Tuesday, September 1, 2009

Activity Bulan Posa [cont’]

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Aku dah janji nak citer apa aktiviti yang aku dan kawan2 buat masa mostly masa zaman sekolah rendah n early sekolah menengah time bulan posa pada entry yang lepas. I believe that every person ade kenangan tersendiri masa bulan posa kan? I wish I could come out with the drawing a.k.a cartoon version. Mesti lagik real kan? So let’s start with the activity one by one..

Masjid Usama Zaid, Wangsamaju 



1. Kereta Dashing Kuro
Maen kereta mini Dashing Kuro, lumba ramai lepas 8 rakaat semayang Terawikh.hehe..Macam upin n ipin la plak. Tapi memang heaven maen ramai2.Aku ingat kereta aku kaler merah. Batery kene simpan dalam fridge kasi up power~ haha..



2. Lepak CC
Time nih baru kenal MIRC, YM, Yahoo…Google tak kenal lagik. Lepas tadarus jer, g rmai2 lepak CC chatting segala bagai..rm1.50/hour.hehe.Nama kedai CC Kak Liza..Pegi naik beskal jer




3. Pusing kampung seberang tengok pelita
Kat Kampung Bukit Lalang, tepi highway Utara Selatan berdekatan Hentian Sebelah Tikam Batu tuh memang akan ada budak2 psang pelita. Macam2 shape derang create. Ada pintu gerbang lah, ada betuk rumah lah dan macam2 lagi. Pelita diperbuat dari buluh n beli siap kat kedai pon ade..best sgt kalo tngk dari jauh.I wish i could turn back time!





4. Meriam Kabaid
Ini serius..Memula tengok abang2 senior buat, tapi lepas tuh buat sendirik. Tapi penuh precaution lah msa nak main. Kayu pencucuh memang panjang n kitaorng tanam dalam2 n tahan dengan batu besar2. Alhamdulillah, takde kecederaan/kecelakaan.Tapi lepas tgk berita kat tv, cuak maka terus tak main dah.. Aku ingat lagi, kami g tipu apek cina tuh cakap kat peram buah pisang msa g beli kabaid..hoho




5. Tak ‘miss’ berbuka @Masjid

Berbuka beramai2 kat masjid bersama kengkawan.hehe.Mama n adik pompuan aku jer berbuka kat umah. Yang laen2 sumer masjid sebab dekat je ngn umah, jalan kaki jakk. Time tuh, memang meriah, skang aku tak sure sb dah lama tak berbuka kat masjid kg aku..




6. Buat pelita buluh/tin
Masuk hutan cari buluh nak wat pelita. Untuk sumbu, kitaorang guna mop lantai jer..haha.Abes mop kat umh aku jadi togel sebab kene gunting nk wat sumbu. Minyak tanah plak kene minta duit kat abah nak beli..hehe..



7. Tolong hidang moreh

Kami kanak2 yang rajin. Suka betol kitaorng hidang moreh/juadah berbuka sebelum orang tua2 abes semayang tarawikh.hihi..Tapi bila dah besar, generasi junior plak amik aleh..heheh






8. Join kelas hafaz Quran
Pagi2 lepas semayang subuh kat masjid, ada Imam Hafizd dari Yala yang jadi imam Tarawikh kat masjid kg aku 3 tahun berturut2. Nama beliau Ustaz Sayuthy. Suara beliau sangat la sedap. Beliau pon sangat baek. I missed those day. Skrang pon aku ingat2 lupa surah2 yang dah dihapal. Haihhh~Bila masjid aku psang jer rakaman2 suara beliau prior masuk waktu solat,memang mood bulan posa akan datang.Aku pon ada rakam and smpan dalam pc aku.
   

P/s: Bulan Puasa dah nak abes..Macam kurang je amalan2 sunat yang aku buat.Huhu..

12 comments:

  1. tolong hidang moreh eh...
    ade udang di sebalik mee tu..
    hiks..

    ReplyDelete
  2. mm.. apa lagi.. bykkan amalan yg baik..! Insyallah..

    ReplyDelete
  3. skrg moreh di bandar, tak ramai anak2 yg ikut ibubapa...masing2 lebih suka mengadap tv

    ReplyDelete
  4. Intan Izani:

    bukan udang, lobster lgik..hii

    ReplyDelete
  5. Boolah:

    ok.jom bersama2

    Kak Kujie:
    teknologi mengubah segala2 nya kannn??

    Haedar:

    yoshh..orang sekampung~

    ReplyDelete
  6. peh..

    best la ko pnye aktiviti tu~~

    ReplyDelete
  7. ::: lawanyeee gambar di dlm masjid tuh.. awesome shot bro.. very nice i likee it! sukee gak baca kisah2 pengalaman bro di tiap2 kali bulan puasa ni yee.. kelakar pon ada.. kenangan saya byk diabiskan di asrama sekolah, tapi ada gak pengalaman2 sebelum masuk asrama.. terutama bila balik dari solat terawih masing2 cari 'pot' utk buat kubu perang mercun [hehehe] berlaku di padang bola sebelah surau solat terawih tuh.. yg kelakar nyer bila mercun masuk surau [hehehe] abiss kena sound dgn pak imam.. kalo ada geng yg start awal [sbb depa tak pi solat terawih] kita yg tgh solat nih, mmg kaki dah bergoyang2 tak sabar nak lari ke padang [hehehe] macam2 laa.. itu belum part takutkan org paling mengaji.. jadi hantu [huhuhu].. and its still happened in my kampung, sampai masuk suratkhabar baru2 nih.. very funny.. zmn skrg pun berlaku lagi ker?
    ~ salam ramadan bro!!!

    ReplyDelete
  8. messyremo:

    hehe..jgn jeles yer..setiap orng ade pngalaman masing2 hihuuu

    ReplyDelete
  9. ::: ReActivate :::

    tuh pon snap suke2 jer..sb kenangan kan..memang gila amik gmbo..hihu..

    haha..thanks..setiap orng ade pengalaman masing2 kan? so am i.. main mercun kt luar masjid, pastu kene kejar dek s/u masjid..tp tuh budak2 la..kitaong tgk jer..mana ada kelas maen mercun papan jekk..heheh

    aah..dahmasuk asrama susah sket nk ada kawan2 camnih sb kawan2 kt asrama bukan sumer dari kg..hehe..

    yg jadik antu tuh tak penah buat sb takot...hoho..tapi tgk ornhg kene usik ade gak mse kat asrama dlu..dang!

    salam ramdhan gak bro~!!

    ReplyDelete

Please leave your comment here =)