Friday, March 28, 2008

Udang Masak Halia Cili Padi

Udang Masak Halia Cili Padi

Bahan-bahan:

Udang 1 kg (dikupas separuh kulitnya)

Cili padi 5-6 biji ditumbuk separa hancur(gune lesung batu)

Bawang besar dihiris halus seperti gelang

Halia 5cm ditumbuk separa hancur (gune lesung batu)

Bawang putih or garlic ditumbuk separa hancur(gune lesung batu)

Minyak masak 2 sudu besar

Garam & gula secukup rasa

Cara memasak:

Bersih udang dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk atau kuali. Tumiskan bawang putih, halia dan cili padi. Selepas naik bau, masuk udang dan goring sehinga kemerah-merahan.tambahkan sedikit air jika mahu berkuah. Masukan garam dan gula secukup rasa. Better jangan guna ajinomoto, sebab kesedapan asli nanti xterasa.Selepas udang betol² masak, taburkan bawang besar dan tutup sebentar dengan tudung agak udang dan bahan² lain sebati bersama.

Hidangkan bersama nasik putih dan air suam. Fuhh..sungguh sedap. Selamat mencuba.

p/s: this recipe was given for me by the sister worked at my internship company, sis afizah and sis ayu.

cooking in progress

No comments:

Post a Comment

Please leave your comment here =)