Can't wait!

Lilypie Pregnancy tickers

Tuesday, March 29, 2011

Chat with Dr Hazlan on 3/26/2011

Participants:
-------------
Hafizd, Dr Hazlan

Messages:
---------
Hafizd: Docter
Hafizd: Nk tnye sket
Dr Hazlan: Yeap..bereh je
Hafizd: Sy skng nih ssh nk bernafas
Hafizd: Rasa sesak dada
Hafizd: Time magrib
Hafizd: Tp xslalu
Hafizd: Kdg2 ja
Hafizd: Tp kene tepuk2 dada baru rasa ok
Hafizd: Huhu
Dr Hazlan: Rasenya angin perut je tu
Hafizd: So ada ubtnya x?
Dr Hazlan: Mcm indigestion
Hafizd: Dh smnggu lebih
Dr Hazlan: Try gaviscon liquid
Dr Hazlan: Ada dkt phcy
Hafizd: Skng pon tgh rasa sesak
Hafizd: Risau gak
Dr Hazlan: Kalau makan (meal),sikit2 tapi frequent,jgn biar perut kosong lama pahtu baru makan byk2
Hafizd: Kene tepok2 dada, kalo time sejuk2 pon ada gak
Dr Hazlan: Ada mcm batuk or lelah ke
Hafizd: x
Hafizd: Cuma nk sedut nafas tuh rasa mcm susah
Dr Hazlan: I mean dulu pernah lelah ke
Dr Hazlan: Astma
Hafizd: Xde
Hafizd: Maybe dok bergelumang ngn asap rokok kot..passive
Dr Hazlan: Mungkin jugak tu
Hafizd: Huhu
Hafizd: Nk kene gi check klinik x nih?
Dr Hazlan: Kena check lung tu bro,at least xray satu ke
Dr Hazlan: Yeap klinik
Dr Hazlan: If xray ok,angin je la tu
Hafizd: So nk ckp apa kt doctor?
Dr Hazlan: Cakap je selalu sesak nafas,if paru2 pakai stetoskop tu pun boleh dengar tu
Hafizd: Okeh.will do it soon
Hafizd: Thansk docter
Hafizd: Muda2 lg nih..cuak plak
Dr Hazlan: Orait..
Hafizd: Tq yer


P/s: Any suggestion guys? Pls help.
Thanks,

Hafizd Yahaya

Sent from my BlackBerry® smartphone

Monday, March 28, 2011

Bercinta pun dapat pahala!

Alangkah indahnya bila segalanya kerana Allah. Bercinta pun dapat pahala!

"Mahukah kamu aku beritahu dari hal sebaik-baik barang yang perlu disimpan oleh seorang lelaki?" Iaitu isteri yang solehah. Jika suami melihat kepadanya dia akan gembira , jika suaminya menyuruh sesuatu dia akan taati dan jika suami tiada di rumah dia akan menjaga harta suaminya dan memelihara kehormatan dirinya." - (HR:Ibnu Majah)

Rasulullah bersabda lagi:

"Jika diizinkan seorang manusia sujud kepada manusia, tentu aku akan suruh wanita-wanita sujud kepada suaminya lantaran begitu besar Allah jadikan hak lelaki keatas wanita."

[source]

Happy Birthday Abah~

Assalamualaikum wbt,

Hari nih besday abah kesayangan, Hj Yahaya Tengku Ibrahim. Tapi, aku tak dapat pulang untuk celebrate sama-sama kami adik beradik. InsyaAllah, after balik dari offshore hujung bulan April ‘11 akan aku balik dan sambut belated birthday bersama-sama plus with Mama sekalik..

578

Thanks for everything that Abah & Mama have done to me from the day I was born until today. May our family will be blessed by Allah swt and live happily ever after.Amin.

P/s: Happy birthday to all March Babies as well; :)

March babies:
9 ashmil
10 azri arabi ,akak ezarin 82
16 sayang syazana 88
17 kak rein 83
20 mak dura 69
21 ezmal
22 CIK sELAMAT
23 Najmi Munirah
25 najib, chon puad
27 jojo
28 abah, azmil ex rumate
29 wan mat 35
31 kak jem csl
31 cikgu ainal

Thursday, March 24, 2011

Tengok apa tu?

Salam sejahtera bloggers,

Godek2 album lama dalam external hardisk, terjumpa la plak gambar kat Labuan dulu2. Back to 2008/2009. Very great memory to remember. Pictures taken near Swimming pool area Waterfront Hotel Labuan.

Pitya

 

P/s : Sangat suka outstation sebab tak perlu IRON baju opis yang hendak dipakai selama seminggu. Baju 5 helai plus seluar 5 helai. Ada 10! serious tak suka keje2 meng’iron’ nih since dari sekolah lagik.. So, sapa nak tolong iron baju neh? ;p

Sunday, March 20, 2011

Saturday, March 12, 2011

Life cycle

Salam petang sabtu bloggers,

Hujan renyai2 selepas asar tadi masih menyimbah bumi Tikam Batu, kampung halamanku terchenta. Sekejup jer dah Ahad dan aku ada 2 hari lagi untuk menghabiskan sisa-sisa cuti bersama keluarga tersayang.


Just wonder about life cycle for those early 25 year old. Where are we heading to? School ->College/University ->Working+Travelling -> Family + vacation.

Is that so? Hmm, well the hardest part is getting the suitable and comforable work after completed study and getting ready for carving another history with spouse which is getting married.

Getting married? Headache when come back at the type of family theme to be carved together. We are we after getting married in term of daily routine, daily expenses and commitment to each other raising kids and work to support family needs and wishlist from both party.

So, to those who would like to chip in anything regarding 'we are we after getting married',please do so. Your comment is really2 appreciated.

P/s : suka bau haruman bunga durian yang berguguran di halaman rumah~

Thanks,

Hafizd Yahaya

Sent from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, March 1, 2011

Masak!

Salam Sejahtera!

Sesetengah orang masak untuk makan. Sesetengah orang masak bukan setakat untuk makan, malahan untuk lepaskan stress, untuk visual enjoyment, malahan ramai yang masak untuk menyara hidup sendiri, anak, bini, anak sedara, awek, ataupun binatang kesayangan.

Jadi disebabkan ada banyak justification yang digunakan oleh orang ramai untuk masak, maka bermacam macam cara kita boleh tengok orang memasak. Macam macam ragam, macam macam hasil.

Ketepikan soal rasa dan representation of the meals, mari fokus lebih dalam kepada soal prosedur memasak:

Memasak ni juga merupakan salah satu aktiviti yang memerlukan skil pengurusan projek (projek management). Macam mana pulak tu kan? Well....there are five main process groups of project management: initiation, planning, execution, monitoring, and closing.

Initiation ni pada pendapat si bijak pandai yang malas samalah maksudnya macam angan angan mat jenin. Jadi si Ramli hari ni terase nak makan ayam. Maka beranganlah Ramli nak makan ayam masak ape agaknya. Goreng ke masak kunyit ke rebus ngan cendawan ke makan mentah mentah ke.

Planning. Maka berlari lah Ramli ke pasaraya UO Taman Melawati (UntungOrangramai). Rupanya UO takde jual barang basah. Patah balik ke kedai runcit sebelah Restoran Choice. Beli ayam beli kubis bunga. Check2. Ada jual serai. Angkut jelah sekali. Buat ayam masak serai sudah.

Execution. Sampai ke rumah si Ramli pun sibuklah meracik bawang. Menumbuk lada. Menitik serai dan halia. Ayam dikerat kecik kecik sekecik bunga tayar motor scrambler. Siap barang barang mula ditumis. Digoreng. Dah setel tu masukkan kubis.

Monitoring. Sepanjang masak tu Ramli gunakanlah skil dan pengalaman dia nak gauge bawang dah cukup masak ke belum. Ayam dah cukup garing ke liat macam kulit obor obor lagi. Cukup masin ke dah macam lori garam eksiden tumpah dalam kuah bubur lambuk masjid kampung baru ke.

Closing. Nak memastikan semua nya siap sempurna dah siap masak Ramli mulalah basuh kuali basuh sudip. Susun ayam cantik cantik atas pinggan. Karang panggil Julia Rais ajak makan sekali bolehla tanya dia apa macam rasenye. Sedap ke tidak ke. Boleh ke rasenye nak bukak francais macam Otai Burger?

Sebenarnya dalam hidup kita sehari hari ni banyak yang kita boleh belajar. If only we know what to look for. Sayangnya more often than not we took things for granted. Ilmu Allah tu kan luas seluas tujuh lautan. Ilmu yang diilhamkan kepada manusia pulak banyaknya bolehla diumpamakan kuantitinye macam titis air yang melekat kat suku jari yang direndam dalam tujuh lautan tu. Jadilah.


P/s : Add me up to those own BB by scanning the bar code as shown.. :)
Thanks,

Hafizd Yahaya

Sent from my BlackBerry® smartphone