Tuesday, October 27, 2009

Naek Chopper~

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

“Once in a lifetime experience Pitya~”

said my bos last week..

That is the main reason why I am offering myself to have a visit to Trident17. What was that? It’s a drilling rig where the people using to drill a oil well. So, last week aku dan kengkawan berpeluang pegi melawat dan melihat sendirik camner buat plug and abandonment (well P&A) of unused well. Basically reverse drilling activity lah. Nak decommissioning of that platform sebab dah tamat riwayat hidup~ oK enough technical stuff.

Chopper

Sikorsky S-92A provided by Awan Dania Inspirasi – Cuak giler first time naek chopper nih.

Atas helideck T17

Miri Airport dah

Fakrullah,aku, Jessica, Pak Hafidz, Faizul, Irwan and Martin

trident17 Walaupon pergi satu hari jer kat rig T17 tuh, tapi pengalaman kat situ sangat lah bermakna. Memang tak goyang langung sebab dia ada 3 kaki yang stand atas seabed. Orang2 atas tuh baek2 belaka.Senang nak dapat information.Naik chopper gi offshor tuh kejup je around 45minutes~ Dalam cuak2 tuh pon,bley tido lena mase otw~ hihi.

P/s: Kepada bloggers2 yang ade mention buah tangan tuh, sila kasi address anda kat hafizd@gmail.com yer~ TQ. Limited edition~

19 comments:

  1. Salam bro..aku taknak hadiah..tapi kalo berpeluang lainkali bwk ler aku naik pelantar..teringin nak rasa,nak tgk suasana keja kat situ..almaklumlah bukan bidang oil n gas..

    ReplyDelete
  2. waaa oren nya...seronoknya...

    tu ah awat tak bawak baby D80 kalau dak mesti takdan tidoQ (^__^)

    alamak takdan nak mintak ole2, dia dah balik mai dah.huhu.

    ReplyDelete
  3. huhuhuhu,

    best ke keje cam ni bro???
    pepun...nice or baju...haha

    oitttttt..ko nk watpe nk print aku punye entry???
    ko nak wat kajian ke???tbe aku confuse..

    ReplyDelete
  4. aaapit :

    hmm..bley kot..kene amik bosiet dlu..sebab tuh ada tiket nk g offshore..

    kalo nk adakan lawatan tuh, kene tnye pihak berwajib..mostly susah nak waive bosiet nih..

    latihan naik chopper yang direndam dan ditebalik dalam kolam renang tuh adalah bosiet~ =)

    ReplyDelete
  5. Kak Iza:

    sayang loo nk bawk d80 tuh..jatuh laot nnti~ hihi..lgpon camera kecik dah ade..

    akak nak ker? sila email alamat kt saya yer..

    ReplyDelete
  6. Miss Jane:

    I love my job~!! hehe..bley jalan2 n tengok dunia darat dan laut~ hihi

    memang lawa kan..ala2 orng DiGi tuh...

    yup..wat forward2 kat email..ilmiah sket~ hihi

    ReplyDelete
  7. OMG...! it's cool...
    although sya tak dpt lawat tmpt cmtu, dpt tgk gmbr pn jd la...maklumla, tak pndi sgt blaja...tak dpt la nk jd cm abg...
    ape2 pn, gambate! it's a great job... =)

    ReplyDelete
  8. Anonymous:

    hye...takdo nama panggilan ke si adik manis nih~

    nak tgk gmbae2 lagik ke? video pon ada kalo nk, bagitau jer..

    hmm..kalo keje biasa2 pon bley pegi sana... vendor, contractor pon bley.. yang penting bidang dia oil n gas jer..hihi

    thanks yer..

    ReplyDelete
  9. valid lg ke kalo bg alamat skrg. hehe :)

    ReplyDelete
  10. NiSa:

    Valid lagik..sile email yer~ tq

    ReplyDelete
  11. aku dulu masa kat thailand turun kat T6,driling barge.ni pun tengah tunggu talisman punya project untuk P&A yg guna rigless method yg kita kursus aritu.dengar cite,dorg nak anta aku pegi.

    ReplyDelete
  12. abang hafidz...bleh gk klu nk bg tgk pic2 lg...video nk bg tgk pn tak pe...excited btul sya ni...kagum ngan career abg...
    btul ckap abg tu...keje biasa2 pn leh gi sana, tp sya ni bkn la dlm bidang oil&gas...that's why la mmg rasenye tak dpt nk ke sana...huhhuuhuhu... =/
    tak pela...tgk gmbr2 abg ni pn jd dh...hehehehe...ape2 pn, thanx alot! =)

    ReplyDelete
  13. Tajul:

    perghh..ko smpi oversea naek rig eh..hihi..nnti ley share ngn aku rigless p&a tuh yer..nak gak tau..hoho

    great to hear that..nnti ko jadi otai la kt ofshore tuh.. =)

    ReplyDelete
  14. Anonymous:

    Sapa nama adik si Anonymous nih? kalo xmo display, just email kat email nih : hafizd@gmail.com yer..

    insyaAllah, i'll try to put as much as i can the pix and experience kat offshore dalam blog kesayangan nih yer.. raji2 ler masuk~ thanks for visiting my blog~

    ReplyDelete
  15. u're welcome... =)
    suke masuk blog abg ni...
    bnyak info & bnyak citer...suke baca... =)

    ReplyDelete
  16. Anonymous:

    isk2..tak menjawab soklan ler adik nih..hihi

    thanks yer..kalo ade komen2 tuh, jgn segan..just drop by..

    sometimes, seseorang perlu fresh comment/critic to improvise rite??

    p/s: jangan lupa baca entry yang last year same~..enjoy reading~

    ReplyDelete
  17. sama2 abg hafidz...

    hikhikhik...tak mnjawab soalan ek?

    ok2...nama adik, Lily...this is my email --> lilyhakim_86@hotmail.com

    and i'm enjoy my reading....hikhihkhikh... =p

    ReplyDelete

Please leave your comment here =)