Tuesday, November 3, 2009

List item yang kene serah kat Pejabat Agama

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

D80-Akad-Taman Nilam 051Nih adalah info untuk semua remaja/retua yang akan mendirikan rumah tangga.. tapi rumah teres pon ok gak. Janji kene akad nikah dolu~

  1. Borang AM 1 & Borang AM 2 [tak sure plak apekah borang nih??]
  2. Salinan Kad Pengenalan
  3. Salinan Kad Pengenalan saksi 2 orang
  4. Salinan dan original Sijil Asal Kursus Kahwin
  5. Ujian saringan HIV

NIh plak list soklan2 yang akan ditanya oleh Tuan Imam mase nak amik borang nikah, so better faham n yang penting hapal~ hoho.. Sekarang dah ada Google, apa lagik, taip & tekan search jahh~ =)

  • Istighfar
  • Mengucap
  • Bacaan al-Fatihah
  • Bacaan Tahiyat
  • Niat mandi wajib
  • Doa Qunut ( panjang dan pendek ..hehe)
  • Rukun Iman
  • Rukun Islam
  • Rukun Solat
  • Fardhu Wuduk
  • Rukun Nikah
  • Tanggungjawab suami
  • Pelan tindakan kalo ada masalah keluarga~ (sort of Emergency Response Plan)
  • Apa itu Haid?
  • Apa kan tempoh maximum n minimum haid?
  • Pantang larang semasa Haid
  • Talak
  • Edah?

Diharapkan blogger-blogger budiman dapat kasi tips kat commenter box untuk tatapan bersama~ If ade kekurangan dalam list kat atas, sila tokok tambah yer~ Thanks~!

20 comments:

  1. rasenye tak sume tempat kene tanya
    tapi time sy dulu mmg kene tanya

    org tu suh
    baca fatihah
    mengucap dua kalimah syahadah beserta makna
    dan apa itu najis mutawasittah
    sekali sy bantai jawab najis ringan
    gelak je org tu
    'najis pertengahan la dek...'
    hehe

    anyway, nak kawen ke?

    ReplyDelete
  2. hmm..hmm.. dh sampai seru ke? sila layang2 kan kad walimah ok.. [^_^]

    uncle sy ckp, imam kat kedah fussy sket. ntah la.. sy x penah join plak masa g masjid tgk diorg akad nikah..... tp xsalah kan kalo imam nk fussy, mmg kita wajib tau suma2 ilmu tu. bukan sebab nk akad nikah je.

    ReplyDelete
  3. btul ckp nisa tu.. memang semua tu wajiib tau pun.. bukan bila nk nikah je baru nk ngapal...

    ReplyDelete
  4. persediaan utk diri sendiri ke ni, pitya? *wink*

    ReplyDelete
  5. ingat pasal makanan halal haram ke tadi... upenyer sal nikah..

    ReplyDelete
  6. oohh...dh bersedia utk ke jinjang pelamain ek... =p

    ReplyDelete
  7. Wah wah lepas ni bleh pi makan kenduri kat Tikam Batu lah ni noh..bila tu, jgn lupa jemput noh (^_^)

    ReplyDelete
  8. adakah ini tanda2 anda bakal mndirikan rumahtangga?hehe~~

    aku dh musykil nih~~
    persediaan tahun depan ke?ekeke

    ReplyDelete
  9. yelah....aku pon conpius...tahu depan ke???kat perak x fussy pon, along aku kawen cam senang je...x banyak soal...hee...

    ReplyDelete
  10. Taklik hg terlupa letak la....
    hg dah p belum kursus nikah..
    klu nk mau p lagi..meh aku kursus kan utk hg..

    ReplyDelete
  11. Intan Izani:

    everybody got their own kenangan kannn..
    just nk get ready jer..mse bljar dlu bley la tnye ustaz or get ready nk amik exam..dah keje2 nih..jgn harap ler nk cari sumer tuh kalo takde psal kannn..

    so just a reminder to everybody..

    kawin?? sampi seru nnti terlaksanalah ia~ hihi =)

    ReplyDelete
  12. NiSa:

    yerpp..i heard that too from my best friend..sgt leceh sket compare to penang...

    hihi..apa2 pon kene lalui gak sumer tuh..

    nnti apa2 just baca hupdate kt blog jer..hihi

    ReplyDelete
  13. Boo-lah & Lun :

    aku sokong kata2 hang Boo-lah...hihi yosshh..preparation jer..tak kesah kannn??..hg dah prepare ke??? tup2 kawin esok lusa jaaa..hikhik

    ReplyDelete
  14. Izhatul :

    yerp..pasal preparation nk jmpe tok imam n nk kawin...yuhoooo

    Anonymous :

    Tengah ready ler nihhh

    ReplyDelete
  15. Kak Iza:

    haa..kak Iza kena mai amik gmbo lah nnti~ hihi..by that time, mesti dah terrer dah kot~ hoho..super duper lawa lah nnti gmbo kt sawah padi...hihi berangan nyer~ dush**

    ReplyDelete
  16. messyremo :

    jangan musykil..silap2 ko kawin dlu..hahha..skng rmai jer fresh grad kwin awall...


    hihi

    ReplyDelete
  17. azura alias:

    hang pon sama...hihi..just preparation jaahh..tak salah ponn...

    btw, as expected..this entry gonna be HOT~

    ReplyDelete
  18. Sayuthy:

    hoho..aku blom p lagik..dok cari2 gak bler nk slot in dalam weekend aku nih..

    hang takmo join skali lagik pi kursus?? ekeke..

    hang ada tauliah ke nk bagi kursus..ke koboi jee yut yut~

    ReplyDelete
  19. Tajul:

    well, saje menyampaikan pesan-pesanan~ hihi

    ReplyDelete

Please leave your comment here =)