Sunday, August 23, 2009

Kenangan bulan puasa

Bismillahirahmanirahim & A very good day to bloggers~

Yeah~!! satu hari dah abes~ Alhamdulillah, dah abes sehari berpuasa & bley dikatakan berkualiti gak sebab aku dok kat kampung sekarang. For sure, sahur tak akan skip, then pegi berjemaah subuh kat semejid pastu ade kuliah subuh then continue dengan activity sendirik sampi la waktu berbuka dan bertarawikh.Tadarus je aku belom sempat sebab kene register. InsyaAllah, dekat2 nak raya nanti I’ll be joining them.

Hari nih dah nak balik KL~urrghh..sahur macam tak sure je bley bangun pagi2. Pastu nak kene masak plak or reheat leftover from berbuka~ Alangkah indah berpuasa dikampung kan~ Housemates plak sumer outstation.hoho. Macam nk kene wat Singgah Sahur je nih.

Berbalik kepada tajuk entry, sebenarnya terlalu banyak kenangan dalam bulan posa sepanjang 24 tahun aku hidup.

  • Bulan posa slalu jatuh time school holiday, so activity yang aku paling gemari dan ingati dan juga rindui adalah menahan ‘taut’. Ia merupakan sejenis pancing yang diperbuat dari buluh or kayu pendek dan dicucuk di tebing sawah/tali air dengan bertujuan menangkap ikan HARUAN~ Selalunye kitaorng (aku, kembarku, hamzah, chon puad, chon majid, mat dan dll) akan pergi memasang taut selepas subuh mase orang tengah baca kuliah~
  • Umpan yang digunakan yang paling famous cacing lah.Tapi yang paling best ialah anak ikan puyu yang hidup~ Ikan Haruan sangat tidak boley tengok ikan puyu nih, pasti disambar hidup2.
  • Kitaorang pasang dalam 12 set dengan jarak 5-7meter berselang seli.Then lepas zohor kitaorng akan datang check.Kalo dapat, terus bawak balik n psang umpan baru.
  • Yang tak bestnye, ade budak2 nakal yang mencuri hasik tangkapan kitaorng lah. Sengal! abes berterabur ‘taut’ atas batas sawah n tali air.So memang kene frequent check la. Yang best, naek basikal beramai2. Sangat la heaven.
  • Then lepak2 kat masjid sebab ramai orng2 tua kan beriktikaf dalam masjid tak lupa jugak kitaong kanak2 hingusan nih. Lepas asar, gi check lagi n psang umpan baru untuk ditahan sepnjang malam plak.
  • Dapat ikan je, kitaong akan siang dan bersihkan hanyir lendir gune daun serai n garam. Pastu lumur ngn perencah Bihun/Nasik goreng ADABI then perap. Slalunye kol6 kitaong bakar dan bawak g berbuka kat masjid.hehe. Terbakar jer orang2 tua tengok sebab kami ade lauk extra~!!best2

Itu adalah salah satu pengalaman terindah bulan posa di siang hari, nnti aku cerita activity di malam hari bulan puasa plak. Sesungguhnya aku amat merindui saat2 dahulu sebagai Budak Kampung~!!

P/s: Aku suka ngn TV3 sebab siarkan iklan2 dan rancangan yang menghidupkan bulan Ramadhan nih.Congrats~!!

8 comments:

  1. alhamdulillah byk amalan
    sila lah bersahur walaupun sekadar minum air

    ye, saya pun suke tv3 yg byk tayang rancangan islamik..

    ;D

    ReplyDelete
  2. tv3 tengok buletin utama jakkk, tapi itu dulu dulu.. ahaks

    ReplyDelete
  3. Inta:
    same2 la kita beramal di bulan posa~

    hoefully, lepas raya pon die kekalkan rancangan begitu... =)

    ReplyDelete
  4. en_me:
    skng en_me tgk channel mne?? ceplos tv9~ hehe

    ReplyDelete
  5. camat pose.. layan semua kat tv3 2.. sume best2

    ReplyDelete
  6. Naik gerek kat bataih ban memang heaven. Dah lama tak dengaQ cerita pasal tahan tauk tu.

    Kak Iza suka tv3 jugak terutama la ni Jejak Rasul..best lah kembara tu.

    ReplyDelete
  7. ::: askm bro hafizd salam ramadan.. tak lama lagi
    ::: dah nak berbuka dah JB nih [hehe] lebih awal
    ::: dari mereka yg dok KL tuuuh.. saya sukee baca
    ::: kisah bro ketika menjelang puasa pertama &
    ::: pengalaman lalu yg dirindui.. alhamdulillah
    ::: dok di rantau org ni, byk mengajar saya dan
    ::: juga kita utk terus berdikari.. dulu2 sedih
    ::: ler berbuka puasa sorang2 tapi skrg normal
    ::: ajer [hehehe], takder feeling2 dah.. kalo
    ::: boring bolehler buat gathering dgn member2
    ::: lain makan buka di luar.. menarik jugak tuh..
    ::: terima kasih hafizd ttg soalan tersebut..
    ::: saya gunakan corel paintshop sahaja tapi nak
    ::: lebih canggih, bolehlaa guna adobe photoshop
    ::: bagi amateur/beginner mcm saya, guna ajer
    ::: corel.. ok gak sbb user friendly sikit dan
    ::: agak ringan saiznyer berbanding adobe.. tapi
    ::: saya masih akui adobe adalah terbaik setakat
    ::: ini.. gambar hafizd tengah lompat tuh smart
    ::: ler.. [huhu] byk kali saya lompat, tapi sumer
    ::: nyer member amik gambar tak jadi [hahaha]..
    ~ selamat berbuka & berpuasa bro!!! :D

    ReplyDelete
  8. pergh..

    best giler ddk kg..

    aku ni kecik2 dah duduk bandar..

    kt kg pun takde sawah..adesss..rugi2..

    ReplyDelete

Please leave your comment here =)