Udang 1 kg (dikupas separuh kulitnya)
Cili padi 5-6 biji ditumbuk separa hancur(gune lesung batu)
Bawang besar dihiris halus seperti gelang
Halia 5cm ditumbuk separa hancur (gune lesung batu)
Bawang putih or garlic ditumbuk separa hancur(gune lesung batu)
Minyak masak 2 sudu besar
Garam & gula secukup rasa
Cara memasak:
Bersih udang dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk atau kuali. Tumiskan bawang putih, halia dan cili padi. Selepas naik bau, masuk udang dan goring sehinga kemerah-merahan.tambahkan sedikit air jika mahu berkuah. Masukan garam dan gula secukup rasa. Better jangan guna ajinomoto, sebab kesedapan asli nanti xterasa.Selepas udang betol² masak, taburkan bawang besar dan tutup sebentar dengan tudung agak udang dan bahan² lain sebati bersama.
No comments:
Post a Comment
Please leave your comment here =)