Sunday, May 23, 2010

Novel Cinta Sufi

Bismillahirahmanirrahim and a very good day fellow readers!

Backdated entry since tak sempat nk hupdate lately nih. Novel nih I am pretty sure dah ramai yang baca dan khatam dua tiga kali and even ada orang komen beratus-ratus kali kat facebook Ramlee Awang Murshid tentang novel yang ada kaitan dengan trilogy Laksamana Sunan – Pahlawan Berduka dari Tanah Rencong.

Basically novel nih sangat la bagus sebab watak yang dibawak oleh Laksamana Sunan nih menjiwa peribadi Rasulullah saw kita. Antara quote yang penulis copy dari facebook RAM :

“CINTA SUFI, bicaralah akan kebenaran dari Ilahi, ratibkanlah kalimah agung memuji Rabbi, tasbihkanlah babit kata yang menyenangi, saat kebenaran melawan kepalsuan, hak melawan bathil, jgn gundah jgn ragu, kerana tuhan selalu membantu, sehinggga saat terbukanya HIJAB SANG PENCINTA..”


“kau BAGAIKAN PUTERI dihati kita ini, namun kerana takdir ilahi, kembalimu pada batasan waktu itu. Tuhan Maha mengetahui, lalu dikirimkan CINTA SANG RATU sebagai bukti hidayahNYA walau hadir cuma seketika. HIJAB SANG PENCINTA meleraikan relung waktu yang telah menjarakkan kasih tercipta, tapi skali lagi kita kembali dengan CINTA SUFI yang penuh mehnah dan tribulasi.”

Bagi yang belom membaca novel-novel karya RAM nih, sila ke kedai buku berdekatan anda dan cari novel-novel di bawah:

Tombiruo,Ranggau,Mandotori,Semagat Hutan,Adam,Satu Janji,Tombiruo Terakhir,Rahsia Perindu,Bagaikan Puteri,Hatiku Di Harajuku,Cinta Sang Ratu, Ungu Karmila,Hijap Sang Pencinta,Mikhail,9nyawa,Cinta Sufi

Cinta Sufi

Novel nih penulis beli di epot Jb last month semasa merayau-rayau menunggu mse boarding. SANGAT BERBALOI~

P/s: buat RAM - sila karang bnyk2 lagik novel berunsur keagamaan seperti Cinta Sufi..dan trilogy Bagaikan Puteri. Ia mampu menginsafi diri yang selalu lalai dalam mengingatiNYA.. at least dapat ikot sama mempraktis amalan2 Laksamana Sunan @ Saifudin. All the best!!!

9 comments:

  1. Salam Hafidz,

    Busy k sekarang nih? Buku ni ada nampak juga di kedai buku hari itu, tapi xbeli pula. Thanks for sharing though. Will check out myself later :)

    ReplyDelete
  2. boring2 layan novel best laaa

    ReplyDelete
  3. Wahterlambat keretapi tahu pasal novel ni. Nanti nak pi beli lah.

    ReplyDelete
  4. ::: wahhh rajin sungguh hafidz baca buku.. saya mengaku saya tak dapat tandingi hafidz dlm hal membaca ini. skrg nih dlm proses membaca buku novel h.m.tuah tapi belum habis lagi. byk sgt keluar sana-sini, tugas & baca blog org lain, sampai terlupa sambung membaca. bagus gak citernya ttg suami main kayu lima [hehe] interesting story.. hafidz nih keje kat KL ke JB? boleh pi JJ lagi kat tebrau tuh.. tengok shrek yee? [huhu]

    ReplyDelete
  5. baru mula nak baca...tak sabar rasanya nak habiskan....

    ReplyDelete
  6. tugas & baca blog org lain, sampai terlupa sambung membaca. bagus gak citernya ttg suami main kayu lima interesting story.. hafidz nih keje kat KL ke JB? boleh pi JJ lagi kat tebrau tuh..

    ReplyDelete
  7. ni la buku novel yg trbest kt malaysia..saya dh bce keempt-empt novel ni,sume trilogi sy dh ada,setiap novel saya nangis,dan mcm2 lgi le..pling best skali cinta sang ratu,memg dr start,meleleh je air mata sy..RAM memg standing dgn penulis2 dari barat,jgn2 lgi hebat kot..nk tnye la,RAM tu org malaysia ke?sbab cre ckp dia ada slanga indonesia..tpi sy suke cre dia ckp..mcm org brilmu tngi..

    ReplyDelete

Please leave your comment here =)