. so  Happy Abah’s Day! May Allah s.w.t bless you with happiness and happy family like us.

Abang sayang Abah!

Fyi, gambo kat atas tuh time raya posa kot kat umah Arwah Tok Nab..Zaman abah muda2..hehe. Since aku nih kembar, cuba teka yang manakah satu aku dalam gambo diatas? Hehe..

Thursday, June 18, 2009

PD

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Last week dah gi pD untuk kill the time. So wekend nih nk g mana lak? Haih.. banyak tempat ko jalan Pitya oiii~!! hehe

Nak ikuti kisah cerita di PD tak? Btw, blog aku neh dah dicop sebagai blog makanan! Boley tak?? isk..isk ..isk..hehe..Tapi memang banyak makanan pon kan? Ngeh ngeh.

Pegi jumpa someone kt Seremban, then die g anto ke PD umah kakak yang aku kenal masa internship tahun 2006. Giler lama tak jumpa. Kakak Fizah and Kakak Ayu plus sorang lagik Kakak Uda. So, lepas merayau2 jup kt pekan Seremban, eden pegi la PD.. cewaahh..

Eden tido kat umah akak tuh sehari semalam sebab dah sampi petang. Umah tradisional Nogori sembilan tuh. Family derang sangat la gamat. Best betol la. Malam tuh kitaorng lepak2 kat pasar malam, tapau mknan then gi lepak kt tepi pantai sampi embun jantan turun. Bermacam-macam la cerita keluar. Dari cerita di tempat kerja sampi la cerita lucu.

Pastu balik tido. Esok pagi2, kami ke Tanjung Tuan untuk berjogging. Hehe.. memang penat naek bukit yg super duper steep tuh. Tapi akhirnya sampai gak ke puncak. Berat badanku disumbang oleh camera D80 tu sama. Hihi..Lepas bergambo kat Rumah Api, kami pon turun la ikot jalan denai. Yang paling best, g melawat tapak kaki Hang Tuah. Besar gabak. Betol tak betol tak sure..

Lepas sampi kt bawah, masuk dalam keta, trus g pekena AiS kacang kat Teluk Kemang. Jalan2 tengok orang maen Banana Boat and orang naek kucing kuda. Trus balik and tido sebab keletihan yang amat sangat. Lepas bangun, lunch ngn lauk ala2 melaka n nogori then melawat sedara2 terdekat kt situ. Dijamu makan lagik.gemuk la aku. Then lepas asar, terus betolak balik ke Seremban.

Aku balik nek komuter and ada orng yang baek hati tuh tunggu sampi komuter berlepas. So suweett. Then abes citer. Tadaa.

 Family akak Fizah         Sorang je jejaka hensem kat situ

Bunga ape ntah..Puncak Tanjung Tuan

Berdekatan Tapak Kaki Hang Tuah    

D80-PortDickson 260D80-PortDickson 248

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Banana Boat...

P/s: Ada banyak giler gmbo nk hapdet..tapi apakan daya, nnti jadi berterabur dek software yang definitely akan jadi weng bila disuap gmbo bnyk2..haiiih~!

Saturday, June 13, 2009

Weekend again?

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

bunga-flip-flop

Weekend datang lagik. So nk wat ape kt kota metropolitan nih? Any suggestion? Hmm, so I am off to PD this morning to spend weekend over there. I am craving for waterfall and snap lots of pictures.

By the way, chumel kan gambo bunga flip-flop kat atas. Credit to Harith. Kembar aku pon ari tuh dok giler menatang alah nih. Sanggup die bangun pagi, reverse keta kuar sket dari parking untuk tengok bunga tu flip-flop. Hoho..Mama aku pon geleng kepala~

So, dikesempatan ini jugak, aku nak wish Happy Father’s day to my lovely Abah. Even tak semua cerita diceritakan kat Abah, tapi Mama mesti dah bagitau. Hehe.. Apa2 pon thanks for everything you did for me and the rest of our family. You are our Hero!

Kepada bloghoppers, grasshopper and bloggers – Selamat Berhujung Minggu~!! Jangan berada di bandar kerana tahap jerebu sangat kritikal~

Wednesday, June 10, 2009

I wish to have this every morning~

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Makan makan makan.. Hidup untuk makan or makan untuk hidup? Hmm..mana2 pon boley depend kt body weight seseorng tuh la kan? hihi.. Apa la blog nih, asyik post bab makanan jek.. dush!

C902-Early June 2009 521

Set lengkap sarapan pagi~

C902-Early June 2009 523

Roti bakar beserta majerin.. nyum nyum

 C902-Early June 2009 522

Yang paling best nih la.. Half Boiled Egg~!!

Monday, June 8, 2009

Jemputlah…

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Hehe..Selamat bekerje semua. Monday blues..hehe..sungguh mengantuk hari nih sebab semalam jem dari Penang sampi lah KL. Perghhh.. Kol 4 kuar umah, sampi KL kol 10mlm. Apekah itu? Jammed namenye. Naseb baek bukan aku yang drive. Memang naek ‘Syeikh’ lah orang yang drive tuh. Abes rosak hancuss lagu2 kat radio die ubah lirik *wink wink!

Enough bout that and cube tengok gambo kat bawah nih. Apakah itu? Buah durian yang jatuh dengan sendirik malam aku sampi kampung last week. Tu diaa.. last week baru nk post dalam blog. Hoho..sebab pix nih aku baru hupload dari C902 aku. Biasalah, hp kan..memang la lambat sket nk transfer. Bukan macam kamera...

Eh, jup2.Just nak bagitau aku skng nih sangat mengemari Red 104.9~ Lagu besh2~!! Okes, mari kita ikuti cerita bergambar dibawah rmai2:

Senyum suke giler~!!

Sesampainye aku dirumah, terus tercium bau durian yang masyuk. Memanglah, pokok depan umah jek. Tiap2 tahun die berjasa tau~

Nih dia buah itu..Kuning kan isinye.. Close-up sket...hoho

So, conclusion of the entry, jemputlah makan~!! Ngeh ngeh...

Saturday, June 6, 2009

Akad Nikah

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Hmm rasanye rugi plak tak amik cuti Isnin depan. You want to know why? Bukan sebab tajuk diatas. Sebab nya aku kene temankan si Boolah gi photoshot orng kawin esok. Then macam tak cukup je quality time with my family. Referring to the title of this entry, sumpah aku tak kenal sapa nama pengantin tuh. I am just a follower.

Pagi tadi, lepas hilang dari mamai bangun tido selepas semalaman dalam bas tak tido properly, Boolah datang umah aku. Then die invite aku join amik gambo Akad Nikah kat Masjid Taman Nilam, Sungai Petani. Aku pon tak lepaskan peluang neh. Lepas asar baru gerak gi sana and sesat sepam dua. Hoho

Dah sampi kat sana, Boolah kenalkan aku dengan Saiful Nang~ eh salah2. Bukan Saiful nang.. Takdo kene mengena. Nama je sama. Akak die yang akad nikah hari nih. Die kasi aku pinjam lense yang kontot tuh - 50mm beb. Bokkkkeeehhh abessss~!!

Gambo2 dibawah diamik gune lense itu lah. Aperture 1.8~!! hoho. Suke giler~ Hehe.. Ok, kembali ke topik durian plak, aku dah jamah pon 2 ulas lepas jumaat td and trus muak. hehe..Tapi memang lepas la gian nk mkn durian. Tapi yang paling best skalik, ada Sambal Udang Petai!!! Terus aku tambah nasik time lunch hari nih.. Sedap~

Tuh yang best balik kampung kan???

Pitya here~

Bro Saiful Boolah Si Budok Chumel D80-Akad-Taman Nilam Aiman~ Ehem ehem Sarung cincinD80 through C902

Friday, June 5, 2009

Home is paradise

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Memandangkan hari Sabtu adalah besday Agong, maka aku cuti hari nih. Fyi, aku baru je sampi ke kampung tercinta dalam pukul 0330HRS td, bas dari PUDU kol 2300HRS. Skang dah mengantuk. Parent fetch me up and then singgah minum2 kat mamak Pelita SP.

Sampi je dpn umah, terbau2 durian. Tadaaa…ade sebijik luruh. He he.. Rezeki betol lah. Memang main objective balik kampung neh nak belasah durian disamping melawat kuzin2 n family2 yang laen.

D80-HOME MAY 09 138 

D80-HOME MAY 09 122