Friday, April 8, 2016

Find your Android phone

Salam semua.

Hari nih try cari misplaced handphone Oppo N1 guna Google account. Dah jadik habit silent phone all the time except masa tido malam kot2 ada emergency call. Dah lama nak try tapi hari nih baru dapat cuba.

1) Memula bukak Google and search Find my phone. Pilih "Find my android phone".
2) Pastikan handphone ada connected to Mobile Data ataupon WIFI
3) Lepas tuh sign in Google account sebab handphone android wajib sign in Google account bila nk download apa apa apps kat Google Play.
4) Maps akan muncul dan alamat tempat handphone akan appear.
5) Tekan "ring" lepas tuh handphone akan bunyik pada tahap volume yang paling kuat walaupon handphone tuh dalam silent mode.
6) Cari handphone dan tekan button power untuk hentikan bunyi ringing.
7) Siap!

Monday, January 25, 2016

Sifatullah

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Rindu zikir-zikir yang selalu diulang tayang kat TV1 and TV2 masa kecik2 dulu. Nasyid Asma Al Husna dan jugak Sifat-sifat Allah swt. Subhanallah~ Terasa tenang.


Monday, November 2, 2015

Offshore again~

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Long offshore campaign again after last Kumang Project. Hope the weather is on our side until we successfully completed the offshore task.

All the best!



Sunday, June 28, 2015

Puasa 2015

Salam Ramadhan semua.

Dah almost 10 hari berpuasa. Dimana tahap quality Ibadah kita tahun nih?

Kalo nak membeli belah baju raya 2015 di Jalan TAR, sila la pegi awal pagi dan balik sebelom Asar. InshaAllah sempat recover tenaga untuk Tarawikh berjemaah. Tips petang tadik. :)

Btw, Tahniah Jakel sebab bukak Jakel Mall yag besar dan selesa. Pi pilih, tggu happy hour then bayaq. Pastu, tukar size or color lepas da bayaq. SettLe! Baju budak2 ada Upin Ipin. Abes daa kalo fanatic ngn kartun nih macam #firaasrauuf

Okeh, cuba selawat 3 kali.

Now ucap Subhanallah, Alhamdulillah, Allahuakbar 3 kali.

Syukran.

p/s : Sapa sapa tau perkembangan terbaru ex vokalis Saujana yang suara emas, tolong update sat sebab banyak keyword yang sampai kat sini cari dia.

Saturday, June 6, 2015

Kuasa Tuhan – Mawaddah

 

Gempa bumi di Ranau, Sabah, Malaysia!

Summary dari FB Page Warga Prihatin :

  • Baru-baru ini di Nepal yang terkenal dengan wisata Everestnya telah berlaku ‘pembunuhan’ kejam terhadap 250,000 haiwan atas ritual agama. Tidak sanggup untuk melihat gambar pembunuhan kejam itu, apatah lagi bila menontonnya dari rakaman videonya. Selepas itu berlaku gempa bumi 7.8 SR dan beberapa kali gempa susulan yang amat dahsyat.
  • Di Acheh juga dikhabarkan berlaku pesta maksiat yang keterlaluan pada 25 Disember 2004, sehari sebelum terjadinya Tsunami yang mengorbankan ratusan ribu jiwa. Peringatan oleh ‘seseorang’ agar mereka ‘beringat’ telah diabaikan dan diperlekeh begitu sahaja.
  • Tragedi banjir lumpur yang dahsyat pada 26 Desember di Sabah suatu ketika dahulu juga dikatakan berlaku sehari selepas masyarakat setempat berpesta maksiat yang melampaui batas.
  • Sebelum tragedi gempa bumi di Sabah kelmarin juga terdapat satu kronologi yang sama.
  • Berita tentang sekumpulan 10 orang asing pendaki gunung Kinabalu berbogel di puncak gunung dan 2 pelancung yang berbogel di sebuah pulau berhadapan Kota Kinabalu telah tersebar luas sebelum bencana itu terjadi.
  • Isu bogel di pantai PD dan Penang, juga banyaknya kes pembuangan bayi, mabuk dan zina terbuka, juga pelbagai maksiat dalam konsert gila juga mengundang murka.

Cuba kita amati lirik nasyid Mawaddah dibawah. Renung-renungkan lah. #dubsmash

Album : Tsunami pembawa Masej Dari Tuhan
Munsyid : Mawaddah
http://liriknasyid.com

Aqidah umat sudah terlalu rosaknya
Tiap kejadian tidak dikaitkan dengan Tuhan
Kerana atau sebablah yang merosakkan
Bukan kehendak dan kuasa Tuhan yang melakukan
Banjir berlaku
Hujan lebatlah yang menjadikan
Bukan Tuhan lakukan untuk peringatan
Gunung berapi meletus
Memusnah nyawa harta
Belerang yang amat panas di dalamnya yang meledakkan
Bumi bergoncang gempa bumi namanya
Meruntuhkan apa sahaja
Ada sebab-sebab tertentu
Yang menggoncang
Padahal itu adalah ancaman Tuhan
Kepada mereka yang membuat mungkar
Hukuman yang dilakukan di dunia lagi
Agar manusia sedar
Memanglah Tuhan telah membuat ketentuan
Apa saja kejadian baik dan buruk
Tuhan jadikan sebabnya dahulu
Sebabkan Tuhan yang menjadikan untuk berlaku
Ertinya bukan sebab yang melakukan
Tapi Tuhan yang menjadikan sebab
Dan yang akan melakukan
Begitulah rosaknya aqidah umat
Termasuk yang Islam
Mereka telah syirik dengan Tuhan kerana keyakinan
(chorus rangkap 1)
Segala-galanya tidak akan terjadi
Kalau bukan kehendak Tuhan
Bukan sebab-sebab yang dijadikan yang melakukan ) 2x
Betulkan aqidah
Takutlah Tuhan yang menjadikan apa sahaja

Pengirim : aliff
Sumber
http://www.mawaddah.com.my/

Monday, June 1, 2015

Doa Nabi Yunus

Surah Al-Anbiya, Verse 87:

وَذَا النُّونِ إِذ ذَّهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ أَن لَّن نَّقْدِرَ عَلَيْهِ فَنَادَىٰ فِي الظُّلُمَاتِ أَن لَّا إِلَٰهَ إِلَّا أَنتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنتُ مِنَ الظَّالِمِينَ

Dan (sebutkanlah peristiwa) Zun-Nun, ketika ia pergi (meninggalkan kaumnya) dalam keadaan marah, yang menyebabkan ia menyangka bahawa Kami tidak akan mengenakannya kesusahan atau cubaan; (setelah berlaku kepadanya apa yang berlaku) maka ia pun menyeru dalam keadaan yang gelap-gelita dengan berkata: "Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri".

p/s: "La ilaha illa anta, Subhanaka, inni kuntu minaz zhalimin."

Friday, May 15, 2015

Maha Pemberi Rezeki!

Surah Aal-e-Imran, Verse 27:

تُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَتُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَتُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَتُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَتَرْزُقُ مَن تَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ

"Engkaulah (wahai Tuhan) yang memasukkan waktu malam ke dalam waktu siang, dan Engkaulah yang memasukkan waktu siang ke dalam waktu malam. Engkaulah juga yang mengeluarkan sesuatu yang hidup dari benda yang mati, dan Engkaulah yang mengeluarkan benda yang mati dari sesuatu yang hidup. Engkau jualah yang memberi rezeki kepada sesiapa yang Engkau kehendaki, dengan tiada hitungan hisabnya".

via iQuran

p/s: Mintalah dahulu kepada Allah swt sebelom memulakan sesuatu usaha kerana Dia lah Maha Pemberi Rezeki.

Tuesday, May 12, 2015

al Quran!

 

Kita bila baca sesuatu buku cerita terkemuka dikarang oleh orang orang hebat mendapat yng tinggi disisi masyarakat , dianggap best seller kita baca sekali kita nk baca kali kedua tak mampu sebab kita dah tahu apa isi kandungannya.

Sama jugak bila kita menonton filem yang hebat cerita yang hebat,kita tidak akan menontonnya lagi selepas itu.

Berbeza dengan Al Quran, risalah yang dihantar kepada kita. Kita makin hari makin baca makin kita nampak berbagai bagai rahsia disebaliknya dan banyak yang belom kita sempat beramal dengan nya. Inilah mukjizat al Quran yang bersifar berterusan.

(Quote Ustaz Zahazan)

Thursday, May 7, 2015

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Agak lama tak update blog.Ayat cliche sangat. Sometimes, bila fikir dunia tanpa sempadan nih timbul rasa takut dan kadang-kadang cuak jugak nak kongsi gambar-gambar dan jugak cerita di blog nih. Tuh yang kadang-kadang update, kadang-kadang tak sentuh langsung.

From the other point of view plak, menulis blog nih sebenarnya bagus untuk merangsang minda dan jugak creativity. Cuma, kemalasan melanda diri dan kesibukan melayan karenah anak dan isteri lebih utama. Family first!

InshaAllah, akan cuba diusahakan menghidupkan kembali blog secara ilmiah dan mendapat saham akhirat yang boleh dijadikan teladan kepada pembaca blog nih. Amin.

Umrah 2015!



Friday, November 21, 2014

Flowers!

Salam ceria!

Punya la ceria sampi berkeping-keping diwhatsapp nya. Siap nak bawak balik umah lagik. Ya Allah, jadikan aku penyejuk hati nya sepanjang hayat. Amin.