Monday, December 8, 2008

Majlis Korban @Labuan

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar!


Sayu je kedengaran takbir membesarkan Pencipta Agung pagi tadi di sebuah surau kecil; Surau Kampung Kilan Kasim. Rasa rindu terhadap kampung halaman menggamit perasaan. Tapi apakah daya...

Hari nih, sembahyang Sunat Aidiladha dimulai jam 7.35am dan berakhir dengan 2 khutbah pada jam 8.30am. Setelah itu, aku dan senior UTP, Abang Zhafri bertandang ke rumah kenalannya yang terletak betol2 dibelakang surau itu. Sangat ramah orang2 Labuan neh tau.

Kat umah neh aku kenal satu makanan orang Labuan iaitu Kelupis. Isinya adalah pulut seperti lemang dan ketupat, tetapi pembalutnya agak berlainan kerana menggunakan sejenis daun. Alamak, tak ingat la nama daun tuh. Fail betol!!! haha.. Rendang dan serunding seperti di semenanjung.

Setelah abes menjamu selera, kami meneruskan perjalanan ke tempat penyembelihan korban berdekatan dengan Airport Labuan; Masjid Taman IOFC, Kerupang. Kat sini la aku menjadi rajin dan menolong dengan bersungguh-sungguh memegang kaki lembu, memotong dan mengagih-agihkan daging korban neh even aku tak join pon. Abang Zhafri pon dengan selamba menerkan lembu semasa hendak disembelih. Abes bau lembu~ hoho

Yang bestnye, aku tak penah pon potong2 daging kat kampung, tapi kat sini aku macam dah terbiasa plak. Tambahan pulak, orang2 Labuan neh peramah dan baek2 sumer. Tapi, kemeriahan kat sini tak sama ngn kemeriahan sambutan raya di semenanjung. Rata2 yang datang dari semenanjung mengiakan statement tuh.

Kat Labuan neh sebenarnya ramai orang semenanjung. Semasa memotong daging, ade terdengar loghat Utra, Perak dan Nogori pon ada. Aku dan Abang Zhafri sebenarnya join geng2 Mitco Japan nye korban. Sempat beraya di rumah mereka kt Kerupang dan merasa juadah raya. Pukul 3pm, Sayuthi (Team Member Project )called and asked me to pick them at Labuan Port. They just arrived from Brunei. End of the day~ Selamat Hari Raya Aidiladha!


Ingatkan tak ramai orng, rupeny2 aku antara yang terawal smpi~ Semangat gler ar hehe


Masjid neh betol2 belakang Labuan Airport..tak ingat dowh~ hu2

Camwhore

Nih la ketupat orng Labuan~ sedap!

Banyak tak daging korban neh? Abes baju aku bau kambing + lembu

8 comments:

  1. syoknya braya @ labuan..
    amacam daging korban hang masak apa?
    tunjuk la sikit kepakaran hang memasak kat orang labuan pulak..

    ReplyDelete
  2. mau donk daging rendangnya

    rendang sapi enak nih!

    tapi aku gak suka daging kambing lho

    bau amis

    ReplyDelete
  3. Boo-lah:

    Tak meriah sgt bah~ boley la..hu2.next time kne apply cuti awl2. I'll insist to go back. haha

    Kat kg bler korban? ari ne ka?

    Aku kt hotel ssh sket nk mask.. kang aku bli lengkap2 alat nk mask, then aku kne balik kL..spa susah? hu2

    ?Anto:

    mau ka daging rendang? jemput seh dtg ka malaysia.. aiiiyaarkk.. ngomong bahasa indon neh..

    kambing yang enak! hehe panas badan mkn kambing..

    ReplyDelete
  4. hi abang hafiz hensem ittewww.. salammmz aidiladha..

    ReplyDelete
  5. En_me:

    Hye en_me yang kurang hensem sket dari sy~ erk..hehe

    slamat hari raya aidiladha!

    ReplyDelete
  6. tak kesah dah bau kambing atau lembu, yang penting seronok dapat kerja sama2 dgn org lain. ;)

    salam eid adh

    ReplyDelete
  7. ad3ck:

    yup..kesah die kejup je sb mse tuh pkai baju raye.. xplan pon nk turun padang..hehe.. tambahan plak kt tempat orng.. =p

    salam aidiladha~

    ReplyDelete

Please leave your comment here =)