Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!
Entry nih agak lama dah diperam dalam lappy nih. Sangat teruja nak wat entry nih untuk tatapan umum. XOXO.. Mase nih kat umah kazen di Jerantun Pahang. Thanks Aunty for the recipe~
Malam jumaat yang sepi diiringi hujan sepoi-sepoi..Mak aihhh, salah tatabahasa nih. Ampun cikgu!
Mari mulakan cara-cara membikin Solok Lada~ Mula-mula, kene ade cili/lada @ cabai yang diimport khas dari kelate. Kaler ijau2 muda sket. Memang laen dari cili yang ada kat pasar malam hari Isnin area Wangsamaju tuh..
Bahan-bahan nya:
- Isi ikan Selayang rebus (sebab ikan nih manis) yang ditumbuk
- Kerisik
- Kelapa parut (yang ditumbuk separa lumat)
- Garam & Gula
- Telur ayam yang dibasuh .
- Santan pekat
Semua bahan-bahan diatas digaul sehingga sebati dan disumbat beramai-ramai dengan kerjasama askar-askar kerahan kat dapur ke dalam sarung lada yang dibelah~ Disusun dalam periuk dan sebelum direbus bersama-sama santan~
Tadaa…siap dah~
P/s: Baru aku tahu upenye kene makan dengan kulit2 lada tuh..Before this aku buang jer macam makan ketupat palas..Ingatkan itu sarung jer sebab isi kat dalam.. hikhik..
Selamat Berhujung minggu!
ahahahahahahahah
ReplyDeleteaku pon mkn isi tak makan kulit lada tuh
tbe2 aku sgt teringin cari solok lada skrg
meleleh
hahahah
aku suka!!! ngn nasi kerabu lagik.. mmg sgt yummy..
ReplyDeletetapi kan... ak pn makan buang kulit.. ayah ak telan semua tolak tangkal.
Bagaimana nak hilangkan perasaan kecewa?
ReplyDeletehehehe....adik suka mkn yg dlmnye shaja...cili nye tak mkn...hikhik... =p
ReplyDeleteLiLy
sangat suka makan solok lada itu...
ReplyDeletetapi jarang buat sbb penghuni dirumah tak berapa suka makan...huhuhu...klu teringin nak makan beli saja...
macam pedas gilos je,wah...
ReplyDelete